Moldavien har faktiskt vin värt att skriva hem om! Det finns en handfull riktigt bra vingårdar relativt nära huvudstaden Chisinau. Jag valde ut Chateau Vartely som min vingård att åka till. Och eftersom jag gillar vingårdar mycket passade jag också på att också sova över. 

Jag hade egentligen planerat att bara åka på dagsutflykt till en annan vingård. Men när jag fick Vartely rekommenderat från både Margareta, som en kommentar på bloggen, och från min kollega Johans sambo; uppvuxen i Moldavien, var jag ju tvungen att tänka om.

Om Chateau Vartely

Chateau Vartely ligger i ett gammalt kalkbrott, vilket man fortfarande ser spår av nedanför byggnaden som omfattar restaurangen vinkällaren. Vingården etablerades 2004 och öppnade för besökare 2008. Avståendet till Chisinau är ca fem mil.

Vingården har sina druvodlingar i två andra områden i Moldavien. Detta betyder att jag, som älskar att gå omkring bland vinstockarna, får nöja mig med de som finns planerade utanför restaurangen. Också helt OK, eftersom druvklasar hänger ner från taket i delar av restaurangen.

Läs mer: Vingårdar i Serbien

Vinet

När man är på en vingård vill man självklart få en guidad tur och provsmaka. Det är Alina som ansvarar för detta. Vi börjar i rummen med stora stålbehållare, för att sedan ta oss till vintunnorna. Älskar tunnorna med deras patina och vinfläcker, dvs går bananas med kameran. Avslutar gör vi i vinkällaren med vinprovningsrummen, som ligger i samma hus som restaurangen.

Vinet som produceras är rött, vitt och rosé. Det finns bubbligt vitt och rosé men tyvärr bara på flaska. Vilket känns lite overkill för en person. Men jag kärar ner mig både rosén och chardonnayn på glas och höll mig till dessa.

Utan att vara någon stor vinkännare kan jag säga att Chateau Vartelys vin är riktigt gott. Jag drack inget vin alls som jag inte gillade, och fick oftast Chateau Vartely eller Cricova serverad.

Boendet

Vartely har tolv dubbelrum, fördelade på tre byggnader. Ett dubbelrum för en person kostar 1200 lei, vilket motsvarar €60, och 1600 lei för två. Rummet er väldigt fint inrett; stort med sittgrupp, separat hall och lite lägenhetskänsla. Utöver detta; en enorm terrass med utsikt. Älskade både rummet och vingården i sig.

Restaurangen

Det är ju inte så mycket att göra på en vingård, utöver att dricka vin, njuta av omgivningarna och äta. Och i restaurangen gjorde man allt detta samtidigt. Restaurangens största behållning är absolut de fyra bord på balkongen där man sjunker ner i mjuka soffor.

Läs mer: Vingården Chateau Musar i Libanon

Jag checkar in strax efter kl 15 och börjar med en sen lunch i form av en ostbricka och ett glas vitt. Kapar bästa utsiktsbordet. Sen är det dags för att se vinproduktionen och spana in vingården i övrigt, innan jag och min bok hänger lite på min terrass.

När jag går upp för middag klockan åtta är alla de fyra terassborden givetvis upptagna, så jag sätter mig på en liten scheselong för en person. Detta för att få med den fantastiska solnedgången framför oss. Och i ärlighetens namn trivdes jag bra ihopkurad vid mitt lilla bord.

Maten? Riktigt goda smaker, även om kycklingen var lite i torraste laget. Efterrätten, en chokladfondant, var perfekt.

Frukosten

Jag vill ha lite extra tid på Vartely innan avfärd nästa morgon, och det var helt rätt val. Frukost serveras a la carte, med en variant med korv och ägg, en med gröt och en vegetarisk med vad jag tror var kesoplättar. Jag beställer sistnämnda och gott var det i alla fall.

Klockan halv tolv är min chaufför på plats och vi åker mot klostret Orheiul Vechi, innan vi fortsätter mot Chisinau.

Praktisk information och att åka till Chateau Vartely

  • Chateau Vartely ligger i staden Orhei, ca fem mil norr om huvudstadens Chisinau.
  • För att spara tid valde jag att boka transfer via vingården, som hämtade mig på flygplatsen. En enkel resa kostade ca 350 kronor. Det tar enligt Google Maps en timme att köra men tog lite längre tid beroende på sinnessjuk trafik i Chisinau.
  • Vinet i Moldavien är generellt väldigt gott, på riktigt det godaste vinet jag har smakat i Östeuropa. Och jag har testat några länder… Jag gillade verkligen Vartelys vin. Vin är också väldigt billigt i Moldavien. Jag minns inte vad ett glas kostar på Chateau Vartely, och hittar inte glas i prislistan, men en flaska kostar ca 120 lei/60 kronor.
  • Andra vingårdar att besöka i Moldavien är Cricova, Milestii Mici, Et Cetera, och Purcari. De två förstnämnda är landets mest kända, varav Milestii Mici har en 200 kilometer lång vinkällare. Både Vartely Chataux, Cricova och Milestii Mici nås som dagsutflykter från Chisinau medan de två andra ligger i södra Moldavien, nära gränsen mot Ukraina.
  • Viktigast av allt; förhandsboka ditt besök för att få en tur där du ser vinframställningen och får provsmaka. I god tid; de flesta turer brukar bli fulla.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelOxford – En guide till staden med våra 18 bästa tips
Nästa artikelHotell Bellora i Göteborg

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here