Jag åkte till Moldavien en fredag morgon och kom hem måndag kväll, mao fyra dagar. Första natten bodde jag på en vingård medan de två andra nätterna bodde jag i landets huvudstad Chisinau. 

Och här kommer mina bästa tips i en guide till Moldavien för vad du inte vill missa att göra, vilka restauranger som är bäst samt tips på dagsutflykter.

All se och göra har blå plupp, att äta och dricka grön och boende röd

1. Att se och göra i centrala Chisinau 

Det är inte jättemycket att se och göra i Chisinau, du gör snabbt undan det som finns på en dag. Avstånden är också små. I centrum ligger två parker axel mot axel, och många sevärdheter finns i eller vid parkerna. Gemensamt för båda är att det finns otaliga bänkar där och moldaverna älskar sina parker och att sitta på bänkarna. Varje bänk har två tillhörande soptunnor; en på varje sida, och jag kan inte minnas jag såg skräp någonstans på gatorna.

Operan

Katedralparken med ortodoxa kyrkan och klockstapeln

I Katedralparken tornar ortodoxa kyrkan upp och bredvid den klockstapeln. Båda vackra och snyggt renoverade och trevligt att sitta framför och se på duvorna som flyger mellan klocktornet och marken. Känns italiensk, på något sätt. Säkert inte tyckt lika kul om jag hade blivit nerbajsad av någon duva. Hög risk att bli, antar jag.

Stefan cel Mare-parken med Stefanstatyn

Stefan cel Mare, eller Stefan den Store, var moldavisk kejsare under 1400-talet. Han lyckades segra över ottomanska krigare som ville införliva Moldavien i sitt rike. Med detta skyddade han samtidigt kristendomen som religion och ansågs helig. Stefan cel Mare är fortfarande hjälte och förebild i Moldavien.

Den andra parken i centrala Chisinau bär hans namn och vid ingången finns en ståtlig staty av Stefan. I parken är det mest träd, gångvägar och bänkar, men också en vacker fontän och prydliga blomrabatter. Söndagen var det eftermiddagsdans på dansbanan i ena hörnet av parken, och jag måste säga det var livat bland gamlingarna.

moldavien chisinau

Triumfbågen och Regjeringskansliet

Vid Katedralparkens norra del står en triumfbåge, lite mitt i trafiken. Bakom denna ligger regeringskansliet, på rumänska Casa Guvernului, sådär härligt kommunistiskt i byggstilen som man förväntar sig.

Riksdagen och Presidentpalatset

Dessa två imponerande byggnader ligger mitt emot varandra på gatan vid namn Stefen cel Mare. Riksdagsbyggnaden, på rumänska Parlamentul Republicii Moldova, uppfördes under 1970-talet; i imponerande kommuniststil i det som då var Sovjetunionen. Byggnaden är enormt stor.

moldavien-chisunau

Presidentpalatset, på rumänska Preşedinţia Republicii Moldova, uppfördes bara knappt tio år senare men i en helt annan stil. Byggnaden uppfördes som nya riksdagen, men efter Sovjetunionens fall blev det presidentens bostad. Undrar dock om han bor i alla våningarna? Och hur det känns att ha en bostad som inte alls ser ut som ett privathus.

moldavien-chisunau

Både Riksdagshuset och Presidentpalatset vandaliserades hårt under protesterna mot valresultatet i år 2009. Riksdagen kunde öppna igen 2014 medan Presidentpalatset kunde användas igen först 2018.

2. Restauranger och caféer i Chisinau

Jag blev väldigt förvånad när jag läste att Chisinau har flera väldigt bra restauranger. Europas fattigaste land och en moderna och bra matkultur? Även efter att jag har varit i Moldavien har jag inte förstått hur detta hänger ihop.

Jag fick restaurangtips både från Margareta, som är en läsare, och min kollega Johans sambo Larisa, som är uppvuxen i Moldavien. Jag baserade mig helt och hållet på deras rekommendationer och gjorde ingen egen research. Och nu delar jag vidare; var så goda till den som lockas av Moldavien.

Creme de la Creme

Lunch och brunchställe nära Katedralparken. Fantastiska bakverk och väldigt fint inrätt.

Chianti

Detta blev min favoritrestaurang. Satt i bakgården och åt en gudomlig tryffelpizza. Perfekt stämning en lördag kväll. Bordbokning behövs, jag skickade meddelande via deras Facebooksida. 20:30 var perfekta tiden att äta, eller kanske 21:00.

moldavien-chisunau
moldavien-chisunau

PaniPit

Mitt middagsställe för söndagskvällen. Satt igen ute i trädgården. Åt en god men pyttelitet tråkig lax. Efterrätten var fantastisk och gillade stämningen mycket. Bokade också här via Facebooksidan och åt kl 20:00 beroende på söndag.

Restauranger jag inte hann med

Entourage och Zexi

Båda dessa ställen är också nattklubbar och eftersom jag reste själv känns det inte riktigt aktuellt att äta middag själv på nattklubb. Var inne och kollade på Entourage (men fick inte fota) som såg trevligt ut.

Gastrobar

Här hade jag planerat lunch sista dagen men hann inte pga blev sittande för länge i parken och läsa.

Rozmarin Café

Larisa rekommenderar för brunch. Såg trevligt ut men kan inte hinna med allt.

Bilden har inget med restaurangerna i texten att göra. Bara random byggnad lite utanför stadskärnan.

Gok-Oguz

God lokal mat. Låg två stenkast bort från mitt hotell, i stället för ett, så valde bort pga latskap.

Casa Daca

Ser väldigt trevligt ut och ligger i ett boutiquehotell som jag gärna hade bott på.

OSHO

Trevligt läge i en park utanför centrumkärnan men blev för långt för mig att åka.

3. Utflykt till en vingård

De mest kända vingårdarna i Moldavien är Cricova och Milestii Mici, detta är också de som ligger närmast Chisinau. Men jag valde att åka till Chateau Vartely, som ligger fem mil norr om huvudstaden och sov också över. Väldigt nöjd med mitt val.

moldavien chateau vartely

Läs mer: Ett dygn på Chateau Vartely vingård

Nära ukrainska gränsen i södra Moldavien ligger Et Cetera och Purcari. Om det inte är så att du önskar åka till någon särskild vingård så kolla på kartan och se vilken som passar in med andra utflykter du tänker göra. Jag kombinerade Chateau Vartely och klostret Orheiul Vechi.

4. Utflykt till utbrytarstaten Transnistrien

Transnistrien är en utbrytarrepublik i nordvästra delen av Moldavien. Republiken har egna lagar, flagga, administration etc. Transnistrien ser sig som en del av Ryssland (eller egentligen Sovjetunionen, om den hade funnits kvar) och mottar ekonomiskt stöd från landet.

Spännande och hit ville jag självklart! Jag hyrde en chaufför och gjorde en dagsutflykt till staden Tiraspol och Bender fort.

Läs mer: En dagsutflykt till utbrytarrepubliken Transnistrien

5. Utflykt till grottklostret och kyrkan Orheiul Vechi

Klostret i Orheiul Vechi, med den intilliggande kyrkan är Moldaviens mest kända turistattraktion. Klostret ligger i grottor under jorden och i dag bor det bara kvar en munk i klostret. En kort promenad bort ligger en ortodox kyrka och missa inte heller byn Butuceni nedanför klippan klostret ligger på.

6. Boende i Chisinau

Jag bodde på Villa Mon Ami. Läget är helt perfekt med nära till både parker, sevärdheter och restauranger. Rummet var väldigt rymligt och det var rent. Frukosten helt OK, men jag ropade inte hurra. Killarna i receptionen var väldigt hjälpfulla och alla pratade bra engelska. Ett dubbelrum kostar ca 600 kr per natt.

Om du vill köra säkra kortet så finns Radisson BLU och några andra femstjärniga hotell. Dessa kostar runt 1400 kr per natt.

moldavien-chisunau
moldavien-chisunau

Läs mer: Visum, valuta, ”är det tryggt” och allt annat praktiskt om Moldavien


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelSalalah – Våra 8 bästa tips för sol och strandliv i södra Oman
Nästa artikelSafari i Chobe nationalpark i Botswana

7 KOMMENTARER

  1. Ni som varit i Moldavien, såg ni nån bra folkmusik ? Det ska finnas mycket bra folkmusik där. Jag såg nyligen en ungersk grupp i Budapest som spelade otroligt bra Moldavisk folkmusik. Skulle vara kul att höra om nån känner till några klubbar restauranger eller andra ställen där man kan höra sån musik.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here