Botswana är ett av de afrikanska länderna som är särskilt känd som safaridestination. De två stora och kända nationalparkerna är Chobe och Okavango. Jag valde att besöka Chobe, i kombination med Victoriafallen i Zimbabwe och Zambia; en kort bilresa bort.

Chobe nationalpark

Chobe nationalpark har en ovanligt stor elefantstam, med över 120 000 individer. Här finns också mängder med giraffer, zebror, noshörningar och antiloper som kudu och impala men också lejon, geparder och leopard. Eftersom parken gränsar mot en flod lever också krokodiler i området. Det som inte finns är noshörning, mao ingen möjlighet att uppleva big five i Chobe. Det visste jag innan, så jag passade på att göra en noshörningssafari till fots i Zambia innan jag åkte till Botswana.  

Chobe nationalpark omfattar tillsammans nästan 1,2 miljoner kvm, och delas upp i fyra delar. Sorondela, också kallad Chobe Riverfront, ligger i den nordostliga delen vid floden Chobe och nära staden Kasane. Detta är den mest besökta delen av nationalparken, vilket beror på närheten till Victoriafallen. Detta är denna del av parken jag besöker, jag gör nämligen den utmärkta kombinationen safari och mäktiga vattenfall.

Big five: lejon, elefant, leopard, afrikansk buffel och noshörning.

Här finns både öppen savann vid floden, med tusentals djur som söker sig till vattnet när solen går ner, och tät bush-vegetation där djuren söker sig till skugga dagtid.

Chobe Marina Lodge

Jeg bor på Chobe Marina Lodge; en anläggning jag älskar från första sekund. Utsikten mot floden är fantastisk och jag har bokat mig ett rum med utsikt. Rummen, och lodgen i sig, har den afrikanska känslan, med mörkt trä och mättade färger, som jag gillar så mycket. Inne på området ser jag både apor, babianer och vårtsvin.

Läs mer: Victoriafallen från både Zambia och Zimbabwe

I uppehållet ingår frukost, lunch och middag, samt två safariturer per dag. Maten som serveras är buffé. Till middag finns varje kväll i tillägg en temabar, där de wokar nudlar eller grillar hamburgare på beställning. De är också väldigt bra på lite lättare rätter som pasta och vegetariska gratänger. Och viktigast; det finns alltid flera afrikanska rätter att välja mellan. Resans absolut godaste mat.

När jag inte var på safari, dvs mellan klockan 10 och 15, vilade jag vid poolen. När jag kom hem från eftermiddagssafarin njöt jag av solnedgången från baren innan middag. Efter middag brukade jag hitta en soffa och läsa bok. Lodgen ligger fem minuter med bil utanför nationalparken och med undantag av safarier och utflykter så lämnade jag inte lodgen under mina fyra dagar.

Safari med bil och båt

För safari får man välja mellan båt eller öppna bilar. Båtturerna pågår varje dag klockan 09:30 till 12:30 samt 15:30 till 18:30. Bilarna har plats för nio personer, men vi var aldrig mer än sex i någon bil. Tidpunkterna för dessa är klockan 06 till 09 samt 15:30 till 18:30.

För den extra ivriga går det mao att få med sig både en bilsafari och en båtsafari under förmiddagen, samt antingen eller under eftermiddagen.

Jag valde bilsafari alla tre morgnar och på eftermiddagen valde jag båt två gångar och bil en gång. Jag så lejon på tre av fyra safari i bil, varav två gångar helt nära på några meters håll. Tyvärr såg jag inte leopard alls, så någon komplett big five blev det inte på mig denna resa. Eftersom Chobe ligger vid en flod så finns det inga vattenhål, utan djuren söker sig ner längs hela floden under eftermiddag och kväll.

Läs mer: När avstånden är små – Fyra afrikanska länder på nio dagar

I bilen kom vi väldigt nära djuren i bushen medan vi från båt inte kom lika nära utan fick helhetskänslan av alla djuren när de samlades på savannen. Jag tyckte kombinationen av bil och båt samt bush och savann var oslagbar.

Tips om safari i Chobe nationalpark

Chobe nationalpark har Afrikas största elefantstam. Detta huvudsakligen för att den inte utsattes för tjuvjakt under 1970- och 1980-talen, så att den har fått växa i naturlig takt i mer än 100 är. Parken har inte heller i dag problem med tjuvjakt, vilket var väldigt glädjande att höra.

Det finns inga asfalterade vägar, det är sand man kör runt i. Off-road är tillåtet, dvs det går att lämna hjulspåren och köra nära djuren. Det är möjligt att köra egen bil i parken, men det måste vara en fyrhjulsdriven bil. Allt annat är omöjligt att köra med; man skulle fastna direkt.

Jag bokade Chobe Marina Lodge via hotels.com och betalade ca 2300 per natt för en person i en svit. Jag gillade verkligen lodgen och rekommenderar.

Lodgen erbjuder flera extra aktiviteter som dagstur till Victoria Falls, fiske och besöka en Namibisk by på andra sidan Chobefloden. Jag gjorde utflykten till Namibia, som börjar efter frukost och pågår i två timmar. Den kostar ca 350 kronor och det går att byta ut en safari mot denna. En extra safari kostar förresten också det samma.

Läs mer: En namibisk by utan el men med ett av landets största baobab-träd

Det finns malariamyggor i Chobe nationalpark och malariaprofylax rekommenderas, och absolut under regnperioden från januari till april. Eftersom jag sen tidigare vet att jag tål malariatabletter utan biverkningar tog jag det säkra före det osäkra och åt dessa när jag var där i september. Myggmedel är ett must.

Det tar 90 minuter med bil till Victoriafallen. Privat transport kostar ca 600 kr för minimum två personer i bilen och det dubbla om man är en person. Transport bokas via hotellen. Det går att få billigare om du följer med enkel väg på de dagsutflykter som går åt båda håll. Då är man bunden till fasta tider och eftersom de inte passade mig bet jag i det sura äpplet och betalde dubbelt för privat transport.

Det finns flygplats i Kasane, där alla avgångar jag hittar går till eller från Johannesburg. En resa från Stockholm kräver två byten och kostar, med bra flygtider, mellan 9 000 och 10 000 kronor tur och retur. Det går att flyga med ett byte till och från Victoria Falls i Zimbabwe för ca 6 000 kronor, och detta är vad jag gjorde.   

Läs mer: Flera foton från Chobe nationalpark

Eftersom det ingår två safarier varje dag är det bra att planera så att du hinner med eftermiddagssafarin ankomstdagen och morgonsafarin avresedagen. Men Chobe Marina Lodge är flexibla och om inte detta går är det möjligt att göra tre safaris en dag, eller byta ut någon mot Namibiaturen. Frukost serveras till klockan 10, så det är gott om tid att äta efter morgonsafarin. Från klockan 05:30 dukas det upp kaffe, juice och muffins.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelChisinau – Bästa 6 tips för vad att göra och restauranger i Moldaviens huvudstad
Nästa artikelMin gammelfarfar Harry – Arkitekten i Memphis

8 KOMMENTARER

 1. Hej Lena!
  Vad kul att läsa om din resa. Funderar på att göra samma resa nästa höst. Vad kostade hela resan totalt? (Fallen och safarit)?
  Hur lång tid i förväg rekommenderar du att man bokar?

  Med vänlig hälsning, Josefin Henrysson

  • Jag börjar med bokningsfrågan först; jag bokar alltid så fort jag har bestämt mig. Men om det är väldigt långt fram till jag ska åka så brukar jag vänta till det kanske är nio månader kvar. Generellt blir inte flygbiljetter billigare av att vänta, det ända är om flygbolaget råkar ha en kampanj men det kan man ju aldrig veta.

   Jag har inte summerat kostnaderna tidigare, men gör en snabbsummering här:
   Flygbiljett 6000 kr
   Hotell Vic Falls 1000 kr per natt för dubbelrum
   Hotell med all inklusive och safaris i Botswana 7000 kr för tre nätter (en person i dubbelrum, tror det blir lite mer för två personer i dubbelrum)
   Mat per dag i Vic Falls ca 300 kr
   Inträde båda nationalparker för att se fallen 500 kr
   Walking safari i Zambia 800 kr
   Livingstone i Zambia 500 kr (inte så bra att detta är ett must)
   Flodkryssning Vic Falls 500 kr (inte nödvändigt om ni ska ska till Botswana med flodsafari)
   Transport Vic Falls till Botswana 2×1200 kr (minimum två personer så jag fick betala dubbelt)
   Summa ca 25 000 kr

   Lite billigare blir et ju per person om ni är två, då jag fick betala för dubbelrum samt transport för två också. Men jag gjorde inte av med en enda krona i Botswana utöver dricka till maten. Så där tyckte jag att jag fick väldigt mycket för pengarna. Och generellt var detta en helt fantastisk resa, så tycker verkligen ni ska åka om ni har möjlighet.

 2. Fantastiske bilder, Lena! Ser ut som du fikk et svært fint opphold i Chobe. 😀 Skulle gjerne reist tilbake til Botswana på safari, likte Chobe veldig godt. Heldigvis blir det safari igjen om ca en måneds tid i Uganda. Satser på å få se litt flere kattedyr (på nært hold) denne gangen.

  • Takk så mye! Og det var virkelig helt fantastiskt. Ble så inspirert at jeg så på kombinasjonen Kruger, Maputo og Swaziland (husker dessverre ikke nye navnet på landet akkurat nå) for vårens reise. Men siden det er en aing regnperiode da så ble det Singspore og närliggende indinesiske öyer i stedet. Kanskje bra å spre ut safariene litt mer også… Men gleder meg stort til å lese om Ugandaresien din. Regner med at det blir gorillaer også?

 3. Så härlgit att läsa om Chobe!! Det är ett fantastikt ställe som jag har besökt flera gånger. Dock är dock många år sedan senast. Nu gjorde du mig sugen på att åka tillbaka!

  Magdalena

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here