Efter min resa till Victoriafallen och safari i Botswana förra hösten har jag fått en och annan fråga vad hela kalaset kostade. Och självklart har jag räknat ut detta för er, fast jag i vanliga fall inte brukar räkna på vad mina resor kostar mig. Jag vill vara lyckligt ovetande kring hur mycket pengar jag lägger på att resa under ett år…

Men var så goda, här kommer vad min resa till Zimbabwe, Zambia, Botswana och Namibia kostar. Fem fullstämplade sidor i passet fick jag också, förresten. 

 • Flygbiljett Stockholm till Victoria Falls – 6000 kr
 • Hotell Vic Falls 500 kr per person per natt i dubbelrum – 2000 kr för fyra nätter
 • Hotell med all inklusive och safaris i Botswana per person per natt i dubbelrum – 5000 kr för tre nätter
 • Mat per dag i Vic Falls ca 300 kr – 1200 kr för fyra dagar
 • Inträde två nationalparker i Zim och Zam för att se Victoriafallen – 500 kr
 • Noshörningssafari till fots i Zambia – 800 kr
 • Transport tur och retur Vic Falls till Botswana – 1200 kr
 • Utflykt till Livingstone i Zambia – 500 kr (inte så bra att detta är ett must)
 • Flodkryssning Vic Falls – 500 kr (inte nödvändigt om också till Chobe i Botswana där flodsafaris ingår)

Summa de bra aktiviteterna 16 700 kr
Summa alla aktiviteterna ovan 17 700 kr

Läs mer: Bästa tipsen för Victoria Falls och safari i Chobe nationalpark

botswana safari chobe nationalpark

Några tips och vad som kan göras bättre

Då jag gjorde denna resa gick flyget hem ca kl 13 från Victoria Falls, med Ethiopian Airlines. Det tar ca 90 minuter att köra från Chobe nationalpark i Botswana till flygplatsen. Det ingår två safaris varje dag på Chobe Marina Lodge, dvs ankomstdagen ingår en eftermiddagssafari och avresedagen ingår en morgonsafari. Jag ville få med mig morgonsafarin sista dagen, så jag valde att sova sista natten i Victoria Falls eftersom planet gick vid lunch. Avresedagen stannade jag vid poolen efter utcheckning och åkte från Botswana först klockan 17.

Men Chobe Marina Lodge är flexibla med att flytta safaris mellan dagar; det går att ta ut morgonsafarin på förskott en av de andra dagarna. Exempelvis som dagsutflykt till Namibia eller en morgon vara med på både jeepsafari kl 06 och båtsafari kl 09:30. Då skulle det gå att åka direkt från Botswana till flygplatsen på avresedagen.

Läs mer: Safari i Chobe nationalpark och bildkavalkad från Chobe Marina Lodge

För att maximera min tid på safarilodgen åkte jag ankomstdagen direkt efter frukost från Victoria Falls och var framme i tid för lunch. Jag valde att betala för privat transport för att få exakt de tider jag ville ha, men det går att köpa plats i delad transport med de dagsturer som varje dag går till Chobe National Park. Vilket är mycket billigare. Fråga boendet i Vic Falls, flertalet organiserar utflykter.

afrika victoria falls hotel zimbabwe

Det går att komprimera tiden mer än vad jag gjorde i Vic Falls. Men jag gillade mycket att ha gott om tid för att slappa vid poolen och möjlighet att korsa gränsen till fots mellan Zimbabwe och Zambia. Jag var två turer i Zambia och korsade gränsen fyra gånger, varav tre gående. Vic Falls i seg er en ganska tråkig stad och inte mycket att göra kvällstid men jag gillade fallen från båda sidor och noshörningssafarin mycket. Också mycket roligt att det kvällstid gick vilda elefanter omkring mitt i staden.

Läs mer: Att besöka Victoriafallen från både Zim och Zam och När och hur resa till Victoria Falls

Jag ångrar att jag inte tog mig råd att bo en natt på Victoria Falls Hotel, det var ett underbart fantastiskt ställe. 4000 kr natten är saftigt, men en natt skulle jag gärna stannat. Och samma tips som ovan för; komma till hotellet tidigt på ankomstdagen och njuta av poolen och lämna sent på avresedagen. Full valuta för investeringen!

Om mina åtta dagar var värt pengarna? Absolut. Varje krona. En av mina absolut bästa semestrar.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelMin passbild
Nästa artikelMaxime x 15 på Gotland

4 KOMMENTARER

 1. Jag tror jag betalade runt 40000+10000 för visum och fickpengar. Inkl flyg och boende och den mesta av maten i fem veckor från Zimbabwe till Kenya med Rosa Bussarna. Sjukt prisvärda resor om en gillar att resa på det viset, åka buss och sova på busstak på campingar:) I masai mara bodde vi dock på ”glamping”.

  • Jag vet! Måste erkänna att jag aldrig skulle varken tälta eller bo på busstak. Eller kunna vara utan min dagliga morgondusch. Men för den som gillar detta är Rosa bussarna och andra overland-resor ett perfekt att att se mycket.

   Men en annan fråga, som jag länge har undrat över. Blir man inte lite mättad när resan är så lång ocg upplevelserna så många? Jag tänker att jag skulle njuta mer av upplevelsen om jag skulle vara borta max två veckor och inte uppleva så mycket under en och samma resa. Jag vet självklart att två resor är sämre för miljön och dyrare samt kul att lära känna sällskapet och resa tillsammans en längre period, men jag tror att upplevelsen skulle vara bättre för mig om det var mindre att se och göra per resa. Hur tänker du som har testat båda?

  • Precis, safari behöver inte vara så dyrt. Det låter ju mycket när man ser att rummet kostar nästan 3500 kr per natt (för båda), men när både helpension och safaris ingår så gör man ju inte av med mer pengar än som så.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here