Jag känner generellt kärlek till mitt pass. Hur skulle jag kunna resa utan det? Och det är också här alla resorna finns dokumenterade. Även mitt nuvarande pass, som har en fruktansvärd bild, har jag något sorts kärleksförhållande till.

Problemet med passbilden är att jag var tvungen att visa båda öronen! Tror det var en norsk grej som var ett krav bara just den veckan jag förnyade mitt pass. För när jag går in på hemsidan ser jag inget krav om detta nu. (Ja, jag vet att för 20 år sen fick alla svenskar visa ena örat, men jag pratar om något helt annat. Ena örat är snygg halvprofil. Rakt framifrån med båda öronen synliga är inte snyggt.)

Alltså fulaste bilden, med det egentligen snyggt lockade håret stramt bakom öronen. Och ett försök på leende utan att visa tänderna, för att inte få sur häng-mun. För tänder får man ju inte heller visa, så ett riktigt leende är svårt att få till. Mitt försök till leende resulterar i runda kinder och smala ögon. Bilden påminner mest om en parodi på den påskkäringbild jag tog i Turkiet 2013, för att vinna en tävling. Påskkärring korsad med en mjölkerska från 1950. På riktigt en fruktansvärd-fruktansvärd bild.

Första gången jag använde passet var när jag hämtade ut ett paket, då blev jag tillfrågad om jag hade ytterligare legitimation att visa. Ingen bra start på det hela. När jag nyligen skulle in Singapore blev jag ombedd om att lägga håret stramt bakom öronen som på bilden. Kvinnan i passkontrollen kände i alla fall inte igen mig från bilden och fick hämta sin chef för att få ett godkännande för att släppa in mig i landet.

Läs mer: Våra pass från 90-talet
Läs mer: Hej då, mitt älskade pass – 2016

Och nej, ni kommer aldrig att få se bilden. Det är ingen jag känner som har fått se den, jag är alltid noggrann med att hålla för bilden när jag ska checka in på hotell eller liknade tillsammans med någon kompis. Oturligt nog är norska pass giltiga i tio år också, så jag kommer få dras ett tag med eländet.

Först i efterhand kom jag på att jag borde satt upp håret i tofs i stället för bondfrisyren ”mittbena och håret stramt bakom öronen”. Så vid nästa förnyelsestillfälle ska jag garanterat kolla upp om kravet om att visa båda öronen på bilden finns kvar. Och vid behov öva in lämplig frisyr.

Och ja; jag vann påskkärringstävlingen.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelSommarplanerna 2020
Nästa artikelVad kostar åtta dagar vid Victoriafallen och safari i Botswana

2 KOMMENTARER

  1. Ja, oftast ser man ut som en förbrytare på passbilden… Jag kom att tänka på en rätt rolig incident som inträffade när jag och min man skulle igenom säkerhetskontrollen till kryssningsfartyget för några år sen. Min man har periodvis rätt långt hår och lyckades pricka in en sån period när han förnyade sitt pass senast (tror både han och jag ser fram emot kommande förnyelse…). Min man gick först och när han visade upp sitt pass så trodde säkerhetspersonalen att han hade tagit fel, att det var mitt pass han hade halat fram. Vi fick oss ett gott skratt allihop!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here