Inför min stundande resa till Iran så tyckte jag att det kunde vara en klok ide att införskaffa ett nytt pass. Enligt den information jag har hittat i olika reseforum så är det lite upp till varje passkontrollör att besluta om en besökande får komma in i landet, avvisas eller förhöras; allt detta beroende på en persons humör och tycke.

Eftersom jag har varit i ganska många länder under de sju åren jag hade haft mitt pass (ett norskt pass är fortfarande giltigt i tio år) och det är svårt att veta vilka kombinationer av länder en iransk passkontrollör kan tycka är suspekt, så tog jag det säkra före det osäkra och skaffade ett nytt pass.

Men det var inte med ett lätt hjärta jag tog beslutet om att byta ut min lilla röda resekompis; passet har följt med mig på 19 dokumenterade resor till lika många länder under sina sju i tjänst. Utöver detta kommer självklart alla resor till länder där man inte får stämpel.

Så hej då lilla vännen; här kommer din runa:

Maj 2014: Besöka Maxime i New York
Maj 2014: Besöka Maxime då hon bodde i New York
Pass
Januari 2013: Malaysia och Thailand med syster Christiane
Mars 2013: Kap Verde
December 2015: Filippinerna med Maxime
Pass
Februari 2015: Seychellerna med Maxime
Februari 2013: Besöka Maxime då hon bodde i New York
December 2013: Besöka Maxime då hon bodde i New York, vidare till nyår i Miami och Bahamas
Januari 2011: Sri Lanka med Maxime och syster Christiane
Oktober 2011: New York med Maxime, vidare till jobbresa i Las Vegas
Pass
Januari 2012: Jordanien, Israel och Palestinia med Maxime och mamma Brit
Oktober 2015: Maldiverna efter jobbresa till Indien
Januari 2012: Jordanien, Israel och Palestinien med Maxime och Brit December 2014 till januari 2015: Vietnam och Kambodja med Viveca
Januari 2012: Jordanien, Israel och Palestinia med Maxime och mamma Brit
December 2014: Vietnam med väninnan Viveca
Pass
Januari 2015: Kambodja med väninnan Viveca
December 2013: Kombinerad jobbresa och semester till Indien
Pass
Oktober 2015: Jobbresa till Indien
Pass
Januari 2012: Jordanien, Israel och Palestinia med Maxime och mamma Brit
December 2012: Dubai med Maxime
Pass
December 2012: Lång mellanlandning i Moskva på väg till Vietnam
Pass
Mars 2014: Pressresa till Marocko
Pass
Augusti 2010: Tunisien med Maxime
Mars 2013: Turkiet med väninnan Viveca
Pass
April 2014: Sankt Petersburg med Maxime

Passets framsida:
– 503 var mitt rumsnummer på ett hotell i Vietnam
– KM står för ön Koh Mook i Thailand. Christiane och jag anlände med båt från Langkawi i Malaysia och alla som passerade gränsen märktes med sin ö
– Comet är företaget vi brukar använda för visum i samband med jobbresor till Indien

Läs mer: Att resa till USA efter att ha varit i Iran – Visum, ESTA etc.

Jag har nu ett helt färskt pass med inget annat än visum till Iran i. Men innan jag ska till Iran så ska passet användas för att ta mig in i USA. Vilket möjligtvis kan bli en annan svårighet men det problemet tar jag när det eventuellt dyker upp. Det är svårt att göra alla länders passkontrollanter nöjda…

Föregående artikelPeles slott i Rumänien – Som att kliva in i en saga
Nästa artikelBologna – Mer än Spaghetti Bolognese

12 KOMMENTARER

 1. Tyvärr har jag aldrig haft särskilt många stämplar i ett pass, då jag varit utanför Europa alltför lite hittills. Men kan tänka mig att det är lite sorgligt, är säkert kul att bläddra genom alla sidor med stämplar varje gång man använder sitt pass, om man hunnit samla på sig en del 🙂

  • Ja, det är jo lite roligt att samla på sig. Och bläddra i passet och minnas. Men som tur är så har jag det ju kvar i lådan, det är bara det att nu har jag ett nytt pass med stort P som jag får se om jag får samma känslor för.

 2. Fasar över att behöva byta ut mitt pass, som tur är det tre år kvar, men det betyder ju i praktiken att jag behöver byta om 2 för att säkerställa att det är giltigt i minst 6 månader efter inresa etc. Tur att man iaf kan spara de gamla passen i en fin liten låda. 🙂

  • Ja, det är långt ifrån kul att göra det. . Och jag har alla sparade i en låda. Tom mitt handskrivna pass med häftad bild från år 2000. Jag måste ha varit bland de sista som fick en handskrivet pass utskrivet.

 3. Jag hatar att säga hej då till ett pass. Hatar också att få det där hålet i det gamla passet när man hämtar ut det nya. Så fult 😛 Önskar att alla länder kunde ge stämplar, hade varit roligt!

  • Jag hatar också hålen man får. Men samtidigt bättre med hål än att man inte får behålla det gamla passet. Och stämpel från alla länder hade varit väldigt bra.

 4. Iran är ett underbart land att turista i och jag har aldrig mött så trevliga och gästvänliga folk. Tyvärr har USA i Januari i år infört att har man besökt Iran de sista 5 åren måste man ha visum för att få resa dit. Jag tror inte det står något om själva visa till Iran, så det bör gå bra för dig och de har varit jättedårliga på att informera om det.

 5. Men alltså, jag håller SÅ med! Pass alltså… Jag tycker det är så supertrist att det så sällan stämplas ordentligt numera. 🙂
  Och så läste du ju om när jag skulle göra det stoooora – första passet åt bebisen häromdagen. Misslyckandet i denna fantastiska händelse! Haha.

  För övrigt så har min mamma norskt pass, och skulle hälsa på mig när jag bodde i NY… men så var inte passet utbytt i tid (tror inte det var giltighet utan avsaknad av streckkod vilket var nytt för några år sedan – och det hade hon inte fått info om, rapporterades liksom inte i SE om norska regler) så hon nekades på Arlanda…. Och nej, temporärt går ju inte heller om man inte är svensk medborgare.
  Suck!!!

  • Jag var också nära att nekas gå ombord på ett plan till Thailand från Arlanda eftersom ID-sidan var lite trasig. Men som tur var släppte de på mig efter att fyra-fem stycken hade konfererat.

  • Får man egen stämpel i passet när man är i Machu Picchu eller är det Peru som har det som en del av sin stämpel? Seychellerna är kända för dubbelkokosnötter som växer bara där (och som ser ut som en kvinnorumpa) och de har med den också på landets passtämplar.

   Och nu blir jag ännu mer sugen på Machu Picchu/Peru än vad jag tidigare har varit…. En särskild stämpel i passet är ju lockande.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here