Önskar du uppleva ett av världens mest spektakulära slott? Då är det dags att bege sig till Peles slott beläget i bergskedjan Kerpaterna i Rumänien.

Peles slott (på rumänska Castelul Peles och på engelska Peles Castle) ligger precis söder on Transsylvanien i Rumänien, nära staden Sinaia, längs en medeltida rutt mellan Bukarest och Transsylvanien. Slottet uppfördes av kung Carol I av Rumänien mellan åren 1973 och 1914 och stilen det uppfördes i kallas eklektisk nyrenässans.

Peles Castle Transylvania Transsylvanien Peles Castle Transylvania Transsylvanien Peles Castle Transylvania Transsylvanien Peles Castle Transylvania Transsylvanien

Uppförandet av Peles slott

Kung Carol besökte platsen där Peles slott senare skulle uppföras flera decennier tidigare och föll för det vackra landskapet. 1872 köpte Kronan marken och det togs fram tre olika förslag för uppförandet av slottet men alla tre förkastades av kungen beroende på att de var för kostsamma samt att de var kopior av befintliga europeiska slott och han ansåg de därför att sakna originalitet. Till slut vann den tyska arkitekten Johannes Schultz kungens gillande genom att presentera en original design inspirerad av elegansen i den italienska renässansen korsad med korsvirkeshus och tysk stramhet.

År 1883 var Peles slott färdigbyggd och Carol och hans fru Elisabeth flyttade in. Några år senare påbörjades Pelisor slott av den tjeckiska arkitekten Karel Liman och i liknande formspråk som Peles slott bara ett fåtal hundra meter bort för kronprins Ferdinand och hans fru Marie. Kung Carol beslutade då att göra några ytterligare tillägg på sitt slott under Limans direktiv och under åren 1893 till 1914 byggdes det ett flertal torn, varav huvudtornet med klockan som är 66 meter högt. Mycket av det som i dag gör Peles slott unikt kan således tillskrivas Liman.

Peles Castle Transylvania Transsylvanien Peles Castle Transylvania Transsylvanien Peles Castle Transylvania Transsylvanien

Interiör och trädgård

Peles slott omfattar tillsammans över 170 rum, många av dem inspirerade av andra kulturer, något som var vanligt i Rumänien under denna period. Alla rum är mycket omsorgsfullt dekorerade med många detaljer och en fröjd att besöka. Slottet var det första i Europa som försågs med elektricitet, hissar, centraldammsugare och centralvärme och hade sin egen elförsörjning.

Slottet är beläget i en vacker trädgård med sju terrasser i olika nivåer med sirligt utformade häckar, balustrader och statyer och är värt ett besök i sig.

Peles Castle Transylvania Transsylvanien Peles Castle Transylvania Transsylvanien Peles Castle Transylvania Transsylvanien

Under kommunismen i Rumänien

När den rumänska kungafamiljen tvingades att abdikera år 1947 så beslagtog kommunistpartiet alla kungliga fastigheter, inklusive Peles slott. Det fungerade som vilohem för rumänska kulturpersonligheter fram till det 1953 fick status som museum men stängdes år 1975 av kommunistpartiets ledare Nicolae Ceausescu. Efter kommunismens fall under Rumänska revolutionen i december 1989 så öppnades Peles slott igen för allmänheten under 1990.

Peles Castle Transylvania Transsylvanien Peles Castle Transylvania Transsylvanien Peles Castle Transylvania Transsylvanien

Öppettiderna under sommarhalvåret är tisdag till söndag klockan 09 till 17 och utländska turister får endast komma in i slottet på guidade turer. Det lönar sig att köpa biljett på en gång när man kommer dit och njuta av slottets utsida och trädgården medan du väntar på att få komma in. Det finns olika biljetter att välja mellan som visar olika mycket av slottet, vi rekommenderar den mest omfattande som också ger tillgång till de private rummen på övervåningen.

Föregående artikelMånadens resenär hos Travellink
Nästa artikelAtt säga hejdå till mitt älskade pass

10 KOMMENTARER

  1. Hej! I sommar åker vi till Rumänien och ska bl.a. besöka det här slottet. Verkar fantastiskt fint och sagolikt! Är det guidade visningar och entré eller mer parkera bilen och traska på egen hand? Hur lång till tar besöket på ett ungefär tror du? Vi planerar att stanna till här på vägen från Bukarest till Bran.

    • Det är guidade turer och entré, så köp biljett på en gång ni kommer dit, sen kan ni njuta av fasaden under tiden ni får vänta. Det finns två turer; den ena tar knappt en timme och den andra drygt en timme. Vi tog den långa och rummen var väldigt fina, så rekommenderar den. Men alla turer går inte hela tiden, så jag skulle gissa ni får ta den första på engelska när ni kommer dit. Så ungeför två timmar på plats, skulle jag säga.

    • Gud, vad bra för er. Ni kommer att få det helt fantastiskt. Och vad häftigt att bo i slottsparken, kan inte minnas att vi såg någon hotellskylt men slottsparken är ju stor.

    • Ja, Peles blev en klar favorit bland alla slott vi har besökt. Och vi är glada att vi kan hjälpa till att fylla upp din att-göra-lista. Och att tömma plånboken…

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here