När jag i somras spenderade tio dagar i Florens med min väninna Viveca så passade vi på att göra en dagsutflykt till Bologna. Det går båda tåg och buss mellan de två städerna. Vi valde snabbtåget som tar endast 35 minuter men som är ganska dyrt med €20 till 25 för en enkelbiljett.

Som i de flesta städer så ligger tågstationen en bit utanför centrumkärnan och så vi började med att promenera 10-15 minuter in till den gamla stadskärnan. Där finns bland annat torget Piazza Maggiore med Neptunfontänen och byggnaderna Palazzo D´Accurcio, Palazzo dei Banchi, Palazzo del Podesta samt kyrkan Basilica di San Petronio som upptar en hel sida av torget.

Bologna Piazza Maggiore Bologna Piazza Maggiore Bologna Piazza Maggiore Bologna Piazza Maggiore

Stadsmiljön i Bologna

När vi frågar en carabienieri, den italienska militärpolisen, om var turistinformationen ligger så skrattar han och pekar precis bakom oss. Bakom en pelergång med markiser nerfällda till bara en meter från marken hittar vi en skylt med ett stort i. Efter bara några minuter har vi en karta i vår hand med en rutt med alla sevärdheter inritat. Gillar!

De fem första sevärdheterna på kartan är alla på torget Piazza Maggiore, så vi känner att vi redan har avklarat dessa. Vi går genom ett enormt valv i Palazzo dei Banchi och jag passar på att fota valvet från båda håll! Stadsmiljön känns genuint italienska med kyrkor varannan meter, vackra byggnader i varma gul-ockra-orangea färgtoner och överallt små butiker som säljer pesto och likör samt vinbarer och restauranger. Så att ta sig fram tar tid!

Bologna Piazza MaggioreBologna Italy Italien Bologna Italy Italien Bologna Italy Italien Bologna Italy Italien

Palazzo dell´Archiginnasio och Teatro Anatomico

Nästa stopp på vår lista är Palazzo dell´Archiginnasio som tidigare utgjorde den naturvetenskapliga delen av Universitetet i Bologna, som för övrigt var västvärldens första universitet grundat år 1088. Byggnaden är från 1500-talet och har en väldigt intressant inre gård med väggar och tak fyllda med över kommunvapen; studenter som utmärkte sig på något särskilt sätt fick sätta dit sin hemstads kommunvapen tillsammans med sitt namn.

På andra våningen finns flera föreläsningssalar och efter att ha betalat några euro får vi tillträde också dit. Teatro Anatomico är en föreläsningssal utformad som en amfiteater med statyer inspirerade av ämnet anatomi där anatomilektionerna hölls. Om inte studenterna blev inspirerade av att vistas i en föreläsningssal som denna så vet inte jag vad som skulle behövas.

Bologna Palazzo dell´ArchiginnasioBologna Palazzo dell´Archiginnasio Bologna Palazzo dell´Archiginnasio Teatro Anatomico Bologna Palazzo dell´Archiginnasio

Bolognas lutande torn Garisenda

Efter att ha spenderat alldeles för mycket tid i Palazzo dell´Archiginnasio så skyndar vi vidare, dock går det inte särskilt fort eftersom vi båda stannar och fotar var och varannan meter. Efter en snabb Spaghetti Bolognese på en utomhusservering så fortsätter vi till The Two Towers. Bologna har nämligen också ett lutande torn! Det högre tornet av de två heter Asinelli medan det lägre och lutande tornet har namnet Garisenda. Och ja, Garisenda lutar verkligen! I vanliga fall går det att ta sig 498 trappsteg upp i Asinellt men eftersom de höll på att renovera på gatan så var det stängt när vi var där.

Bologna The Two Towers Asinelli Garisenda Bologna The Two Towers Asinelli GarisendaBologna Italy Italien

Vårt nästa stopp är de tidigare judiska kvarteren där man hittar låga hus och krokiga gränder med restauranger och caféer överallt. Ett väldigt mysigt område och hade det inte varit för att vi var där mellan lunch och middag och det var tomt överallt så hade vi stannat till för ett glas vin.

En tidigare kanalstad

Dagens sista stopp för Viveca och mig är öppningen i muren på gatan Via Piella med utsikt mot Canale di Reno. Fram till för två hundra år sen så hade Bologna, precis som Venedig fortfarande har, ett flertal kanaler i staden i stället för gator där husen slutar i kanalen. Som en del av stadsförnyelsen så valde man att täcka över kanalerna, vissa ställen går de precis under en asfalterad gata. Ett ganska oklokt beslut som staden gissningsvis ångar i våra dagar.

Bologna Canale di Reno

Sist men inte minst – Glassen!

Det är nu dags att bege sig till tågstationen igen. På vägen passerar vi en gelateria med den längsta kön vi har sett i hela Italien. Vi fattar givetvis att detta är något särskilt och precis som alla andra ställer vi oss i kön. Och betyget? Väääldigt gott. Namnet på stället är Cremeria Funivia. Att glassen tillverkas framför ögonen på oss är extra effekthöjande.

Bologna Geleteria Cremeria Funivia

Föregående artikelAtt säga hejdå till mitt älskade pass
Nästa artikelÖn Thoddoo på Maldiverna

3 KOMMENTARER

 1. Hej.
  Planerar för en mamma-dotter(21år)-weekend med julmarknad första dagarna i december. Valet står mellan Manchester och Bologna.
  Vi vill komma i julstämning, shoppa presenter och bara omgås. Än så länge lutar åt Manchester (shopping/kläder för dotter, musikal som kvällsnöje, trevliga barer+julmarknad ).
  Vad har Bologna för pluspoäng – mat? Spa? Vad skulle du välja om du åkte med din dotter? Hittar väldigt lite info om staden, att staden är för matälskare men saknar charm. Stämmer det?

  Hälsningar /Dita

  • Hej

   Jag håller absolut inte med om att Bologna saknar charm. Jag tycker foton i artikeln också bjuder på klassisk italiensk charm. Jag ryckte maten var bra, och jag köpte ett linne och kjol där, men vad vi hittade så var det mer individuell shopping i små butiker och inga kedjor. Vet inte riktigt vad din dotter gillar, men min hade älskat det som finns av shopping där.

   Vi var mest i den gamla stadskärnan, gissar det finns mycket utöver denna. Men jG hade kanske valt Manchester framför Bologna själv, Bologna känns lite mer som mer vuxen än en 21-åring.

   Blev du klokare?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here