Av en tillfällighet såg jag något en vän hade kommenterat på Facebook. En lång lista med sevärdheter världen över och ett påstående som gör att man räknar efter hur många av dem man själv har besökt. Självklart ett uträknat stunt från förtaget för att få många att kommentera; det fattar man ju.

Som alla andra var jag också tvungen att räkna efter. Men varför göra som de önskar och kommentera på Facebook, när jag i stället kan göra detta till en hel artikel och dela här i stället? Just det.

Här kommer listan, med alla 36 sevärdheter och mina ja eller nej.

🛑 Taj Mahal

Nope. Man kan lett tro detta ska gå dåligt då det är nej på första. Jag har varit i Indien ett flertal gånger men inte sett Taj Mahal.

✅ La Sagrada Familia

Jag har sett Gaudis mästerverk La Sagrada Familia i Barcelona flera gånger, första gången sent 1980-tal, nästa gång i 2004 med Maxime, därefter 2014 och 2021.

✅ The Shard

Jag har ätit smarrig asiatisk mat på restaurangen Hutong i The Shard, som är Londons högsta byggnad.

london uk hutong the shard
The Shard

✅ Pyramids of Giza

Maxime och jag var i Egypten år 2003, då passade vi självklart på att göra en utflykt till Giza för att se pyramiderna.

✅ Tokyo Tower

Jag var i Tokyo under körsbärsblomningen år 2017. Tokyo Tower, som ser ut som en korsning mellan Eiffeltornet och en röd-vit trafikkon, är en mycket intressant byggnad.

✅ Sistine Chapel

Jag är i Sixtinska kapellet varje gång jag är i Rom, jag älskar Michelangelos målningar här. Precis innan stängningsdags är mitt bästa tips, och gå direkt till rummet med de stora muralmålningarna.

✅ Statue of Liberty

Maxime bodde i New York City i två år, under tiden passade jag på att besöka henne fem gånger, och vid ett tillfälle var vi inne i Frihetsgudinnan.

✅ Tower of Pisa

Oh yes. Jag var uppe i det lutande tornet i Pisa år 2015. Staden i sig var en besvikelse men att se tornet, som verkligen lutar, var kul.

Det lutande tornet i Pisa

✅ Bran Castle

Maxime och jag gjorde en helt fantastisk roadtrip i Transsylvanien år 2015, att besöka Draculaslottet Bran Castle fanns självklart med på listan. Men detta var långt ifrån det häftigaste slottet i området.

✅ Chichen Itza

När jag 2019 åkte på charterresa till Mexiko så var det givet med en dagsutflykt till världsarvet Chichen Itza. Som utbildat konstvetare med fördjupning inom kulturmiljövård kan jag mina UNESCO-sights.

mexiko-chichen-itza
Chichen Itza i Mexiko

✅ CN Tower

Tack som frågar, jag var alldeles nyligen i Toronto! Ett besök i CN Tower ingick; att se en stad ovanifrån är ju något särskilt. Tyvärr finns ingen artikel från besöket än.

✅ Versailles

En riktig favorit i Paris. Maxime och jag var i Versailles år 2012, jag älskade absolut allt där. Jag hade en resa bokad dit igen under 2020 men den gick självklart om intet. Men snart är det Versaillesrevansch för mig.

✅ Burj Khalifa

Dubai var också en resa med Maxime, vi var där precis innan jul år 2012. Burj Khalifa var då världens högsta byggnad, och är tydligen fortfarande så, och upp dit ville vi.

Utsikt från Burj Khalifa

🛑 Lotus Temple

Nope. Tvärt emot vad man kan tro från namnet är detta en modern byggnad från 1986, givetvis formad som en lotusblomma. Templet ligger i Dehli i Indien och i den staden har jag inte varit.

✅ Flatiron Building

Oh yes. Maxime bodde som sagt två år på Manhattan och hon jobbade då extra på ett kontor som höll till just i Flatiron Building. Denna kända trekantiga byggnad skvisad in mellan Broadway och Fifth Avenue. Baren på taket heter 230 Fifth och där var vi en och annan gång efter hennes jobb.

✅ Eiffel Tower

Detta landmärke i Paris. Turistig och ful tycker många om Eiffeltornet men jag älskar konstruktionen och är har varit uppe i tornet flera gånger, senast med Maxime i 2014.

🛑 Wat Arun

Nope. Jag har varit många gånger i Thailand men bara en gång i Bangkok, den ena gången ingick inte templet Wat Arun.

✅ Parthenon

Det största och viktigaste templet i Akropolis. Här har jag givetvis varit varje gång jag har varit i Aten, dvs tillsammans tre gånger. Senast med Maxime år 2007.

Parthenon-templet i Akropolis

🛑 Neuschwanstein

Nope. Tyvärr. Detta sagoslott i Tyskland har länge stått på min lista, men det ligger en aning ensamt och otillgängligt med flyg så det har inte blivit av än.

🛑 Maracana Stadium

Nope. Jag hade inte hört talas om detta ställe innan, så fick googla. Dock är jag ingen sportsentusiast, så inte konstigt alls. Ligger tydligen i Rio i Brasilien, som jag precis höll på att boka en resa till när corona slog till, men jag tror knappast att jag hade åkt till något stadium i alla fall.

✅ Dancing House

Si. Detta mycket märkliga hus i Prag passade Maxime och jag på att se då vi var där år 2012.

🛑 Las Lajas Sanctuary

Nope. Också är fick jag googla; men WOW vilken praktbyggnad. Madre Mia. Hit vill jag. Denna underverk av en kombinerad kyrka och bro ligger i södra Colombia.

🛑 Silver Pagoda

Nope igen. Detta tempel ligger i Phnom Penh i Kambodja. Jag har visserligen varit i landet men bara i Siem Reap för att se Angkor Wat.

✅ Edinburgh Castle

Yes, sir. Jag har varit i Edinburgh två gånger och båda gångerna var jag inne i detta finfina slott.  

Edinburgh Castle Skottland
Edinburgh Caste med utsikt

✅ Petronas Towers

I början av 2013 var jag i Malaysia och Thailand med min syster Christiane. Det var en sol- och strandsemester men jag insisterade på några dagar i Kuala Lumpur och så blev det. Vi gjorde ett besök i Petronas Towers men jag vill säga att tornen är roligare från backen än att vara där uppe.

🛑 Guinness Storehouse

Nope. Utifrån namnet så tänkte jag direkt Irland och det visade sig stämma med Dublin när jag googlade. Jag hade en resa bokad till Dublin i augusti i år, som jag ställde in, men tror nog inte att jag hade gått till Guinness storehouse i alla fall.

✅ The Colosseum

En klassiker i Roma och på Colosseum har jag också varit ett flertal gånger, faktiskt varje gång i Rom. Mycket imponerande.

✅ Hagia Sophia

En pärla i Istanbul! Maxime och jag var här år 2017 och inne i Hagia Sofia blev vi båda helt blown away. Vilken arkitektur och vilken historia.

istanbul-turkiet
Hagia Sofia i Istanbul

🛑 Sydney Opera House

Nope. Inte alls varit i Australien och det står inte högt på min lista heller. Har jag sagt att jag har orm, spindel- och kräldjursskräck? Det blir inte bättre när hälften av dem innehåller dödlig gift heller. Nej tack.

✅ Brandenburg Gate

Min syster Christiane bodde flera år i Berlin och självklart hälsade jag på henne. Brandenburger Tor passade vi på att spana in.

Berlin. Germany
Brandenburger Tor i Berlin

🛑 Osaka Castle

Nope. Som namnet säger ett slott i Osaka i Japan, jag har inte varit i Osaka.

🛑 Cali Tower

Nope. Nu fick jag googla igen, fast jag borde fattat att det är staden Cali i Colombia det rör sig om. Jag har inte varit här heller.

🛑 The White House

Nope. Nu går det riktigt dåligt för denna lista. Jag har inte varit i Washington DC men om jag hade varit där så hade jag nog bara gått förbi utanför. Jag vet inte ens om det går att komma in som besökare, men jag är inte så intresserad att jag hade gjort detta.

✅ Belem Tower

Yes! Äntligen ett ja igen, och dessutom sista på listan. Belem är en stadsdel i Lissabon och här ligger Belem Tower. Här var jag i 2015 och åt dessutom bakverket pastel de nata, som uppfanns här.

Kontentan? Jag skulle vilja säga att jag är en fullblodsresenär! 24 av 36 är inte dåligt, precis 2/3, och långt över Skyscannars påstående om pinsamma sju.

Av de 12 jag fortfarande inte har upplevd så är det bara tre som jag känner att gör mitt liv icke-komplett; Taj Mahal, Neuschwanstein och nyupptäckta Las Lajas Sanctuary. Jag får väl ge Skyscanner äran för upptäckten av sistnämnda också; tack så mycket.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelBikini Island & Mountain Hotel på Mallorca – Lyxigt och bohemiskt
Nästa artikelNiagarafallen från Kanada och USA

7 KOMMENTARER

  1. Jag kunde bocka av 15 stycken på listan vilket fall. Saknade Petra som ligger på min toppfemlista av upplevelser. Guinness Storehouse är helt klart värt att spendera ett par timmar på om du får tid över.

    Sugen på minisemester? Gå till närmaste Lidl som har mycket gott och kul. Men jag kan inte gå in där utan att köpa deras pretzel och pastel de nata, som du hittar i bakeoffdisken.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here