För att sig in på Colosseum så köper man en gemensam biljett för Coloseum. Forum Romanum och Palationo. Man kan köpa biljetten alla tre ställen och tricket är att inte köpa den på Coloseum där kön är flera hundra meter. Enligt vår guidebok ska man gå till Palationo ingången på Via di San Gregorio 30, ca fem minuter att gå från Colosseum. Vi gjorde så och köade en kvart. Det var sen ganska så roligt att bara välja har-redan-biljett-filen och gå förbi alla som köade tillbaka på Colloseum. Lotta, Viveca och jag var ca en timme inne på Colosseum och gick direkt vidare till Forum Romanum och det var ingen kö där heller när vi kom dit. Så kolla om det går att köpa biljetten där på väg till Colosseum, dvs innan man tar sig till Palinuro. Palinuro hänger förresten ihop med Forum Romanum, så de två områden avklarar man samtidigt om man vill se också Palinuro. Jag brukar nöja mig med Forum Romanum eftersom det är mycket same-same-but different.

Colosseum är ju en byggnad alla känner till och den är imponerade som få andra byggnader. Mer än två tusen år gammal, invigdes år 80 e. Kr. och användes för gladiatorspel. 

Nere i det som i dag ser ut som labyrinter fanns burar med lejon, pumor och annat som gladiatorerna slogs mot. Burarna hissades upp och ner med avancerade hisskonstruktioner sen kom djuren upp genom luckor i golvet. Det som nu ser ut som en massa valv hade när det begav sig läktrar ovanpå valven med plats för 50 000 åskådare.

Ca år 100 hölls ett gladiator-maraton som pågick 117 dagar där 9 000 gladiatorer och 10 000 djur var involverade. Gladiatorerna dödades sällan av djuren och om detta hände var spelets arrangör tvungen att betala gladiatorns ägare hundra gånger gladiatorns värde. Ett spel brukade pågå 10-15 minuter och de flesta gladiatorer var krigsfångar, slavar eller kriminella men det fanns också frivilliga. Det var ett tufft liv och de flesta dog innan de fyllde 30. Dock tydligen inte under spelen.

Colosseum Rom

Colosseum Rom

Colosseum Rom

Colosseum Rom
Utsikten mot Forum Romanum är helt ok!

Colosseum Rom

Colosseum Rom
Lotta vilar på en bruten pelare

Colosseum Rom
Föregående artikelStadsdelen Monti i Rom
Nästa artikelSpanska trappan

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here