Slottet Bran Castle, där greve Dracula sägs ha bott, är utan tvivel den största turistattraktionen i Rumänien. Dracula, som i verkligheten het greve Vlad Tepes, blev känt för allmänheten under 1800-talet genom Bram Stokers bok där han torterade sina fiender genom att spetsa dem på pålar, hudflå dem, koka dem, hugga av och låta dem äta sina genitalier, öron, näsor etc.

Senast uppdaterad januari 2020

Till trots för kopplingen till Dracula så är slottet ett allt annat än mörkt och hotfullt. I stället möts besökaren av torn och spirar i vit puts och mörkbrunt trä. Inte så olikt det som hittas i dagens interiörtidningar…

Läs mer: Brasov stad i hjärtat av Transsylvanien

Draculas slott Bran Castle
Draculas slott Bran Castle

Det kostar 25 lei för en vuxen att gå in, vilket motsvarar cirka 50 kronor. Eftersom slottet ligger på en höjd så finns det ingen trädgård eller park, så det är bara att gå rakt in i slottet och påbörja rundan. I Bran slott går alla turister sin egen runda, vi såg inga guidade visningar. Rundan går in och ut genom en mängd ganska små rum samt upp och nerför trappor i de olika nivåerna. Slottets finaste del är innergården med torn och tinnar, utskjutande delar och en brunn på gården.

Läs mer: Slottet Peles – Faktiskt mer imponerande än Bran Caste så missa inte

Draculas slott Bran Castle
Draculas slott Bran Castle

Bran slott byggdes av saxare år 1382 för att skydda Branpasset från turkisk invasion. Från 1920 använde drottning Marie av Rumänien slottet som sin sommarresidens fram tills kungafamiljen tvingades abdikera 1947. 1957 blev slottet ett museum och öppnades för allmänheten.

Läs mer: Viscri och Biertan befästa kyrkor

Draculas slott Bran Castle
Draculas slott Bran Castle
Draculas slott Bran Castle


Drottning Maries sovrum

Och grev Dracula då? Han har troligtvis aldrig bott på Bran slott, men kan ha sovit över där några dagar när han flydde från turkarna år 1462. I Bram Stokers bok beskrivs Draculas hem som ”att ligga på yttersta kanten av ett brant stup med ett pass under där floderna slingrar sig i djupa raviner genom skogarna” och eftersom det slottet i Transsylvanien som passar best till beskrivningen är Bran slott så kom något snille på att marknadsföra Bran som Draculas slott. Det är bara att ta av hatten och gratulera till det PR-kuppet…

Läs mer: Sighisoara – Transsylvaniens vackraste stad

Draculas slott Bran Castle
Draculas slott Bran Castle


Den hemliga gången från biblioteket till första våningen

Draculas slott Bran Castle

Läs mer: Huvudstaden Bukarest

Att resa till Bran Castle

  • Närmaste flygplats är i Rumäniens huvudstad Bukarest. Det går att flyga direkt från Arlanda med rumänska flygbolaget Tarom, eller från Skavsta med WizzAir. Båda resorna tar knappt tre timmar.
  • Transsylvanien är ett toppenområde och när du först är där vill du se mer än Draculas slott, klicka dig in på länkarna i texten ovan för att läsa mer. Från flygplatsen tar det 2,5 timmar med bil till Bran Castle. Dock är det väldigt lätt att resa runt i Transsylvanien med tåg, så detta är absolut en möjlighet om du inte vill köra. Vi hade hyrbil och körstilen var OK.
  • Om du önskar åka tåg hela vägen tar det från Stockholm till Bukarest ganska exakt två dygn. Då ingår nattåg från Köpenhamn till Hamburg samt Wien till Bukarest.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelVi gästbloggar hos Resia om tempel i Kambodja
Nästa artikelMot Indien och Maldiverna

5 KOMMENTARER

  1. Det var helt fantastiskt att åka omkring i Transsylvanien mellan slott, kyrkor och pittoreska byar, och en husbilsresa i det området låter lockade även för mig!

  2. Älskar att ni reser i Rumänien! Om vi gör någon ny husbilsresa vid tillfälle blir det nog åt det hållet! Självklart skulle jag också vilja besöka Draculas slott, även om det verkar vara en PR-grej… 😉

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here