Jag har läst någonstans att Versailles består av fyra delar; slottet med platsen framför, barockträdgården bakom slottet med parterrer, statyer och fontäner, vattenkanalen Grand Canal formad som ett kors med naturparken kring samt Trianon-området norr om Grand Canal.
Detta inlägg handlar om barockträdgården och området kring Grand Canal.
I barockdelen av trädgården finns låga parterrer formade efter barockens ideal, marmorstatyer och ‑krukor, fontäner med guldstatyer samt ett område precis innan kanalen med höga träd, labyrintstigar och blickfångfontäner.
Där barockparken övergår i Grand Canal och parken finns ett fik/restaurang, man kan hyra båt och ro på kanalen och man kan vila på gräset. Riktigt mysigt en fin dag.
Parken är helt, helt, helt fantastisk och den är enormt stor. Att se slottet och hela parken utan att stressa tar en dag. Slottet och Trianon-byggnaderna stänger sommartid kl 18.30 medan trädgården och parken stänger kl 20.30. Dock hade vi otur den dagen vi var där och trädgården stängde tidigare för att det skulle vara någon konsert där på kvällen, men parken var öppen länge. Så vi låg i gräset i evigheter och solade och tittade på de som rodde omkring och åt belgiska våfflor. Sen gick vi en ut den norra ingången och i de delarna av parken som ligger längre ut från Grand Canal finns det en massa får och kossor som håller till.
Versailles har en bra hemsida, och den interaktiva kartan i högra marginalen är mycket bra.
Jag vill åka tillbaka. På en gång faktiskt

Karta från 1789 som hittades på nätet. Den rosa stora byggnaden är slottet och de ljusare rosa delarna öster om slottet är
 platsen framför och andra byggnader. Barockträdgården är de gröna fyrkanterna och fontänerna väster om slottet och
 korset i vatten med kringliggande gröna trekanter är parken. Norr om parken ligger Trianon och Marie Antoinettes hus

Versailles
De södra parterrerna

Versailles
Här har vi slottet i ryggen. Framför oss Latone-fontänen och längre fram Grand Canal

Versailles

Versailles


Versailles
De norra parterrerna. Fotat genom slottets fönsterglas, så lite suddigt

Versailles
Latorna-fontänen närmast slottet

Versailles

Versailles

Versailles
Visst är koppartälten i Haga-parken nästan identiska kopior?

Versailles
Grand Canal och båtuthyrningen

Apollo-fontänen i Versailles
Apollo-fontänen

Versailles

Versailles
Fiket vid Grand Canal
Föregående artikelStaden Kutna Hora och hur man tar sig dit
Nästa artikelGoa!

5 KOMMENTARER

 1. Så roligt att läsa om och se så fina bilder från Versailles! Och extra roligt med den gamla kartan 🙂 Vi åker till Frankrike om några veckor och skall bland annat besöka Versailles. Jag har läst att man kan hyra golfbil och ta sig runt parken med en sådan, såg ni om det fungerade så i praktiken?

  • Hej! Vad roligt med Versailles, det är verkligen fint där. Jag kan inte minnas att jag såg några golfbilar men om ni inte har små barn så är det inga problem att gå fram till kors-kanalen. Det tar max tio minuter.

   Men jag ser nu att det tänkta i lägget kring Triaton-området med Marie Antoinettes gård etc inte blev av. Detta är som en liten landsby, missa absolut inte. Här var det mest stigar och småvägar och jag är osäker på om golfbilarna i så fall går dit. Trevlig resa.

   • Tack så mycket, och tack för tipset om Triaton-området, det vill vi inte missa! Jag skall ladda upp stämningen inför Versailles med att se filmen Marie Antoinette, kanske blir det en del vyer från Versailles i den filmen också.

 2. Ja, Versailles var riktigt bra. Faktiskt så bra att vi fungerar på en resa tiibaka till Paris bara för att åka en till gång till just Versailles. Självklart vore det ju trevligt att besöka PAris ogen också!

  Glad påsk tillbaka från Lena i Turkiet.

 3. Åh, vad kul att hitta ett inlägg om Versailles på er blogg! Vi åker tillbaka till Paris i juni och har tänkt spendera en dag där 🙂 Roligt att läsa att ni gillade det.
  Ha en riktigt glad påsk!
  Eva

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here