Kutna Hora var redan under 1100-talet en ort som levde av sina silvergruvor. Staden växte med enorm fart och under 1400-talet var den Bohemias nästa största stad, efter Prag. Avståndet mellan de två städerna är cirka en timme med tåg.

Utöver kyrkorna St Barbara, Katedralen i Sedlec och Skelettkyrkan Kostnice så har Kutna Hora en riktig mysig stadskärna. Det finns mysiga bostadskvarter, ett större torg mitt i staden som egentligen är ganska tråkigt, en fin stenfontän från 1500-talet, ett gotiskt stenhus som nu används som museum, en fin pelare/monolit, en till gotisk kyrka; St James, mysiga valv och gränder m.m. Kutna Horas stadskärna är med andra ord en trevlig liten sak! Det finns också fantastiska sagoutsikter över dalar och tinnar och torn. Kutna Hora centrum har också en plats på UNESCO:s världsarvslista.

Man kan köpa en organiserad utflykt från Prag till Kutna Hora för 1000 CZK per person, ca 300 kr, eller man kan åka tåg själv. Vi valde sistnämnda och kom undan det hela med 200 kr för oss båda för tåg och inträde till Kutna Horas fyra höjdpunkter.

Tåget tar ca en timme, och man hamnar då på Kutna Hora hlavni nadrazi, dvs centralstation. Tåget går ca varje timme från Prag och vi åkte med det som gick strax efter kl 10.00. Här finns länk till tidtabeller m.m. Därifrån kan man hoppa på det lilla gula tåget som går ca fem minuter senare mot Kutna Hora-Sedlec (se till att köpa biljett hele vägen till Kutna Hora Mesto, vi betalade ca 300 CZK tur och retur för båda). Tåget till Sedlec tar några minuter, och man kan också gå men vägen man får gå är tydligen ganska tråkig.

Skelettkyrkan samt Jungru Maria och Johannes döparens kyrka

När tåget stannar i Sedlec är man mitt på en åker med en väg. Följ vägen och vid första gatukorsningen finns en stor katedral; Cathedral of Assumption of Our Lady and St John the Baptist. Vilket fantastiskt långt namn på en kyrka! Här finns eget inlägg on katedralen. Gå in och köp den gröna biljetten; den som ger inträde till katadralen, skelettkyrkan samt St Barbara och museet GASK. Biljetten kostar 185 CZK för vuxna; ca 70 kr. Andra biljettkombinationer finns här, skippa ev GASK och köp biljetten för 130 CZK.

Fortsätt vidare rätt fram och ni kommer till skelettkyrkan Kostnice/Ossuary. Här finns eget inlägg om skelettkyrkan. Kyrkan säljer transport med minibuss till Kutna Horas centrum för 35 CZK, ca 10 kr. Fråga när ni går in i kyrkan när nästa buss går, de har lunchuppehåll. Lunchuppehållet gjorde att Maxime och jag fick gå, det tog 20-25 minuter och var överkomligt men man fick gå längs en ganska tråkig gata. Så minibusen är att rekommendera.

Kutna Hora

Framme i Kutna Hora var det för oss dags för lunch. Vi åt på U Sneka Pohodare som enligt guideboken hade Kutna Horas bästa pizzor. Vårt betyg; ganska goda. Men vi såg senare en restaurang mellan gruvorna och kyrkan St Barbara som hade en uteservering med den mest fantastiska utsikten så hade vi valt om så hade vi valt den. När utsikten är så fin så kvittar nästan maten! Båda finns med på kartlänken längre ner i inlägget.

Hrádek är både ett museum och silvergruvor man kan åka ner i. Om man vill ner i gruvorna måste man också följa med på museumvandringen och det hela tar 1,5 timme. Inte alla turer är på engelska, så fråga när de engelska turerna är innan lunch om ni absolut vill ner i gruvorna. Vi skippade detta; dels för att vi tidigare har varit i en koppargruva och 1,5 timme var för mycket tid för oss, dels för att vi kom dit sent på dagen och det var inga fler engelskspråkiga guidningar den dagen.

Gå in i St Barbara efter lunch, biljett har ni redan. Här finns eget inlägg om St Barbara.

Om ni köpte biljetten som inkluderar museet GASK så gå förbi detta efter St Barbara. Museet har en modern avdelning och en historisk och visar endast tjeckiska konst. Så där intressant vill jag säga, vi la ner ca åtta min på hela museet.

Gå sen den lilla gatan Ruthardska ner mot kyrkan St James och The Italian Court och låt er hänföras av den fantastiska vyn. Tänk Harry Potter och blicka upp mot St Barbara. Både St James och The Italian Court tyckte vi att var medelmåttiga. Strosa omkring bland de mysiga gamla husen, gatorna och gränderna och se till att hitta Stone House, Plague Column och Stone Fountain. Alla tre finns med på kartan nedan.

Tillbaka till Prag

Sen är det att ta sig till tågstationen Kutna Hora Mesto för att åka tillbaka till Prag som gäller. Ca fem minuter med lilla gula tåget och sen byte igen på Kutna Hora centralstation. Kutna Hora Mesto tågstation känns som en korsning mellan gammal western och Sovjet. Vi åkte hem igen med det tåget som gick cirka klockan 17 och var tillbaka i Prag strax efter kl 18.

Här finns Ladies Abroads karta över Kutna Hora med allt ovan utritat.

Plague Column
Kutna Hora, Maxime Löfblad
Stone Fountain
Kutna Hora
Kutna Hora
Kutna Hora
Stenhuset och utsikt
Kutna Hora
Kutna Hora
St Barbara i motljus
Kutna Hora
Detta är utsikten man får om man väljer att äta på restaurangen precis innan St Babara
Kutna Hora
Vy från St Barbaras bro. Kyrkan St James i bakgrunden
Föregående artikelNågra fina byggnader och områden i Paris
Nästa artikelVersailles barocka slottsträdgård

3 KOMMENTARER

 1. Toppen bra tips, underlättade verkligen resan dit!
  Tyvärr var restaurangen med underbar utsikt stängd dagen jag var där men kan understryka att den är otroligt fin!

  Rekommenderar verkligen att besöka byn, inte bara kyrkorna. Den är väldigt vacker att vandra omkring i.

  Fann en underbar tesalong med traditionella te’er med lummig liten uteträdgård med bambu och en sval mystisk källare inomhus. Man kunde även röka vattenpipa om man ville.

  Dobrá Čajovna
  Havlíčkovo nám. 84, 284 01 Kutná Hora, Tjeckien
  +420 777 028 481
  https://goo.gl/maps/Z8pUJeq2qLduHvH46

  • Vad roligt att vi kunde hjälpa till med hur man tar sig till Kutna Hora. visst är det roligare när man åker själv än med en organiserad busstur…

   Tråkigt att restaurangen med fina utsikten var stängd, men lummig liten utegård låter inte heller dumt. Kollade in den och den ser väldigt trevlig ut; mystik är också bra.

 2. Buenas!! estuve mirando al menos unas 4 horas
  en la red hoy y no pude imaginar leer nada tan genial como tu Redaccion. Me ha encantado mucho la forma que tienes al escribir creo
  que es lo que me ha llegado. A mi parecer, si
  la mayor parte de webmasters exponen tan buenos
  contenidos, Internet seria mucho mas practico. Espero que brindes mas
  por esta linea y continue leyendo relatos de la
  fuerza que tiene este.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here