Josefov är det gamla judiska området i Prag och ligger nordväst i stadsdelen Stare Mesto. Höjdpunkterna är enligt guideboken vi hade kyrkogården och Old New Synagogue (fantastiskt namn!).
Man kan köpa en biljett som ger inträde till kyrkogården och fem synagogor för 300 czk, ca 100 kr, eller en biljett som i tillägg ger inträde till Old New Synagogue för tillsammans 480 czk. Inträde endast till Old New Synagogue kostar 200 czk.
Efter att ha googlat bilder på interiören på Old New Synagogue valde vi den billigare biljetten.  Av de fem synagogorna så var Pinka finast interiört, hela synagogan hade namnen på alla församlingsmedlemmar eller liknande skrivet på väggarna med födelse- och dödsdatum. Exteriört var Meisel finast. Tyvärr är det förbjudet att fota inne i alla synagogorna, men jag lyckades smygfota den med namnen med mobilkameran.
Kyrkogården tyckte vi tyvärr bara var sådär. Man följer en stig som tar en genom hela kyrkogården. Vissa delar av den såg ut som en regelrätt soptipp med massa gravstenar på sniskan och några som hade ramlat, men mot slutat så fanns det finare gravstenar som dels stod upp och där man kunde se att det var en gravsten och inget annat.

Klausen-synagogan och Ceremonial Hall

Old New Synagogue

Minnesplankett på kyrkogården

Judiska kyrkogården

Meisel-synagogan
Texten på väggarna i Pinka-synagogan
Smygfotat med mobilkameran,
så kvaliten är sådär

På varje vägg i hela i kyrkan fanns det text
Föregående artikelChania på Kreta
Nästa artikelTeatro Greco i Taormina

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here