Jag lovade/hotade i tidigare inlägg att återkomma med mer bilder från Versailles. Eftersom vi har ca 200 bilder därifrån behöver vi dela upp det hela, och vi börjar med själva slottet.

Till Versailles åker man RER C (den gula) till stationen Versailles-Rive Gauche, vilket tar ca 30 min från Invalide. Man borde absolut förehandsköpa biljetter på Internet innan man åker dit; annars får man köa minst en timme för att bara köpa biljetterna. Sen köa igen en timme för att komma in i slottet. Det står på hemsidan att webb-biljetterna antingen måste skrivas ut hemma eller att de kan skrivas ut hos något servicecenter framme i Versailles, men det går utmärkt bara att visa upp mailet på telefonen man får som bekräftelse på köpet. För en vuxen kostar det ca €25 för en högsesongbiljett som omfattar allt (slottet, trädgården, alla Trianon-palatsen m.m.), och det är lika bra att köpa den. Under lågsesong är biljetten billigare. För EU-borgare under 25 år är slottet och Trianon gratis, medan trådgården kostar ca €8 under helgerna. Vardagar är trädgården gratis för alla.

Maxime i Varsailles
Fasad
Maxime


Versailles är helstängt måndagar, och det är störst tryck söndagar och tisdagar. Vi kom till Versailles kring kl 13 en lördag, och vi fick då köa ca en timme för att komma in. Väl inne i slottet är det som att gå omkring i en höstack. En mycket fin och påkostad höstack. Det är maffigt, det är stort, det är guld och det är värdefullt. Det enda konstiga, och som varken Maxime eller jag gillade, var att mitt i all den barocka interiören var det någon sorts utställning av modern konst. De fanns gigantiska högklackade skor i silver, en rosa helikopter gjort i fjäder och någon hängande bläckfisk i patchwork som såg för ….. ut. Vi fattar verkligen inte vad detta hade där att göra.

Versailles är jättefint, och alla som är i Paris borde ta sig tid att åka dit. Vi återkommer med inlägg om trädgården som var ännu finare än vad slottet var.

Spegelsalen
Spegelsalen
De konstiga silverskorna
De konstiga silverskorna
Säng Versailles

Vilket tak!

Den konstiga rosa helikoptern
Den konstiga rosa helikoptern

 

Staty

Talmålningar
Fantastisks målningar.
Även i Versailles behöver det renoveras!

Slottskyrkan
SlottskyrkanTakmålningar
Föregående artikelMykonos
Nästa artikelLägenhetsbyte i Prag

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here