I dagsläget har jag varit i 82 länder. Ganska många; det tycker jag också. Men självklart är det långt ifrån alla och när jag räknar är det ”bara” 42% av världens alla länder. Men hur ser det ut världsdel för världsdel och vilka länder har jag varit i?

Här på Ladies Abroad räknar vi länder enligt FN, dvs 193 självständiga stater samt Palestina och Vatikanstaten som har observationsstatus. Alltså tillsammans 195 länder i världen enligt oss. Dock är det så att några länder är uppdelad mellan två världsdelar och Ryssland brukar räknas tillhöra både Europa och Asien. Summan länder nedan blir därför 196.

Denna artikel skrev jag 29 februari 2020, bara dagar efter att jag hade kommit hem från Singapore och Indonesien. Pre-corona. Jag la den för publicering 16 mars. Mellan dessa två datum stängdes stora delar av världens gränser och pandemin var ett faktum. Det kändes med andra ord inte riktigt aktuellt att räkna och lista alla världens länder jag hade varit i, temat blev ganska banalt i förhållande till världsbilden. Jag stoppade publiceringen och tänkte ”senare”. När ”senare” under hösten började kännas som ”nu” behövde artikeln skrivas om och det var inte så inspirerande. Så den blev liggande kvar opublicerad.

I veckan kom jag på att jag inte alls ska skriva om den, jag vill dela den med mina pre-corona tankar och planeringar. Jag publicerar därför artikeln som jag skrev den för nästan ett år sen, men med nutida kommentarer i kursiv.

Lämpligt nog fick jag en skrapkarta i julklapp från min syster. Blev superglad.
Och tack till Cathinka Ingman för redigering av mina två urusla foton.

Vill du läsa mer om länderna jag har varit i? Det finns flera sätt:

 • Använd Destinationer i menyn längre upp på sidan om du använder en dator och de tre sträcken (”hamburgaren”) till vänster längst upp om du använder mobil. Välj sen Destinationer, rätt världsdel och land.
 • Tryck på Besökta länder i samma meny och klicka sen på rätt land i kartan.
 • Använd sökfuntionen, antingen i menyn ovan eller i högermarginalen på datorn. Skrolla ner på mobilen, under alla inläggen.

2021: Skrapkartan har jag fortfarande. Den ser exakt likadan ut som på bilden från februari 2020.

Afrika – 11 av 54 länder

Jag gillar Afrika och fick med mig fyra nya länder under 2019. Men det känns som jag får växla upp i alla fall, för det är så många afrikanska länder jag vill åka till. Längst upp på listan nu står kombon Mocambique, eSwatini (tidigare Swaziland), Sydafrika och om möjligt Lesotho.

2021: Nja, denna accelereringen gick det ju inte så bra för under 2020.

I Afrika har jag varit i 20% av länderna.

 • Botswana
 • Egypten
 • Gambia
 • Kap verde
 • Marocko
 • Namibia
 • Seychellerna
 • Sydafrika
 • Tunisien
 • Zambia
 • Zimbabwe
afrika victoria falls zimbabwe tågstationen
Zimbabwe

Asien – 23 av 48 länder

Asien är ju en favoritvärldsdel och det ser man ju på hur många jag har besökt. Jag gillar alla delarna; från mystiken i Mellanöstern via exotiska Sydasien och badvänliga Sydostasien. Nästa på min lista är Centralasien till våren och över jul och nyår blir det Burma och Laos.

2021: Varken Centralasien eller Burma och Laos blev såklart av. Under sommaren kändes Burma och Laos säkert men det förändrades ju igen. Min väninna Hanne och jag hoppas fortfarande på Centralasien antingen i juni (känns ifs lite tveksamt) eller precis efter sommaren.

I Asien har jag varit i 48% av länderna.

 • Armenien
 • Azerbajdzjan
 • Filippinerna
 • Förenade arabemiraten
 • Georgien
 • Indien
 • Indonsien
 • Iran
 • Israel
 • Japan
 • Jordanien
 • Kambodja
 • Kina
 • Libanon
 • Malaysia
 • Maldiverna
 • Oman
 • Palestina
 • Ryssland
 • Singapore
 • Sri Lanka
 • Thailand
 • Turkiet
 • Vietnam

Läs mer: Sex nya länder – Mina Asienplaner för 2020
Läs mer: Asiens olika regioner, vilka är vilka? – Sydasien, Sydostasien, Ostasien

Nacpan Beach, El Nido, Palawan, Filippinerna
Filippinerna

Europa – 40 av 45 länder

För Europa hade det varit lättare att lista de länder jag inte har varit i, dessa är Andorra, Irland, Luxemburg, San Marino och Slovakien. Men eftersom vi följer ett system här, så får ni listan på länder jag har varit i också. I juni kommer jag att pricka av Luxemburg!

2021: Luxemburg kvarstår fortfarande att besöka. Här var jag under sommaren optimistisk och bokade om till i september, i kombination med Belgien. Dock var Belgien ett av de första länderna som stängdes igen hösten 2020 och flygresan avbokades igen.

I Europa har jag varit i 88% av länderna.

 • Albanien
 • Belgien
 • Bosnien
 • Bulgarien
 • Cypern
 • Danmark
 • Estland
 • Finland
 • Frankrike
 • Grekland
 • Island
 • Italien
 • Kroatien
 • Lettland
 • Lichtenstein
 • Litauen
 • Malta
 • Moldavien
 • Monaco
 • Montenegro
 • Nederländerna
 • Nordmakedonien
 • Norge
 • Polen
 • Portugal
 • Rumänien
 • Ryssland
 • Schweiz
 • Serbien
 • Slovenien
 • Spanien
 • Storbritannien
 • Sverige
 • Tjeckien
 • Tyskland
 • Ukraina
 • Ungern
 • Vitryssland
 • Vatikanstaten
 • Österrike

Läs mer: Mitt första, bästa och sista europeiska land
Läs mer: Vilka av Europas minst besökta länder har jag varit i

Dubrovnik - Kroatien
Kroatien

Nordamerika – 5 av 23 länder

Inom världsdelen Nordamerika känner jag att de länder som står högst upp på listan är de som ligger i Latinamerika eller Centralamerika. Guatemala, Belize, Nicaragua, Honduras etc. Älskade Cuba, Mexiko och Jamaica och vill åka till fler liknande ställen. Mer av USA står också alltid på min lista.

I Nordamerika har jag varit i 22% av länderna.

 • Bahamas
 • Cuba
 • Jamaica
 • Mexiko
 • USA
havanna-cuba-köpa
Cuba

Läs mer: Vad är bäst? Incheckad bagage eller kabinbagage?

Sydamerika – 3 av 12 länder

Båda Brasilien och Peru är längst upp på min reselista för 2020, så hoppas något händer på detta området. Är väl egentligen bara upp till mig själv att se till…

2021: Peru blev med planerna men Brasilien i september 2020 konkretiserades men fick ställas in. Jag har inte gett upp hoppet om Brasilien i september 2021 än.

I Sydamerika har jag varit i 25% av länderna.

 • Argentina
 • Colombia
 • Uruguay
Argentina

Oceanien – 0 av 14 länder

Ja, här behöver jag knappast räkna. 0% av länderna har jag varit i. Världsdelen har tydligen inte lockat mig jättemycket, utöver Söderhavsöarna Fiji, Bora-Bora, Tonga etc. Men eftersom jag inte är miljonär så har jag inte varit där än. Men Nya Zeeland börjar faktiskt locka, så kanske något kommer hända här.

Läs mer: Vilka av Europas minst besökte länder har jag varit i?

Antarktis – 0 av 0 områden

Det finns inga permanent bofasta på Antarktis och det ingår inga länder i världsdelen Antarktis. Men flera länder gör anspråk på olika territorier på vår sydpol och ett av dessa är Norge! Området heter Dronnings Mauds land. Ägarskapet till de olika områden och gränserna anses vedertaget även om de inte är formellt fastslagna. Jag borde mao genast bege mig till Antarktis och besöka en del av Norge.

hong-kong-dag1
Hong Kong

Självständiga stater och territorier

Eftersom många gillar att räkna självstyrande stater och territorier som egna länder så listar jag lika bra de jag har varit i. Alla räknar som de vill, men jag räknar som sagt bara riktiga länder.

 • Aruba (Nederländerna)
 • Färöarna (Danmark)
 • Gibraltar (Storbritannien)
 • Hong Kong (Kina)
 • Macao (Kina)
 • Svalbard (Norge)
 • Transnistrien (Moldavien)
 • Åland (Finland)

Flertalet självständiga stater och territorier finns också under Destinationer i menyn.

Världen Placeholder
Världen

Kartan ovan är samma som finns under Besökta länder i menyn.
Klicka på respektive land för att läsa!

Är det barnsligt eller roligt att räkna länder? Ni vet ju vad jag tycker.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelStaycation på Hotel Rival på Söder
Nästa artikelSunday Roast på The Old Brewer i Stockholm

10 KOMMENTARER

  • Nja. Ann Linde uttalade i slutet av 2019 att UD from detta kommer att använda namnet Belarus. Efter det har det blivit vanligare och vanligare att använda det namnet i media etc., men någon officiell ändring av det svenska namnet på landet har inte hänt vad jag vet. Eller är det UD som bestämmer det officiella svenska namnet på länder, kanske?

   Glöm inte heller bort att artikeln är den också skriven i februari 2020, vilket är över två år sedan och bara månader efter att UD hade börjat använda Belarus framför Vitryssland. Om du ser i menyn ser du att båda namnen finns med, detta för att alla ska hitta rätt.

 1. Känner igen det där med inlägg som kändes omöjliga att släppa under våren 2020. Några har man prånglat ut under året, och några finns fortfarande kvar som utkast. Och måste kanske skrivas om nu.
  Visst räknar jag länder (som du vet) och visst vill jag besöka fler länder (69 nu). Fast nu längtar jag mest efter att få resa över huvud taget. Sen kan det gärna bli redan besökta länder om det är så.

  • Jag är lite tudelad kring detta med att räkna, fast jag gör det. Många länder än kul, men ibland kan det finnas andra delar av samma land. Dvs återvända till samma land. Och det är ju egentligen upplevelsen jag söker framför antal länder. Det bästa är ju så bra planering så man får med allt i ett land/område på en gång.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here