Att vi gillar udda och ovanliga resmål antar jag inte längre kommer som en överrakning. Både mindre kända länder och de mindre kända områdena i mer besökta länder appellerar till oss. Men när jag tänker efter kan det lika bra vara en okänd stadsdel i en stad som Paris eller London.

Så när resebloggen 4000 mil listade både världens och Europas minst besökta länder gjorde jag mentala avkryssningar på listan när jag läste. För vem vill inte ha besökt samtliga ”minst besökta” länder? Jag vill i alla fall.

Vilka av världens tio minst besökta länder har jag varit i?

Tyvärr var det så att jag inte har besökt ett enda av världens tio minst besökte länder. I ärlighetens namn måste jag erkänna att jag inte ens hade hört talas om Tuvalu, Kiribati och Komorerna innan jag läste 4000 mils lista. Av de tio på listan är det bara Djibouti som jag redan har funderat seriöst på att åka till; detta land har fina stränder och skulle bli en utmärkt kombination tillsammans med Etiopien.

sverige-skane-osterlen-glimminghus

Vilka av Europas åtta minst besökta länder har jag varit i?

Now we are talking; här kan jag faktiskt räkna in sex av de åtta. Och den sjunde är på gång. Mycket bättre.

1. San Marino

OK, listan börjar inte så bra eftersom jag inte har varit i San Marino än. Tänker att jag någon gång får kombinera San Marino med att bila runt i regionerna Emilia-Romagna och Marche. Tror jag skulle gilla.

2. Liechtenstein

Jag var i Liechtenstein 2017, som ett stopp på min fantastiska en veckas rundresa med tåg i Schweiz. Gillade Liechtenstein och åt på en toppenrestaurang samt såg drottningen gå sin dagliga promenad.  

liechtenstein-vaduz

3. Moldavien

Jag var i Moldavien sommaren 2019. Utöver huvudstaden Chisinau sov jag över en natt på en vingård och åkte till den pro-Sovjetiska republiken Transnistrien. Av alla länder på denna lista påstår jag att detta är det mest okända.

moldavien orheiul vechi

4. Monaco

Jag har varit två gångar i Monaco. Första gången då jag tågluffade 1989, andra gången sommaren 2002 då jag hyrde villa på Liguriakusten i Italien med åtta väninnor. I april ska jag till Antibes, så kanske måste åka förbi Monaco igen. Viktigt med bildbevis på att jag har varit där.

5. Nordmakedonien

Jag var i Nordmakedonien år 2016, då landet fortfarande het bara Makedonien. Ohrid var staden vi besökte. Detta var del av min Balkan roadtrip, när jag besökte sex länder inom loppet av 18 dagar.

Ohrid - Makedonien

6. Bosnien-Hercegovina

Jag var i Bosnien 2016, under samma resa som när jag var i Nordmakedonien. I Bosnien var jag i Mostar; en liten stad jag gillade mycket fast den är turistig.

Mostar - Bosnien

7. Luxemburg

Till Luxemburg ska jag i juni! Kommer att kombinera med Belgien och ska bli så kul. Har inte varit i Belgien sen 1990 heller.

8. Serbien

Jag har varit två gånger i Serbien. År 2015 var jag i Belgrad och år 2016 var jag på SPA- och vingårdsresa till södra Serbien.

Södra Serbien vingårdar

Det här var mina svar på listan Europas minst besökta länder. Hur sen din lista ut?


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelStatyer i Moldaviens huvudstad Chisinau
Nästa artikelGibraltar – Utsikt från The Rock, apor och fish´n´chips

8 KOMMENTARER

  1. Jeg kan krysse av Liechtenstein, Nord-Makedonia og Luxembourg. Moldova står på planen i april, og så håper jeg å få til en togreise sørover til blant annet Serbia og Bosnia-Hercegovina på sensommeren. San Marino og Monaco får vente litt lenger 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here