Gibraltar. Ett litet stycke Storbritannien i Spanien! Formellt ett självstyrande territorium, mest känt för den imponerande klippan The Rock, med et enormt naturreservat och många apor.

Nedan får du veta allt om hur du köper biljetter till The Rock, vad som finns att se och göra i Gibraltar samt vilken pub du borde undvika för att äta fish´n´chips.

Kort om Gibraltar

Gibraltar har en yta på 6.8 kvadratkilometer och här bor drygt 30 000 personer; huvudsakligen brittiska. Formellt är det ett självstyrande territorium med egen konstitution och nationalsång, men tillhör Storbritannien. Valutan är brittiska pund.

Engelsmännen erövrade Gibraltar från Spanien år 1704 och enligt freden i Utrecht 1713 avstods området till Storbritannien ”för alla framtid”. Självklart är detta omtvistat och Spanien önskar inget annat än få tillbaka Gibraltar. De största näringarna är sjöfart, turism och online spelföretag, där sistnämnda får verka inom EU.

Gibraltar stad

Vi parkerar på en av stora parkeringarna i spanska La Linea och följer skyltarna mot Gibraltar. Några minuter senare har vi passerat gränskontrollen och vi är i Storbritannien på riktigt! Det första vi ser är röda tvåvåningsbussar. Men vi går förbi busstoppet där alla som ska till centrala stan väntar. För det finns en speciell grej mellan gränsen och stan vi vill uppleva och det gör man bäst till fots.

Till trots för sin ringa storlek har nämligen Gibraltar en egen flygplats. Vad gör man när man är ett litet område och vill ha plats med en landningsbana? Jo man låter huvudvägen in till stan korsa landningsbanan! Med biltrafik och allt. Precis som vid en tågövergång stängs vägen med bommar när ett plan ska lyfta eller landa. Roligt med skyltarna som uppmanar en att korsa snabbt utan dröjsmål. Vilket fungerar föga; alla turister stannar ju till för att fota.

Efter en kvarts promenad går vi genom tunneln Landport Tunnel och är framme vid torget Grand Casemates Square. Vi slår oss ner i solen och beställer in creamed tea, dvs te och scones. Inte den godaste vi har provat men when in Brittain. Mätta och belåtna beger vi oss uppför shoppinggatan Main Street. Vi möts genast av brittiska klassiker som Debenhams varuhus och överallt finns det tax-free elektronikbutiker och juvelerare. Trängseln är formidabel och vi jobbar oss genom Main Street, mot kabinbanan som ligger en kort sträcka förbi shoppinggatans slut.

Läs mer: Svenskfavoriten Nerja

The Rock

Vi vill nämligen upp på The Rock; den enorma klippan som upptar halva udden som utgör Gibraltar. Vi kommer fram och möts av en gigantisk kö och taxichaufförer som halvaggressivt ropar att det är 90 minuters kö. Vi är nära att ge upp hela besöket, för taxi eller minibuss vill vi inte åka upp. Efter att ha köat någon kvart uppenbarar sig plötsligt en kölös lucka med skylten ”Pre-bought tickets”. Snabbt som bara den googlar jag fram online + tickets + rock + gibraltar och två minuter senare har vi köpt online biljetter, passerat genom gräddfilen, fått våra streckkoder på mobilen skannade i luckan och utbytta mot pappersbiljetter. Längst fram i kön för att gå in står vi också, och är snabba med att ta bästa utsiktsplatserna inne i korgen.  

Färden upp tar sex minuter; Viveca och jag är exalterade över utsikten och Mija tror hon ska dö av sin höjdskräck och kollar bara ner i golvet. Men upp kommer vi och spenderar en dryg halvtimme med att växelvis studera utsikten och kolla på alla apor. Både Viveca och Mija är skeptiska till aporna men jag älskar dem och detaljstuderar dem i evigheter. OK; de är ganska påträngande och vi såg en kille där apan på två sekunder hoppade upp på hans ryggsäck och vant öppnade dragkedjan och plundrade ryggan för den mat han hade där. Men älsk på att de är smarta varelser som har fattat grejen med dragkedjor.

Hela The Rock är en gigantisk nationalpark och det finns både mycket att se och promenader att gå. Vi, eller kanske mest jag då, hade innan planerat att vi skulle gå till Apes´ Den för att se aporna och ta kabinbanan ner från halvvägsstoppet. Men eftersom de två andra inte riktigt delar min fascination för apor, och jag egentligen var nöjd eftersom det var så många på utkiksplattformen, går vi bara en kort sväng runt plattformen innan vi åker ner igen.

Fisn´n´chips

Jag säger det igen; when in Brittain. Då vill vi också ha fish´n´chips. Det finns pubar lite överallt. Viveca kollar på TripAdvisor, men vi väljer Clipper på gatan Irish Town, som i Lonely Planet anges som mångas lokalas favoritpub. Nja, vi håller inte riktigt med och stället rekommenderas inte. Medelmåttig mat, halvdan service och enorm ljudnivå. Vi äter och börjar längta tillbaka till Spanien. Tapas och cava är livet. Så då börjar vi gå tillbaka; över landningsbanan och vidare mot gränsen där stämplar oss ut av The UK och in i Spanien igen.

Läs mer: Alhambra – Annan dagsutflykt från Andalucien

Våra bästa tips för Gibraltar

Du behöver visa pass. Som resterande UK är inte Gibraltar med i Schengen och pass krävs. De brukar inte stämpla passet för EU- och Schengenborgare men jag frågade snällt och fick en stämpel.

Till trots för att Gibraltar är en del av Storbritannien är det högertrafik, detta för att anpassa sig till Spanien.

Det är en dålig deal att ta med bilen in i Gibraltar; tar tid att passera gränsen, du behöver ingen bil och svårt att parkera. Ratta in GPS:en på La Linea i Spanien och parkera på en av deras enorma parkeringar. Kostar ca €15 för en dag.

Det tar en timme och 40 minuter att köra från Malaga till La Linea. Från Estepona tar det en dryg halvtimme och från Nerja ca två timmar.  

För att undvika/minimera kön till kabinbanan till The Rock rekommenderas att förhandsköpa biljetter online. Vi var i Gibraltar en av de första dagarna i januari; under sommaren är kön troligtvis flera gångar så lång. Biljetterna kostar £16 för tur och retur och £29 för kombinationsbiljett med naturreservatet. Även om du på mail får pdf med streckkod måste denna bytes in mot en pappersbiljett i luckan. Sista tur ner går i vanliga fall 19.45.

Det finns en mängd aktiviteter att göra på The Rock och många promenadstiger. De aktiviteter som ingår i kombinationsbiljetten med kabinbanan är St Michael´s Cave, Apes´ Den, Great Siege Tunnels, Moorish Castle och Military Heritage Center. I tillägg finns aktiviteter som WWII Tunnels och O´Hara´s Battery som kostar extra pengar. Vi nöjde oss med utsikten från plattformen och bara biljett till kabinbanan. Här kan du läsa mer om aktiviteterna på The Rock

Mellan november och mars stannar kabinbanan vid mallanstationen. Vår plan var att promenera ner till Apes´ Den, som ligger precis vid denna men vi hoppade detta för att vi redan hade sett många apor. Om man inte har köpt kombinationsbiljetter kostar det £5 att gå in i naturreservatet, kallad Walkers Ticket.

The Rock var absoluta höjdpunkten i Gibraltar och en av de finaste kabinbanautsikter jag har upplevd. Ge inte upp om kön är lång.

Fun fact är att mitt emot Gibraltar, i Afrika, ligger spanska territoriet Ceuta; omslutet av Marocko. Som att området Gibraltar, som Spanien förlorade till Storbritannien, tog de igen genom att erövra området Ceuta exakt mitt emot i Marocko.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelEuropas minst besökta länder – Vilka har vi varit i?
Nästa artikelZambia – Safari till fots och staden Livingstone

5 KOMMENTARER

 1. Vi åkte med en egen minibuss som vi blev erbjudna nere i stan
  4 pers 800 kr 2002. Vi tyckte det var mycket då men det visade sig var värt det
  Då ingick allt du beskriver ovan på The rock även transport tillbaka till La Linea
  Vår guide var toppen och vi hann se det mesta
  Så att åka minibuss var inget dåligt alternativ vill jag säga. Vi åkte i maj

  • Vi hade nog fastnat mest i att vi ville åka linbanan får utsiktens skuld. Men utsikten får man ju uppifrån The Rock också. Och att bli skjutsade tillbaka till La Linea låter bekvämt. Och 200 kr per person var nog inget dåligt pris, inte ens i 2002.

 2. Vad kul att läsa om, och se bilder från, Gibraltar! Var där när jag var blott 7 år, och minns särskilt alla närgångna apor (kanske därför jag blivit lite skraj för apor). Vi åkte buss upp, vilket var en skräckupplevelse då det inte fanns några staket längs den branta vägen. Nästa gång kommer jag ta linbanan – och köpa förköp! 😉

 3. Kul att se bilder från Gibraltar, länge sen jag varit där nu 🙂 Jag åt också fish n chips såklart, och vi åkte faktiskt upp med en sorts taxiguide tillsammans med några andra turister. Kanske vi blev lurade, men vi var heller inte missnöjda med arrangemanget och guiden berättade en del intressant och tog oss till några besöksvärda punkter på klippan. Älskade aporna, tyckte det var coolt att vara i Storbritannien men ändå inte och intressant upplevelse att korsa landningsbanan till fots.

  • Jag tror inte att man blir lurad om man åker taxi eller buss upp, för oss var grejen att vi ville se utsikten från linbanan. Men rent krasst ser man ju samma utsikt från toppen också. Visst är det något coolt med dessa självstyrande territorier, som Gibraltar, Svalbard och MAcao? Nästan bättre än egna länder.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here