Alhambra är en UNESCO-sevärdhet jag har önskat åka till väldigt länge. Jag minns från när jag var liten och hörde tas om den mytomspunna gamla staden. Så när Malaga först dök upp som möjlig destination för nyårsresan var det första jag sa att i så fall ska vi till Alhambra.

Och så blev det.

Biljettkontoret och huvudingången i gult
Justitieingången med röd stjärna
Alcazaba längst till vänster i turkost
Palatset Carlos V i grönt
Nasridpalatset i lila
Partal i syren
Generallife i orange
Gardens till vänster om Medina, längst blåa pilarna
De fyra parkeringarna längst till höger i vitt
Granada stad väster om gråa muren till vänster i bilden
Bild från granadainfo.com

Alcazaba

Alcazaba är Alhambras äldsta område, från 1200-talet. Nasriddynastins grundläggare Mohammed I flyttade sitt hov till Granada och området som i dag utgör Alcazaba var hans verk. I dag är Alcazaba medt ruiner och murar men missa inte att klättra upp i tornet Torre de la Vela, med fantastisk utsikt över staden och Sierra Nevada.

För att besöka Alcazaba behövs biljett men vakterna kollade endast innehållet i handväskan och inte att jag hade biljett. Detta kan dock ha varit för att det var någon national högtidsdag den dagen vi var där, som firades genom att alla kunde ringa i klockan i tornet. Alcazaba ligger till vänster om Puerta de la Justicia och jag uppskattar att vi var en dryg halvtimme inne på området.

Palacio de Carlos V

Palatset vid namn Carlos V uppfördes under renässansen, av den kristna befolkningen efter att morerna hade drivits ut. Imponerande fasad och en fin cirkelformad gård. Byggnaden innehåller i dag två museer, vilka jag inte besökte.

Det behövs ingen biljett för att besöka Palacio de Carlos V. Området ligger rakt fram in från Puerta de la Justicia. Bredvid palatset ligger en kyrka, som också är gratis att besöka. Vi stannade till då vi gick förbi utsidan och besöket på gården tog två minuter.

Generalife

Generalife omfattar en trädgård och ett sommarpalats och uppfördes av Mohammed III. Här finns symmetriskt klippta häckar, cypresser och stigar, samt ett vackert palats med pelare och typisk morisk utsmyckning. Utsikten över Alcazaba och Granada är formidabel. Kombinationen av trädgård, utsikt och palats gör Generalife till min favorit.

Läs mer: Gibraltar – En liten bit UK ett stenkast från Malaga

Till Generalife behöver du biljett och området ligger en kort promenad till höger in från huvudingången. Vårt besök tog ca 45 minuter, inklusive att gå dit.

Gardens och Partal

Områden Gardens och Partal ligger mellan Generalife i östra delen och Alcazaba/Palacio de Carlos V/Nasridpalatset i väster. Gardens är den södra vackra stigen med formklippta häckar, Promenade of the Cypress Trees, samt fina lilla kyrkan Monastery of San Francisco. Sistnämnda har en fin och lugn trädgård där vi lapade sol från en parkbänk. Den norra stigen går förbi det mindre palatset Partal med tillhörande trädgård.

Till Gardens och Partal behöver du biljett. Både är områden man går genom mellan olika delar av parken. Vi var lite mätta på intryck mot slutet av dagen och stannade inte ens till vid Partalpalatset.

Palacio Nazaries

Nasridpalatset är Alhambras kronjuvel och brukar av många anses som det finaste exemplet på islamisk arkitektur i Europa. Jag var förberedd på att det skulle vara som i Vatikanen där, dvs att man rör sig i takt som i en tunna packade sillar, men blev positivt överraskad.

Nasridpalatset består av ett flertal mindre salar och gårdar. De mest kända är:

  • Lejongården, eller Patio de los Leones, med de tolv lejonen som håller upp en fontän
  • Myrtengården eller Patio los Arrayanes, med poolen där byggnaderna speglar sig i vattnet
  • De två systrarnas sal, eller Sala de Sos Hermanes, med mosaik och utsmyckningar
  • Ambassadörens sal, eller Salon de los Embajadores, med det vackra taket

Den imponerande mosaiken finns lite överallt och de är exceptionellt vacker. Jag vet inte hur många bilder jag tog på olika plattor.  

Ingången är i västra delen; köa där alla andra köar utanför palatset Carlos V:s västra ingång. Besökstiden är egentligen begränsad till en halvtimme men ingen kollar detta. Vi var här inne en ca 45 minuter.

Biljetter

Alhambra är omåttligt populärt att besöka och du måste förhandsköpa biljett. Biljetterna för hela månaden släpps tre månader innan. Det gäller att hänga på låset när det är högsäsong. En biljett till Gardens, Alcazaba, Generalife och Nasridpalatset kostar ca €14 och köps på Alhambras hemsida. Köp den som heter General, annars får du inte tillträde till Nasridpalatset. För sistnämnda palats väljer du tidpunkt för besöket, vilket det är viktigt att inte vara sen till då ingen släpps in utanför sin slottid. Ja, de kollar klockslaget också på biljetten.

Om General-biljetten skulle vara slutsåld för din önskade dag kan det vara värt att testa det alternativet som heter Gardens, Generalife and Alcazaba och kostar €7. Om jag ska vara helt ärlig så tyckte jag inte att Nasridpalatset var särskilt mycket mer imponerande är Generalife, så deppa inte ihop över detta. Det finns också kvällsbiljetter.

Läs mer: Svenskfavoriten Nerja

När du ska köpa biljetter börjar du med att välja morgon eller eftermiddag, innan du väljer tid för Nasridpalatset. Men det kvittar om du väljer morgon eller eftermiddag; biljetten är giltig under hela öppettiden angiven dag och du kan också gå ut för att sen återkomma. Men till Nasridpalatset kan du bara gå in en gång. Skriv ut biljetten hemma, så behöver du inte köa vid biljettkontoret utan kan gå in direkt.

Om biljetterna är helt slutsålt så är områden runt Justitieporten och palatset Carlos V gratis, så du kan få en smak av Alhambra i alla fall.

spanien granada alhambra

Parkering och Alhambras ingångar

Vi valde att parkera vid huvudingången, på den norra delen. Parkeringen kostar ca €18 för 24 timmar och vi betalde ca €12 för vårt besök.

Alhambra har två ingångar. Den östra är huvudingången och vid stora parkeringen. Här får du visa biljetten på en gång. Mot Granada centrum ligger Justitieporten, eller Puerta de la Justicia. Detta är en öppen port och biljetten visas först när man kommer in till Gardens eller Alcazaba.

Det tog oss ca tio minuter och gå från Justitieporten till stora torget i centrala Grenada. Då var det en ganska brant nedförsbacke och jag vill inte tänka på hur lång tid det skulle ta att gå upp i värmen. Vi åkte nämligen buss upp igen! Grenada stad har ett trevligt turisttåg som går varje kvart från stan; med glastak och allt. Det var väldigt roligt att få med sig lilla rundan bussen gjorde i Grenada också samt fin utsikt när vi körde upp.   

Läs mer: Topkapi-palatset i Istanbul – Ett ottomanskt mästerverk

Vårt besök i Alhambra

Vi gjorde vårt besök som en dagstur från Malaga. Det tar ca 90 minuter att köra och vi lämnade Malaga 09.30. Vi rattade in GPS:en på Access Pavillion Alhambra och parkerade på en av de fyra parkeringar man kommer till vid huvudingången.

Vi gick in och planen var egentligen att börja med Generalife. Men eftersom det vår besöksdag var en särskild happening i Alcazaba så blev vi rekommenderade att börja där. Vilket vi gjorde. Sen gick vi ut Justitieporten och den branta backen ner mot Granada stad; vi ville se lite av staden också.

Läs mer: Setenil under klipporna och Ronda med bron och ravinen

När vi kom ner i staden kom vi direkt till torget Plaza Nueva. Vi började nu bli lunchhungriga och gick in i bakgatorna. Efter en kort promenad kom vi fram till katedralen Capilla Real och här hittade vi ett gäng serveringar i solen på Plaza de la Romanilla. Där och då var sol viktigare än kvalitet på maten, men det blev helt OK. Efter lunch tog vi en sväng runt katedralen, innan vi satte oss på lilla turisttåget upp till Alhambras huvudingång igen.  

Vi gick först till Generalife, där vi stannade en dryg halvtimme. Gillade det palatset och trädgården mycket. Sen var det dags att bege sig mot Nasridpalatset för att inte bli sen till vår slottid klockan 16.30. Nästan framme märkte vi att vi hade någon kvart extra och slank in i trädgården vid Monastery of San Francisco. Klockan 16:30 gick vi in och njöt av mosaik inomhus och på gårdar, på väggar och golv, samt den mest imponerande moriska arkitektur.

45 minuter senare var vi ute och ytterligare en halvtimme efter det satt vi i bilen på väg tillbaka till Malaga. Vi fick en perfekt dag utan stress på plats från 11 till 18 och vi var nöjda med lunchpaus i mitten. En alldeles ypperlig utflykt och jag störtgillade Alhambra.

Våra bästa tips och att åka till Alhambra

Från Nerja tar det ca en dryg timme att köra.

Lilla turisttåget upp till Alhambra var en riktig höjdare. Det hade varit jobbigt att gå upp från stan, men ska ta en kvart enligt Google Maps. Buss C30 samt C32 går från nära statyn Isabel la Católica i centrala Granda.

Vi orkade inte ta oss upp till utkikspunkten Mirador San Nicolas, där man ska ha en fin utsikt över Alcazaba. Vi ville bara hem efter att vara klar med Nasridpalatset. Det går att köra lilla turisttåget från Alhambras huvudingång till Plaza del San Salvador och gå därifrån. Till Mirador San Nicolas tar det också bara en kvart att gå från stora torget Plaza Nueva.

1 april till 14 oktober har Alhambras huvudingång öppet 08.30 till 20.00 och Nasridpalatset har kvällsöppet 22.00 till 23.30. 15 oktober till 31 mars är öppettiden 08.30 till 18.00 och Nasridpalatset har kvällsöppet 20.00 till 21.30. Biljettkontoret öppnar alla dagar 08.00 och det samma gör Justitieporten. Om du har biljetter till Nasridpalatset kl 08.30 så måste du gå in Justitieporten, annars kommer du att missa din slottid.

Det ligger också två hotell inne på Alhambra, i området utan biljett. Det ena är Parador de Granada, som ser storslaget ut. Boka i tid står det överallt.

Om du önskar en guidad tur i Alhambra kan du köpa en tretimmars sådan för ca 500 kronor. Kanske också en bra grej i fall ordinarie biljetter är slut?

Det är rullstolaccess till hela området, med undantag av Alcazaba och Patal. Rullstolar kan lånas vid huvudentrén. Det är inte tillåtet att ta med barnvagn in i Nasridpalatset, denna kan förvaras nära toaletterna vid palatset Carlos V där du i stället kan låna en bärsele.

Vi gillade Granada stad, så om du är på roadtrip rekommenderats det en natt här.

Alhambra är upptagen på UNESCO:s världsarvslista sen 1984, tillsammans med delar av Granada.

Katedralen Castillo Real i Granada

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelRöros – Den idylliska kopparstaden i Norge
Nästa artikelTre gångar England på ett år – Bath, Oxford och Cornwall

6 KOMMENTARER

  1. Mycket intressant inlägg och du fick både mig och maken att vakna! Han var i Alhambra som ostyrig tonåring med sina föräldrar. Man kunde tro att intresset var ljumt då, men nu berättar han ömt om resan och om upplevelserna. Själv har jag inte lyckats pricka in det ännu…men nu Du…snart är det bokat framåt vårkanten!

    • Vad roligt med maken! Lite samma historia som att jag under många år har sagt att jag har varit i Paris flertal gångar med aldrig sett Mona Lisa. Fram till min väninna nyligen berättade att jag släpade med henne till Louvren då vi tågluffade som 18-åringar. Kan inte ha gjort så stort intryck eftersom jag hade förträngt, men tonåringars intressen ska inte underskattas.

      Framåt vårkanten låter som en bra plan.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here