Vår första heldag i Malaga styrde vi bilen västerut i Andalusien. Målet var de två städerna Setenil och Ronda. Förstnämnda känt för att vara byggd under klipporna och den andra för att ha en vacker bro över en enorm ravin.  

Här kommer våra bästa tips för vad att se och göra i Setenil och Ronda, en perfekt dagstur från Costa del Sol, eller på svenska; Solkusten.

Setenil de las Bodegas och staden under klipporna

Setenil de las Bodegas, oftast kallad endast Setenil, är en klassisk vit andalusisk stad. En vacker sådan, delvis belägen i en dal och delvis på klipporna ovan dalen. Men den utmärker sig på ett särskilt sätt; i dalen är husen på flera av gatorna byggda under och in i klipporna. 

Det är två gator du vill lägga på minnet. Den ena är Calle Cuevas de la Sombra, som ligger söder om floden Rio Trejo. Det är här husen ligger helt och hållet under en djup klippa. På Calle Cuevas de la Sombra ligger också en uppsjö av serveringar, den ena mer överfylld än den andra.

Den andra gatan ligger norr om floden och heter Calle Cuevas del Sol. Detta är gatan där det hänger ett klippblock rakt ned i gatan, mellan två hus. Denna gata är lugnare och inte lika hysterisk som Calle Cuevas de la Sombra, så missa inte. På denna sida ligger också en trevlig servering mellan gatan och Rio Trejo, som jag alla gånger skulle rekommendera framför de vid Calle Cuevas de la Sombra. Tog tyvärr inte namnet på denna; använd ögonen.

Ronda och bron över ravinen

Ronda är en ganska stor stad men den har inte jättemycket att erbjuda utöver sin bro Puente Nuevo och ravinen. Å andra sidan är bron och ravinen magnifika, så de är lätt värt resan.

Läs mer: Gibraltar – En liten bit UK ett stenkast från Malaga

OK, det finns en gågata med massa butiker men vi tyckte inte den var så trevlig, samt ett torg vid gågatan med några vackra byggnader. Men that was it.

Längst ner i den 120 meter djupa ravinen rinner Rio Guadalevín. Den ”nya bron”, Puente Nuevo, är från sent 1700-tal och både bron och ravinen gör mig mållös. Både mäktigt och vackert och jag växelvis fotar maniskt och njuter av synen också utan kameran. På båda sidor ravinen ligger små vita hus; ja vi är i ännu en av Andalusiens vita städer.

Läs mer: Världsarvet Alhambra – Annan dagsutflykt från Malaga

Puente Nuevo är, utan tvivel, huvudattraktionen i Ronda men det finns faktiskt ytterligare två broar över floden. Den första är en romersk som är mer än 2000 år gammal, den andra byggde morerna under 1600-talet och givetvis heter denna ”gamla bron”, Puente Viejo. Jag såg Puente Viejo i ögonvrån från Puente Nuevo, tyvärr är denna mycket lägre och kortare. Inte alls lika imponerande.

Läs mer: Svenskfavoriten Nerja

Det finns en stig att gå ner i ravinen som jag gärna hade gått ner. Vi hann vi inte med detta, men antar det hade varit imponerande att se bron nerifrån ravinen.

Våra bästa tips för Setenil och Ronda

 • Från Malaga tar det 90 minuter att köra till Setenil. Mellan Setenil och Ronda tar det 30 minuter att köra och från Ronda tillbaka till Malaga tar det också 90 minuter. Från Estepona tar det en timme att köra till Ronda.
 • Från Malaga körde vi först väg A-357 och sen A-367. Längs båda var utsikten helt fantastisk och det var svårt att hålla ögonen på trafiken.  
 • I Setenil parkerade vi drygt fem minuters promenad från centrum. Vi följde en P-skylt vi såg längs vägen innan precis innan vi kom fram till stadskärnan.
 • I Ronda hade vi svårt att hitta både gatuparkering och P-hus nära bron. Vi parkerade till slut vid tågstationen och promenerade ca 15 minuter, bland annat längs gågatan Calle Vicente Espinel.
 • Har du inte egen bil finns det en uppsjö av organiserade utflykter från både Malaga, Sevilla, Granada etc. till de två städerna. En utflykt kostar ca 500 kr per person.
 • Ja, det är många turister både i Setenil och Ronda. Som tur var lyckades jag blunda för andra besökande båda ställen och i stället njuta av det vi var där för att se. Och jag tyckte både bebyggelsen under klipporna och ravinen gjorde utflykten så värt.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelBrunch i Stockholm – Hotell Rival
Nästa artikelDu kan stoppas i tullen för att ha köpt kläder i USA för 5000 kr

6 KOMMENTARER

 1. Det hade varit så spännande att få se hur lägenheterna under de stora stenblocken ser ut, tänk dig vilket annorlunda boende det måste vara 😀
  Vi missade Ronda och Setenil när vi var i Malaga tyvärr…

  • Precis! Vi kollade in i några hus genom öppna dörrar och det såg ut som det var stenvägg lägst in. Men jag läste också någonstans att de har grävt sig djupt in i klipporna och att husen går väldigt långt in.

  • Jag tyckte Ronda var väldigt vackert men har ju sett likande tidigare. Setenil å andra siden var för mig unikt, har aldrig sett hus byggda in i klipporna tidigare.

   Men blev nyfiken på dina andra spanska wow-ställen. Berätta gärna.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here