Staden Nerja är en av svenskarnas stora favoriter på den spanska solkusten. Så en dagstur hit var en given aktivitet då jag var i Malaga och Andalusien över nyår. Utöver att se den vackra utsikten från Balcon de Europa ville vi också äta den berömda paellan hos Chiringuito de Ayo på Palaya de Burriana.

Balcon de Europa och utsikten

Vi parkerar bilden i dyra P-huset som heter Balcon de Europa och går de fåtal metrarna fram till torget som flankeras av balconen, en kyrka och ett gäng serveringar mitt i solen. Precis när vi kommer fram till serveringarna ser vi det perfekta bordet mitt i solen och som på signal går alla tre samtidigt mot bordet. Här ska det njutas av några solstrålar innan något annat händer.

Kalendern visar 30 december och solen gassar lagom mycket och läget är perfekt. Men vi ser snabbt att på denna servering ska man endast beställa dricka. Maten som kommer ut från köket är det tristaste jag ser under hela veckan.

Efter ett tag måste vi självklart röra oss fram till Balcon de Europa, vi kan ju inte bara sitta på en servering och dricka läskeblask. Och utsikten är verkligen något särskilt här. Rakt ut öppet hav och längs strandlinjen berg, sand, palmer; allt detta kryddad med kristallblått hav.

Chiringuito de Ayo och paella på Burrianastranden

Ända sen vi bokade har Mija pratat om paellamannan i Nerja, som hon och familjen hittade av en tillfällighet när i Nerja för sisådär 20 år sen. Självklart vill vi dit.

Lonely Planet säger:

The menu is listed in nine languages, but the only word you need to understand is “paella”

Paellan tillagas i enorma pannor, över öppen eld i ett hörn av restaurangen. Vi väljer ett bord nära; detta vill vi se. En portion kostar €7,50. Maten serveras vid bordet, blir man inte mätt så tar man med den tomma tallriken och går och ber om en portion till.

Läs mer: Alhambra – Annan dagsutflykt från Andalucien

Första portionen serveras och det är utan tvekan godaste paellan jag har ätit i mitt liv. Så mycket smak och varken torr eller geggig, vilket jag ofta tycker är ett problem.  Och för mig som inte gillar ärtor är det ett stort plus att den serveras utan.

Läs mer: Gibraltar – En liten bit UK ett stenkast från Costa del Sol

Om vi alla tre åt en extra portion fast vi redan var ganska mätta? Självklart.

Att hitta till Neja och Chiringuito de Ayo

  • Det tar 45 minuter att köra motorvägen mellan Malaga och Nerja. Lilla vägen närmare vattnet tar ganska exakt dubbelt så lång tid. Vi tog lilla vägen på ditvägen och motorvägen tillbaka.
  • En chiringuito är en enkel strandrestaurang som serverar fisk och skaldjur. Ayo är helt enkelt namnet på ägaren, som öppnade sitt första ställe 1969, och fortfarande gjorde maten i de enorma pannorna då vi var där. Mija kände direkt igen honom från sitt förra besök för två decennier sen. 
  • Knäpp in Chiringuito de Ayo på GPS:en och parkera vid stranden.
  • Viktigt; endast kontant betalning.  

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelBrunch i Stockholm – East
Nästa artikelResor jag inte vill göra – Ladies Abroad edition

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here