Jag gillar att svara på listor. Senaste tiden har många resebloggare svarat på frågan Resor jag inte vill göra, skapad av Lisa på Let´s go Explore. Och jag vill inte vara sämre än alla andra. När jag först började skriva blev listan jättelång; det är tydligt att jag är bestämd rörande vad jag vill och inte vill.

Men det är viktigt att inte vara för påstridig i sina uttalanden, det kan ju hända jag ändrar mig. Jag har därför delat upp listan i tre nivåer; NEJ-NEJ-NEJ, Nej samt Nja.

NEJ-NEJ-NEJ! ❌ Resor som inte finns på världskartan

Detta är resor jag aldrig i hela mitt liv kommer att göra. Aldrig. Jag stannar heller hemma än att vara med på någon resa som omfattar någon av punkterna nedan.

Ryggsäcksemester

Jag skulle aldrig i livet göra en resa med min packning på ryggen. Det står för allt jag inte vill symbolisera. Jag vill inte vara bohemisk, jag vill inte ”vara fri”, jag vill inte åka på lågbudgetsemestrar.

Som jag svarade för ett tag sen i en Facebook-grupp om resor: Jag har genom åren blivit en jäkel på att dra rullväskan genom grus, på stigar, på stranden etc. Och bära i trappor. Har övat mycket. Gäller dock att inte ta finaste rullväskan när jag vet jag ska dra den på stranden för att öluffa. Eller packa för tungt så jag inte orkar lyfta. Bästa kommentaren jag fick tillbaka var: The Suitcaser har talat!! ?

Rundresor, öluffningar och förflyttningar; ja tack. Behövs ryggsäck för att göra detta; nej, absolut inte.

Läs mer: Suitcaser och andra nyord inom resande

Bo utan dusch och toalett

Enda gången jag inte börjar dagen med en dusch är om jag ska åka direkt till stranden. Även när jag är sjuk brukar jag duscha för att känna mig fräschare. Jag skulle aldrig i livet kunna bo i tält, på en båt eller i husvagn där jag inte får min dagliga dusch. Skulle aldrig hända. Dessutom gillar jag hotell.

Glamping är något helt annat; gillar tält om de har badrum.

Läs mer: Glamping i öknen i Oman och i Marocko

Träningsresa

Varför vill man betala apdyrt för att åka någonstans för att träna? Och inte ha tid med att se eller göra något på plats där man är? Skulle inte falla mig in. Träna gör jag hemma; jag reser för att uppleva resmålet. Investera i stället i en PT för halva resans kostnad och använd andra halvan till att göra en vanlig resa och uppleva destinationen.

Räknar in vandringsresor, mountainbikeresor, surfresor etc i samma kategori.

Klättra upp för ett berg när man kan ta en linbana

Hänger delvis ihop med förra punkten. Om valet står mellan att lägga fyra heldagar för att gå upp till Machu Picchu eller en dag på att åka tåg upp och få tid med ytterligare en upplevelse de tre andra dagarna är valet givet för mig.

Jag klappar varken mig själv på axeln eller tycker det är viktigt att framstå som hurtig för andra. Jag vandrar endast när det måste göras för att uppnå vacker utsikt, finns det annat sätt att uppnå samma väljer jag den mest tidseffektiva lösningen.

Charterresor till anläggningar med stort barnfokus

Jag tog aldrig med Maxime på charterresor med Bamseklubb eller Lollo & Bernies värld då hon var barn. Så varför skulle jag nu åka till en anläggning med barnfokus? Nej, nej och igen nej. Jag vill ha lugnt och tyst på semestern.

Nej. ⭕ Resor jag inte längtar efter att göra

Här kommer resor jag inte har önskemål om att göra men där jag kanske kan komma att ändra mig. Ett exempel på detta var att jag för länge sen sa att jag aldrig skulle vilja åka till Indien. Smutsigt, tjatande folkslag, linser i alla rätter (hatar baljväxter) och garanterad magsjuka. Inför en julresa ville alla mina vänner åka till Indien och jag kunde välja mellan att följa med dit eller stanna hemma själv.  

Självklart hängde jag på och självklart älskade jag Indien.

Gruppresor

Jag skulle få panik över att tidsmässigt behöva följa någon annans program. Är jag klar med att göra något så vill jag fortsätta vidare. Jag vill inte vänta in de andra. Jag vill också välja mina aktiviteter själv; inte vallas till mattfabriken, pappersmuseet eller mynthandlaren för att man ska ha ett program som passar alla.  

Jag skulle bli riktigt sur över detta, och det skulle gå utöver både guiden, de andra resenärerna och mig själv. Bra jag har självinsikt, tänker jag här.

Orsaken till att denna typ resor inte är med under NEJ-NEJ-NEJ är att till vissa länder, som Nordkorea och Bhutan, måste man vara del av en grupp för att bli insläppt i landet. Så om jag vill dit får jag också tygla min inre raket i rumpan.

Kulturresor med mycket teater och museer

En avart av resan ovan. Jag älskar visserligen kultur i form av arkitektur, trädgårdar och stadsmiljöer. Utomhusnjutning. Men hatar teater något fruktansvärt, det samma med konserter som inte 100% är min musiksmak. Inomhusmuseer har jag också väldig svårt för, även måleri- och bildmuseet utgår. Jag kunde inte lämna Uffizi-museet i Florens tillräckligt snabbt och då hade vi kämpat för att ens få biljetter. När jag tänker efter var det exakt samma med Vatikanen i Rom.

Har jag sagt att jag har en masterexamen i konstvetenskap? Väl, det är inte lika med att gilla alla sorters kultur.  

Nja. ⚠ Inget jag planerar men som kan hända

Sist kommer de resorna som jag inte är så intresserade av att jag har planerat dem, men som skulle kunna hända en vacker dag.

Skidresor

Jag är norskan som inte åker skidor. Och nej, jag vill inte åka, så att föreslå någonstans med bra nybörjarbackar eller bra instruktörer hjälper föga. JAG VILL INTE. Men om vi bor på fantastiskt alphotell med finaste utsikten och det är garanterat sol kan jag kanske hänga med och sitta med en bok på terassen. Om du inte tjatar om att jag ska testa skidåkning i alla fall.

Jag gillar inte kyla i allmänhet, men älskar vacker natur. Svalbard var en favorit och jag drömmer om Antarktis i kombination med Patagonien.

Läs mer: Våra tolv bästa tips till Svalbard

All inclusive charterresor

Jag har aldrig varit på någon AI-resa tidigare. Men jag utesluter inte att det skulle hända, om jag bara vill slappa och behöver vila upp mig. Men det måste vara en trevlig anläggning med bra variation på restaurangerna, mao inte bara buffé. Och absolut inte barntillåtet hotell, se ovan. Men jag hade nog hittat en och annan dagsutflykt att göra, jag skulle få svårt att vara på samma ställe en hel vecka.

Andra resebloggare som har svarat på samma frågor

Väldigt roligt att se likheter och olikheter i svaren, så gå in och läs alla.

Let´s go Explore
Resfredag
Come Fly with Me
Lifs resor
Freedom Travel
Marias memoarer
Resa medvetet
Malin Lundsten
Discovering the Planet
Lite mer rosa

Oh Darling
Rucksack


Samtliga foton är från Slovenien.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelNerja – Svenskarnas Costa del Sol-favorit
Nästa artikelInte Centralasien, inte Antibes, låg lust att läsa om resor och ingen lust att skriva

3 KOMMENTARER

  1. Så roligt när så många gör samma lista ?? Håller med dig på de flesta punkter, men vad gäller ryggsäck är vi ju ganska olika ? Men jag kan inte med att dra omkring en resväska när jag ska besöka flera olika orter under en resa, så i de fallen blir det ryggan ? Ska jag stanna på samma ställe eller besöka typ två ställen under hela resan så kan jag stå ut med bökig dragväska ? Min senaste ryggsäcksresa blev egentligen flashpacking, för jag bodde mestadels rätt så lyxigt där i Thailand ?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here