Under senaste året har några resebloggkollegor antingen uppfunnit eller presenterat nyord inom reseområdet. Jag älskar bra nyord och jag älskar att resa. Så här kommer en hyllning till årets rese-nyord 2019.

Fotobuffé

Jag läste ordet fotobuffé första gång på bloggen Resfredag. Staden Annika skriver om när hon använder ordet är Lissabon som var ”en enda stor buffé av motiv att föreviga genom kameralinsen”. ❤Fotobuffé❤ En buffé av vackra/drömmiga/genuina motiv som bara väntar på att fångas med kameran. Finaste ordet och bästa beskrivningen jag har hört på länge.

Om jag ska vara helt ärlig tror jag lite av det roliga är att ordet fotobuffé får mig att tänka på att då jag bodde i Norge för 15 år sen. Mina väninnor och jag brukade omtala många hunkar på ett och samma ställe som ett frukfat snygga killar. Lite samma grej; många snygga killar på ett och samma ställe eller dito motiv för kameran.

Selfluencer

Underbara begreppet selfluencer är det Sofia med resebloggen Fantasiresor som har kommit på. Med en blogg är man en influencer, dvs en som influerar och inspirerar andra. Men sen har vi oss (om du läser Sofias inlägg så fattar du vad jag menar med oss) som influerar oss själva lika mycket som vi influerar andra.

Dvs att vi sitter och gräver i våra egna bildarkiv och artiklar och tänker Åååååh, där var det ju fint. Jag vill åka tillbaka. Som Sofia skriver om att hon gjorde med Italien och som jag då och då går tillbaka och gör med öknen både i Oman och Marocko. Älskar bruna vågiga ökenlandskap.

Selfluencer är ett underbart skapat nyord jag vill skåla för och stor igenkänning då jag också är en selfluencer i mig själv.

Suitcaser

Ordet suitcaser är det igen Annika som har fört in i mitt liv, men till skillnad från fotobuffé så har hon inte själv hittat på suitcaser. När jag först läste ordet fattade jag inte helt men ju flera gånger jag läser Resfredags definition, ju mer genialisk tycker jag att den är.

Våra vänner menade de suitcasade sig fram tre veckor genom Kambodja. Det vill säga, kläder etc var prydligt packat i resväskor på hjul och alla boenden/utflykter var bokade i förväg.

Precis tvärtemot allt en backpacker står för och hur denna genomför sin semester med allt på ryggen och inget planerat. Men båda grupper förflyttar sig från ställe till ställe på semestern.

Och jag har varit en suitcaser hela mitt liv, hundra år innan begreppet ens hittades på. Jag vet inte hur många resor runt i Asien jag har gjort med resväska men jag minns första gång jag var i Thailand hade jag fortfarande en resväska som inte var rullväska. Flera öluffningar i Grekland har jag också gjort med resväska och nu pratar vi när jag var runt 20 år.

Har du flera reserelaterade nyord att berika min dag med? Hit me in the kommentarsfält.


Bilderna är från St Ives och Oxford i England.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelLjubljana – Våra 5 bästa tips för en helg i Sloveniens huvudstad
Nästa artikelÅrssammanfattning av reseåret 2019

6 KOMMENTARER

 1. Älskar nya reseord! Och kul att jag också fick vara med med ett (som du ju också var upphovsmakare till). Fick tips på ett bra resord när jag frågade på Instagram för någon vecka sedan: Notriphobia – rädslan för att inte ha någon resa inbokad.

  • Notriphobia ska jag också genast anamma! Fast jag har jo oftast alltid någon resa bokad, så känner inte riktigt att jag lider av den sjukdomen.

   Men roligt att du också precis frågade om reserelaterade nyord. Hade jag inte slutet med Instagram hade jag kanske sett din fråga, men lite tur också för då hade det nog inte blivit något inlägg.

  • Tack! Men känner du underdriver din egen betydelse lite för denna artikel; att vara med på ett hörn var ju lite blygsamt uttryckt. Utan dina ord hade det ju 2/3 av inlägget försvunnit.

 2. Fantastiska ord!
  Jag kan nog inte bidra med några egna idag men jag hör av mig igen om jag har några på lut 🙂
  Jag kan nog säga att alla orden passade in på mig. Jag har också alltid varit en suitcaser och man kan ju bli grymt inspirerad av sina egna resor 😀

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here