Ljubljana är en ganska liten stad för att vara huvudstad. Men för sin storlek har staden förvånansvärt många barer och restauranger. Lägg till färgglada hus, torn och en borg med utsikt över staden och vips; den perfekta helgdestinationen.

Detta är vad du inte får missa rörande sevärdheter, restauranger, barer i Ljubljana samt utflykter till övriga Slovenien.

1. Gamla stan

Gamla stan är Ljubljanas mest besökta stadsdel och den är vacker. Väldigt vacker. Mao ett bra val att börja här. Floden Ljublianica rinner rakt genom stan. Gamla stan breder ut sig på båda sidorna floden, men lite mer på den högra där också borgen ligger på en höjd.

slovenien ljubljana

Längs floden Ljubljanica

På båda sidor floden ligger gågator och ganska så många trevliga serveringar. Vi hann med att testa många under våra tre dagar i stan. De flesta ligger på östra sidan mellan pelarbron och Triple Bridge samt på västra sidan mellan Triple Bridge och Drakbron. Våra favoriter blev baren Slovenska hisa på östra sidan och glasstället Cacao på västra sidan.  

slovenien ljubljana
slovenien ljubljana
slovenien ljubljana

Presernov Trg, Triple Bridge och rosa kyrkan

Mitt i gamla stan ligger torget Presernov Trg, med inte bara en utan tre broar bredvid varandra. På engelska Triple bridge och på slovenska Tromostovje.  Här finns också den rosa (!) franciskaner-kyrkan. Kyrkan är både stor och imponerande och gör sig bäst från valfri närliggande bro.  

slovenien ljubljana
slovenien ljubljana

Mestni trg, rådhuset och fontänen Robbov samt katedralen St Nikolas

Öster om floden sträcker sig en trevlig gågata parallellt med floden. Men egentligen är det ett gäng långsmala torg som utgör gatan. Vid rådhuset ligger Mestni trg med fontänen Robbov. Precis bredvid rådhuset hittade vi en riktigt trevlig vinbar. En liten bit länger öst på gatan ligger katedralen St Nikolas med torn och kupoler. Väldigt fotovänligt för den som gillar sådant. Dvs jag.

slovenien ljubljana
slovenien ljubljana

slovenien ljubljana
slovenien ljubljana
slovenien ljubljana

Stari trg och Gornji trg

Om du följer gågatan/torgen söderut kommer du till de två torgen Stari trg och Gornji trg. Här är gatan smalare och innehåller mer affärer än barer och restauranger. Detta är den äldsta delen av Ljubljana och et är här vårt utmärkta hotell Allegro ligger. Rekommenderar hotellet.

slovenien ljubljana
slovenien ljubljana
slovenien ljubljana

Broarna Cevljarski most, Mesarski most och Zmajski most

Det går ett antal broar över floden. Många är smala gångbroar men några är större och har egna namn. Av de som gör sig bemärkta ligger i söder Cevljarski most eller Cobbelers´ Bridge, med pelare. Sen kommer Triple Bridge, som du kan läsa om ovan, och efter det Mesarski most eller Butchers´ Bridge. Till skillnad från de andra är denna nybyggd i plexiglas och med en moderna flygande staty på. Denna är också stadens hänglås-på-bro. Alla städer med repekt för sig själva måste visst ha en låsbro. Eller inte.

Längst öster ligger Zmajski most eller Dragon´s Bridge. Detta är Ljubljanas mest kända bro och med rätta, för den är speciell. Som namnet säger har den drakar på sig och de är fyra till antalet.

slovenien ljubljana
slovenien ljubljana
slovenien ljubljana

Borgen Ljubljanski grad

Ljubljanas borg ligger på en höjd över gamla stan. Det går att åka en bana upp, från marknadstorget bredvid katedralen. Vilket vi gjorde, sen gick vi ner. Borgen i sig var trevlig, men ganska så nyrenoverad med flera museer. Vi skippade alla dessa. Utsikten är tyvärr inte fantastisk, då de gamla och finare byggnaderna mest ligger längs floden och det man ser är merst den nya stadsdelen.

slovenien ljubljana

Inne på borggården ligger gourmetrestaurangen Gostlina na Gradu. Vi hade bokat bord här samma kväll som vi dagtid var i borgen, men på plats tyckte vi inte den kändes så lockande att vi tyckte det var värt att åka upp igen.

slovenien ljubljana
slovenien ljubljana

3. Äta god mat i Ljubljana

I stället åt vi på Julija på Stari trg och det var en superhit. Italienskt med väldigt trevlig uteservering, där vi tyvärr inte fick plats då det var ett spontanbesök. Men det var väldigt trevligt inomhus också. Allt vi åt var gott, från förrättscarpaccion till vongolepastan. Och vinet. Vinet!

Vi åt också väldigt god asiatisk mat på Shambala, som Marie hade fått rekommenderat från sin AirBnB-värd. Inomhus lokal och inte så somrig, men väldigt fint. Och gott, sa jag det?

slovenien ljubljana
slovenien ljubljana

Restaurang Ribca ligger helt nere vid floden, bakom valven en trappa ner under Plecnik-kolonnaden. Här serveras huvudsakligen fisk och skaldjur och menyn är flera kilometer lång. Lokal känsla med mindre turister och det finns en rad utomhusbord längst ut. Öppet endast till klockan 16, så detta är ett lunchställe.

slovenien ljubljana
slovenien ljubljana

Läs mer: Lake Bled, Vintgar Gorge och Vrsic-passet – En dagsutflykt från Ljubljana

4. Shopping i Ljubljana

Shopping gör man med fördel på gatorna Copova ulica och Slovenska cesta, i nya stadsdelen. Här ligger Zara, H&M och ett gäng andra affärer. På Slovenska cesta ligger också byggnaden Skyscraper, som ska ha en fantastisk terrass för kaffe och drinkar. Öppet 09 till 03. Tyvärr han vi inte till Neboticnik, som stället heter.

slovenien ljubljana

5. Metelkovo mesto

Metelkovo mesto är ett tidigare militärområde cirka 15 minuters promenad nordväst för gamla stan, nära tågstationen. Under 1990-talet ockuperades byggnaderna och utropades till en fristad; inspirerad av Christiania i Köpenhamn. I dag huserar området en mängd nattklubbar och preformance scener. Klubbar är bland annat Gala Hala, Klub Channel Zero, Galerija Mizzart, Klub Gromka, Menza pri Koritu samt Klub Monokel för män som gillar män och Klub Monokel för lesbiska.

Du hör ju utbudet av nöjesställen! Området vaknar upp runt midnatt; alla dagar under sommarhalvåret och fredagar och lördagar annars. Tyvärr hann vi inte till Metelkovo mesto, vilket jag fortfarande ångrar.

Zairon [CC BY-SA 4.0] Creative Commons

Läs mer: Badorten Piran – Kärlek vid första blick

Tips för Ljubljana och hur åka dit

  • Det går i dagsläget tyvärr inga direktflyg från Stockholm till Ljubljana. Hej Norwegian; tips till ny toppendestination. Vi mellanlandade i Köpenhamn, men det finns massor av andra alternativ som t ex Tyskland och Polen. Med god framförhållning kostar biljetten cirka 2000 kr.
  • Ljubljana är en liten stad. Vi stannade tre dagar, varav vi gjorde en utflykt till sjön Bled och upp i bergen ena dagen. Det är fullt möjligt att hinna hela Ljubljana på en dag men varför skulle du vilja missa drinkar vid floden kvällstid? Stanna en natt så du har minst två dagar.
  • Slovenien är ett land som är lätt att gilla, och med korta avstånd. Kör 90 minuter norr om Ljubljana och du är i alperna och kör 90 minuter söderut och du är vid Medelhavet. Jag lovar; när du först är i Slovenien vill du se mer av landet.
  • Vi avslutade vår resa med två dagar sol och bad i sockersöta och Italien-inspirerade byn Piran. Om du planerar göra det samma kan det vara värt att flyga hem från Trieste i Italien, som bara ligger 45 minuter med bil från Piran.
Detta var min allra sista bild på ”kamerarullen” från Ljubban, så tyckte den passade bra som avslutsbild.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelOslo – Hotel Christiania Teater och restaurang Teatro
Nästa artikelFotobuffé, selfluencer och suitcaser – Nyord inom resor som jag älskar

3 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here