Piran! Som ett litet stycke Italien fast i Slovenien. En gammal stadsdel längst ut på en tunga av landets endast två mil långa kuststräcka. Maxime och jag var här på en dagsutflykt 2008 och vi kärade båda ner oss i Piran. Ändå skulle det ta elva år innan jag lyckades åka tillbaka.

Detta är våra bästa tips för vad att göra i Piran; Sloveniens mesta badort! Boka din biljett, säger jag.

Bo på Hotel Piran

Vi väljer att bo på anrika Hotell Piran; en klassiker sen 1913. Hotellet ligger vid vattnet och erbjuder en fantastisk utsikt mot Kroatien, för den som kostar på sig rum med havsutsikt. Hotellet har också en takterrass, perfekt för drinkar, och en restaurang på bottenvåningen. Vi provar aldrig restaurangen men frukosten som serveras där ger jag höga poäng.

Piran har inga riktiga stränder; här är det badbryggor och -pontoner som gäller. Precis framför hotellet finns flera bryggor samt ett betongdäck med solsängar. Perfekt för oss. Solsängarna kostar €10 per dag och är en toppeninvestering. Är sandstrand din grej så ligger Portoroz tio minuter bort med bil.

Läs mer: Portoroz år 2008

Jag hade tyvärr inte investerat i havsutsikt men utsikten från mitt rum mot klockstapeln var inte dum den heller. Bilden är alltså den två steg ovan.

Strandpromenaden

Pirans gamla stadsdel ligger längst ut på en udde och som sig hör och bör finns en strandpromenad. På den södra delen, där Hotel Piran finns, ligger restaurangerna rygg mot rygg. Mysigt, men också hög turistvarning. Längst ut på udden ligger en gammal fyr och på en av stora stenarna längs vattnet står en uthuggen sjöjungfru.

På norra sidan udden finns en stor badponton och här finns också kvällssolen där vi samtliga kvällar börjar med var sin Aperol Spritz innan middag.

Den gamla stadsdelen

Pirans absoluta storhet. Jag är morgonpigg och tar båda dagar en promenad innan frukost. Känslan är precis samma som när jag i Monterosso i Cinque Terre slank ut för att köpa foccacia till frukost. Här finns gränderna, kullerstenarna, valven genom husen och alla torgen. Jag älskar att gå runt här. Vilse i gränden!

Läs mer: Cinque Terre i Italien

slovenien piran

Stora torget Tartini Plaza är vackert och storslaget men lite tråkigt. Jag föredrar alla dagar alla de små torgen runt om i stället.

Läs mer: Lake Bled, ravinvandring och Sloveniens högsta bergspass

Flertalet turister vistas i den västra och yttersta udden av Piran. Öster om båthamnen är det lite lugnare, med färre restauranger men med många privata boenden för uthyrning. Det är också här skolan, bibliotek, läkare mm ligger.

Höjden med kyrkan och klockstapeln

På höjden vid uddens norra del ligger kyrkan St George med tillhörande klockstapel. Båda vackra från marken men det är definitivt upp i klockstapeln du vill. Utsikten är formidabel åt alla håll, och här tar du den kände Piranbilden över torget Tartini och båthamnen. Utsikten är bäst på förmiddagen, innan motljuset dyker upp. Men tornet öppnar först vid 10 på morgonen. Hälsningen hon som var där timmar för tidigt.

Restauranger i Piran

Vi testade att äta på en av de restauranger som hade fått bäst omdömen på strandpromenadens södra, och turistiga, del. Gör inte samma fel; både mat och service var under all kritik. Enligt vår guide Maj, som var mer än genomsnittligt matintresserad, så finns det egentligen bara en bra restaurang i Piran. Detta är Fritolin Pri Cantini, som ligger vid torget vid namn 1 maj. Man tar ett bord och beställer i en lucka. Menyn står på tavlan bredvid luckan. Cash only.

Specialiteten är stora delade fat med fisk och skaldjur, som var väldigt imponerande för den som gillar havets delikatesser. Tyvärr ville inte mitt sällskap ha detta, så då blev det ingen bild för min del. Den som inte gillar skaldjur ska nog hitta ett annat ställe.

Enligt Maj finns godaste restaurangerna i Portoroz. Men vi orkade inte åka dit och nu har jag tydligen raderat anteckningen på mobilen också. Så tyvärr inga tips.

Att åka till Piran

  • Det finns bara en international flygplats i Slovenien och den ligger i Ljubljana. Det tar drygt 90 minuter med bil från denna till Piran utan köbildning, men det är tyvärr alltid kö på sträckan Ljubljana till Piran.
  • Närmsta flygplats ligger i Trieste i Italien, från vilken det är 30 minuter med bil enligt Google Maps.
  • Att hyra privata rum och lägenheter verkar vara stort i Piran. Min väninna Marie, som bestämde sig för att hänga på i sista sekunden, bokade via AirBnB. Uthyrningen av privatbostäder verkar vara reglerat, för överallt fanns små skyltar på husväggen som visade att de var godkända för uthyrning.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelHandbagage eller incheckat bagage?
Nästa artikelThe svorska roadtrip 2019

4 KOMMENTARER

  1. Fine Piran! Jeg var innom der på interrailtur i påsken, og bodde på rom med flott havutsikt, men takterrassen var dessverre ikke åpen på den tiden. Hotellrestauranten hadde også svært begrensede åpningstider og meny, så vi fikk ikke spist der selv om vi prøvde.

    Jeg likte byen veldig godt, og utsikten fra klokketårnet var superfin.

    • Jeg visste jeg skulle like Piran godt, men likte den enda bedre enn hva jeg trodde jeg skulle gjöre. Skulle gjerne tenke meg å reise tilbaka, og kombinere både med Trieste og Porac i Kroatia, som jag var i for ti år siden og likte. Svarte akkurat på en annan kommentar till innlegg om Bled, Ohrid og Kotor at jeg skulle gjerne dra på en laaaang rundreise i hele tidligere Jugoslavia. Det hadde värt noe, og Piran skulle selvsagt väre med.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here