Numera reser jag oftare och oftare med endast handbagage. Jag har varit både en vecka i Mexiko med endast kabinväska och åtta dagar i Oman. I Oman hade jag fyra dagar i huvudstaden Muskat, en dag i öknen och tre dagar på stranden. Mao ganska varierande aktiviteter och jag är riktigt nöjd med att utan svårigheter fått plats med allt i kabinväskan. Om jag ska vara helt ärlig så reste de flesta av oss sex endast med kabinväska, så jag ska inte ta all ära för att vara effektiv själv.

Uppdaterad 2020-01-01

Här är varför jag föredrar endast handbagage:

1. Inte betala extra för incheckat bagage

Jag vågar påstå att detta är vanligaste orsaken till att man väljer handbagage framför incheckat bagage. Ofta kostar det upp mot 400 kronor att köpa till incheckat bagage en väg. Och detta är mycket pengar och inte kul att betala extra, särskilt inte om biljetten i sig var billig.

Läs mer: Är det billigast att köpa flygbiljetten från flygbolaget eller via online resebyrå?

Jag köper ofta mina flygbiljetter via flygresor.se och det är då svårt att veta om incheckat bagage ingår eller inte. Jag löser detta genom att oftast resa med endast handbagage, annars blir det oftast att ringa flygbolaget för att vara säker.

2. Inte bli av med bagaget vid korta mellanlandningar

Ju kortare mellanlandningar; ju större risk att bagaget inte kommer med det anslutande flyget. Inte kul att komma till Karibien utan bikinin. Nu har jag bara blivit av med bagaget en gång men jag vet att många andra väger in detta.

3. Inte behöva vänta på bagaget när framme

Det är alltid tråkigt att stå vid rullbandet och vänta in sin väska. Och praktiskt att inte behöva det om man kommer hem sent och vill hem och sova. Eller har ett tåg vidare att hinna med på destinationen.

4. Kan packa ner alla tunga men ömtåliga grejer

Jag reser ofta med tyngre grejer som kamera med flera objektiv och dator. Detta vill jag givetvis inte checka in då det finns risk att det förstörs. Checkar jag in väskan så måste jag bära runt på en stentung handväska med elektroniken i. Tråkigt och inte bra för ryggen. När jag bara har handbagage brukar jag lägga ner mina tunga grejer i väskan; det ska ju inte slängas runt av bagagestuvarna.

Läs mer: Hur jag får plats med hela necessären i en sminkväska

Ser jag att handbagaget vägs, antingen vid gaten eller i manuell incheckning, så flyttar jag snabbt kameror och dator till handväskan. Ofta följer necessären och/eller solkräm också med för säkerhetsskuld.

5. Det jag ska ha med fyller bara en kabinväska

Detta har faktiskt hänt ganska många gångar tidigare. Jag börjar packa i normalstora väskan för incheckning och inser när jag är klar att det jag ska ha med min bara fyller ena sidan. Då blir det att packa om allt till kabinväskan i stället.

Numera är jag bättre på att utifrån vad jag har plockat fram på en gång avgöra vilken storlek på väskan jag behöver.

Lite om mått och vikt på handbagage

Ett vanligt maxmått på handbagage är 50 x 40 x 20 eller 23 cm och åtta kilo. Utöver detta så får man ha med en mindre handväska som får plats på golvet under stolen framför. För handväskan finns inga viktbegränsningar, men det kan finnas storleksbegränsningar. T ex har SAS begränsningar på handbagage enligt bilden nedan, som jag har lånat från deras hemsida.

Norwegian har precis ändrat sina bagageregler. Om du köper billigaste biljetten Low Fare får du bara ha en liten väska med maximala mått 30 x 20 x 38 cm under sätet framför, och inte använda bagagehyllan alls. Önskar du ta ombord en kabinväska, med maxstorlek 50 x 40 x 23, cm måste du betala för detta. Kostnaden på de kortaste sträckorna är 50 kronor. Extremt viktigt är att de två väskorna i kabinen får maximalt väga 10 kilo tillsamman och jag har flera gångar varit med om att detta vägs på Oslos flygplats.

Väger kabinväskan och handväskan tillsammans mer än 10 kilo kommer du vid gaten få betala en straffavgift för att checka in vid gaten, och denna är hög. Avgiften skiljer sig på de olika sträckorna men mellan Oslo och Stockholm är den 450 kronor. Straffavgift för att checka in bagage vid gaten och köpa incheckad bagage är alltså två olika avgifter och summor.

Hos RyanAir får man gratis ta med endast en handväska/liten bag om max 40 x 20 x 25 cm, som får plats under stolen framför. En kabinväska om 50 x 40 x 20 cm kostar extra och får väga max tio kilo.

Mått och vikt för de olika flygbolagen ovan stämde på tidpunkten denna artikel publicerades. Men detta kan snabbt ändras, så kolla alltid med ditt flygbolag.

Vad föredrar du; handbagage eller att checka in väskan?


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelLondon – Portobello Road Market och Acklam Village Market
Nästa artikelPiran – Sloveniens pittoreskt värre badort

6 KOMMENTARER

  • Rygga är inte riktigt min grej, men jag har faktiskt kollat på en ryggsäck som är som en kabinväska men just en ryggsäck. Min syrra gav en sådan till sin exman i julklapp och jag funderad elite på att köpa samma. Men har aldrig kommit så långt…Men handbagage är livet!

 1. Handbagage, av alla de anledningarna som du listar… men om jag inte behöver tänka smart, så säger jag incheckat bagage, för att få med mig mer kläder 😀

  • Jag har tydligen blivit så bra på att packa effektivt, för som jag skriver så fyller det jag har tänkt ta med ofta bara locket i en vanlig stor resväska. Tror det beror mycket på att jag numera oftast endast tar med ballerinas och flip-flops; väger inget och tar ingen plats.

 2. Jag packar platta, laddare, lite underkläder å typ pass o ev andra ”papper” i min ryggsäck (som jag ju behöver när jag kommit fram). Å då har väl redan förbrukat handbagaget? Alltså måste jag checka in en väska. Ett par extra skor tar oxå en god del av den.
  Dessutom undviker jag flygresor.se, som väldigt sent, oftast för sent betalar flygbolaget för t.ex bokad flygstol. Torskade på det i Bordeaux å personalen upplyste att det oftast var regel. Efter krångel fick jag dock tillbaka pengar från flygresor.

  • Man brukar få ta med både en liten väska och en kabinväska ombord, undantaget är RyanAir och WizzAir. Jag uppdaterade inlägget med ett extra stycke om de vanligatste flygbolagens regler, så tack för att du satte mig på tanken.

   Antar mao att du skulle kunna få med både en liten ryggsäck med platta, laddare etc och en kabinväska. Jag brukar aldrig köpa plats via flygresor.se, om jag vill ha det så loggar jag mig alltid direkt in hos flygbolaget och köper. Oftast finns flygbolagets bokningnummer på biljetten, bara man kollar noggrant.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here