När min syster Christine och jag äntligen har lyckats enas om destination (Buenos Aires) och tidpunkt (fredag 16 februari till söndag 25 februari) för vår vinterresa, så börjar vi leta flygbiljetter.

Jag önskar flyga från Stockholm och Christiane från Oslo och vi vill sammanstråla vid mellanlandningen och flyga tillsammans till Buenos Aires. Detta gör uppgiften lite svårare, men inget är omöjligt.

malta-sliema

Köpa biljetten direkt hos Norwegian – 9230 kronor

Orsaken till att Buenos Aires vann destinationstävlingen är delvis för att jag hittade extra inspiration i att Norwegian börjar flyga dit just i februari, via London. Men när vi kollar hos Norwegian så är biljetterna inte alls så billiga som man kan få dem till USA och Asien, med runt 1500 kronor för en enkel + bagage. Utan biljetterna till Buenos Aires kostar som billigast 2900 kronor dit och 3900 kronor tillbaka. Vill vi köpa till bagage och platsreservation kostar det 600 kronor per sträcka; totalsumma 8000 kronor. Detta är alltså lägsta pris och hur ofta finns biljetterna kvar till detta priset?

Inte riktigt vad vi hade tänkt oss och inte flyger de till Buenos Aires på fredagar heller.  Vi lämnar tanken om Norwegian och börjar i stället söka både hos Flygresor och Skyscanner.

malta-sliemamalta-sliemamalta-sliemamalta-sliema

Köpa biljetten hos Sembo, via Flygresor – 6900 kronor

Vi är beredda att boka med British Airways; med lite längre flygtid och med två mellanlandningar, men billigare än Norwegian och de datum vi har planerat. Det är Christiane, på andra sidan av facetimesamtalet, som får för sig att söka hos Flygresor på utresa med Norwegian onsdag 14 februari och hemresa söndag 25 februari. 6900 norska kronor! Jag gör motsvarande sökning på avresa från Stockholm; samma kostnad som från Oslo. Jag söker igen på Norwegians hemsida; 8500 kronor för exakt samma resa.

Norwegian har absolut kortaste restiden och även om vi vet att får köpa till bagage för 730 kronor (vi är beredda att skippa sätereservation och mat på planet) så bestämmer vi oss för att denna lösningen är värt två extra semesterdagar.

Vi väljer båda att boka via Flygresors parter Sembo och synkar minutiöst våra bokningar (nu trycker jag OK, har du tryckt än?) och kommer till en sida som säger att två kollin bagage per person ingår i priset!

malta-sliemamalta-sliema malta-sliemamalta-sliema

Hur är det möjligt att sälja flygbiljetten 2500 kronor billigare än vad flygbolaget gör?

Norwegian indikerar på sin sida att lägsta priset för utresa en onsdag och hemresa en söndag i februari är 6750 kronor, plus ett kolli bagage för 730 kronor, tillsammans cirka 7500 kronor. Men billigaste biljetten är slut när vi söker och det skulle kosta cirka 8500 kronor plus bagage, tillsammans 9230 kronor, att köpa den direkt hos Norwegian.

Hur kan Sembo sälja samma resa för cirka 6900 kronor; där två kollin bagage ingår?

Till historian hör också att Norwegian tar 270 kronor enkel resa för att reservera säte mellan London och Buenos Aires. Hos Sembo gjorde vi det samma för 158 kronor.

Kan någon förklara hur detta fungerar för mig? Jag förstår inte… Jag hatar att inte förstå.

malta-sliemamalta-sliemamalta-sliemamalta-sliema

Samtliga foton i artikeln är från orten Sliema på Malta,
hotell- och SPA-foton är från Fortina SPA Resort.

Föregående artikelEn heldag till fots i Köpenhamn
Nästa artikelDagsutflykt i Skåne – Mandelmanns trädgårdar, Kiviks musteri, Knäbäckshusen, Simrishamn och Glimmingehus

8 KOMMENTARER

 1. Vad jag har hört, som jag inte har en aning om om det är sant, är att bolagen som säljer flygbiljetter på nätet medvetet har låga priser för att sälja mycket. Sedan är det ruskigt dyrt om man råkar göra ngt fel som att missa alla namn i passet och att det är så de tjänar pengar. Men 2 500kr låter väl mycket som mellanskillnad. En god portion tur kanske?

  • Precis vad jag tycker också; 2500 kr är väldigt stor mellanskillnad. Interessant teori om att de säljer billigt och tar igen att det inte blir vinst på de som stavar fel etc. Kanske du har rätt; bara ren tur….

 2. Jag tänker att det måste vara någon form av allotment, dvs att de ”paxar” de billigaste resorna först och sedan säljer dem vidare till sina kunder.
  Dvs flygbolaget har haft det billigare priset också på några av sina biljetter, men resebyråerna har redan snott dem.

  • Det skulle ju förklara varför det är så svårt att hitta billigaste priset som de gör reklam för. Jag tycker sällan jag hittar till 299 när t ex Norwegian har ”från 299”-kampanjer.

 3. En förklaring kan vara att resebyråer som säljer mycket av till exempel Norwegian biljetter får ett avtalspris på just deras flyg.

  • Jag har också funderat på att det kan vara så. Men att samma resa kostar nästan 2500 mer hos flygbolagetmåste vara mer än att resebyrån får någon rabatt. Och i så fall förstår jag inte varför Norwegian inte själv vill sälja resorna så billigt som möjligt från egna hemsidan.

 4. Vad roligt att jag fick vara med på
  Ett litet hörn där 😉 hihi…

  En förklaring kan kanske vara att norw har en biljett till ett billigare pris… försöker man boka den… så böir det dyrare nästa g man söker samma tidpunkt!

  Jag har oxå fått lära mig?! Att om
  Man söker på
  Samma sak om och om igen i samma enhet ?! Kan biljetter bli dyrare ex flyg / tåg etc ? Fråga mig inte varför????

  Kram

  • Jag har också hört att det blir dyrare för varje gång man söker på samma resa från samma enhet. Men är osäker på om det stämmer. Min syster säger att hon har fått tillbaka det lägre priset genom att tömma sina cookies och söka igen. Men jag försökte en gång priset hade gått upp att söka på min dator i stället för mobilen, som jag hade använt för tidigare sökningar. Då fick jag samma dyrare pris också på datorn.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here