Dag två på Österlen valde vi att fokusera på områdets östra delar. Vi åkte strax innan klockan nio på morgonen och var tillbaka drygt 12 timmar senare.

Ett halvt dygn senare stupar vi i säng; mättade på intryck, mat och frisk Östelenluft.

Läs mer: Dagsutflykt till Smygehuk och Falsterbo

sverige-skane-osterlen-mandelmann

Mandelmanns trädgårdar

Vi är hos Mandelmann när det öppnar på morgonen. Det är också 1000 andra bilar. Det har regnat under natten, parkeringen är full och vi tar sikta på en gräsmatta som innan det blir vår tur att köra in har blivit ett lerträsk.

Maxime med vänner var i Skåne veckan innan oss och kom inte in till Mandelmanns trädgårdar eftersom de inte hade utan förhandsbokning. Det har inte heller vi, vi är där tidigt augusti och nästa lediga tid finns i mitten av september. Men eftersom vi ändå skulle nära på vår dagsutflykt så beslutar vi oss för att åka förbi och kolla.

Lotta har precis parkerat bilen när hon pekar på en person som rör sig långt bort och halvropar Där är ju Mandelmann! Glada och nöjda över att besöket i alla fall gav något fotar vi personen i träskorna. Vi kliver sen ut och går in i gårdsbutiken och tillbaka längs vägen och ser de kända hönsvagnarna. Jag lämnar Lotta och Viveca och kliver ner i alla diken för att fota hönsen.

När jag efter ett tag hittar dem igen och de berättar dem att Mandelmann står och dirigerar bilarna ett fåtal meter bort så är jag inte sen om att gå dit och fråga om en bild eller fyra. Medievan som han är så ställer han självklart upp på min förfrågan! Alla glada; vi kom inte in i trädgårderna men fick både bild och pratstund med huvudpersonen.

Mandelmanns trädgårdar: Boka tid för ditt besök

sverige-skane-osterlen-mandelmann sverige-skane-osterlen-mandelmann sverige-skane-osterlen-mandelmann sverige-skane-osterlen-mandelmann

Kiviks musteri

Nästa besök är kända Kiviks musteri. Vi tar först en runda in i museet som visar äppelmustens historia, sen blir det lunch på deras urmysiga och somriga uteservering. Det finns antingen fläskkarré med tre sorters äppelmos, givetvis, eller en vegetarisk pasta med äpplen och ananas i mustig tomatsås. Pastasåsen är riktigt god men pastan har kokat dubbelt så länge som den borde ha gjort.

Innan vi åker vidare så skickar jag iväg Lotta och Viveca till affären för att köpa must. Själv går jag till trädgården för att fota alla olika sorters äppeltråd. Jag ger mig inte innan de ringer och säger att de har väntat en kvart i bilen.

sverige-skane-osterlen-kivik sverige-skane-osterlen-kivik sverige-skane-osterlen-kivik sverige-skane-osterlen-kivik

Knäbäckshusen och stranden

Vi beger oss vidare till de gulliga Knäbäckshusen. Husen låg ursprungligen i den lilla byn Knäback, nära norra Haväng, och skulle rivas för att utvidga det närliggande skjutfältet under 1950-talet. Rivningsuppdraget gick till byggmästare Liljedahl och betalningen var att han fick byggnadsmaterialet han rev. Lyckligtvis var Liljedahl långt före sin tid kring kulturmiljövård och valde att återuppförs husen på den nuvarande platsen.

Bara ett fåtal meter efter Knäbäckvägens slut så tar stranden över. Stranden går för att vara bland de vackraste i hela Skåne och har också en viss thaikänsla över sig med växterna bakom sanden. Visst är den vacker men också knökfull och har österläge så att solen försvinner bakom träden.

sverige-skane-osterlen-knabackshusen sverige-skane-osterlen-knabackshusen sverige-skane-osterlen-knabackshusen sverige-skane-osterlen-knabackshusen sverige-skane-osterlen-knabackshusen

Simrishamn

Efter att ha solat några timmar så är det dags att bege oss mot Simrishamn. Vi hinner fram innan butikerna stänger och tar en runda och spanar in utbudet. Vi har siktat in oss på pizzamiddag på Gårdens café och vedugn, som har uteservering med marockanska bord i en bakgård, men tyvärr har de stängt måndagar. Vi hamnar i stället i solen på Hickory´s Bistro, där maten var en fröjd för både öga och mun.

Läs mer: Utflykt till Ales stenar, Kåseberga, Sandhammaren och Olof Victors gårdsbutik

sverige-skane-osterlen-simrishamn sverige-skane-osterlen-simrishamn sverige-skane-osterlen-simrishamn sverige-skane-osterlen-simrishamn

Glimmingehus

Dagens sista stopp blir Glimmingehus, försvarsborgen från 1500-talet. Klockan är nästan nio på kvällen; vi är helt själva här och det är självklart stängt för att gå in. Men området är öppet och vi kan gå hela vägen fram till borgen. Dock fastnar jag mest för helheten med trappstegsgavlarna, åkern och träden men också veteaxen och vallmon. Jag kliver, igen, ner i diken och in i åkern for att fota.

sverige-skane-osterlen-glimminghussverige-skane-osterlen-glimminghus

Strax innan klockan 22 är vi hemma. Vi hinner precis med ett glas äppelmust innan solen går ner, sen somnar vi alla tre som små barn.

Föregående artikelTo Buy or not to Buy? – Att boka hos flygbolagen eller hos en online resebyrå
Nästa artikelHur fungerade AirHelp för mitt ersättningsärende efter försenat flyg?

10 KOMMENTARER

  1. Åh vilka fina bilder. Älskar Skåne och har varit där en hel del både som barn och vuxen ålder.. Men aldrig besökt Mandelmann men nu finns det med på min bucketlist ?

    /Petra

  2. Älskar verkligen den delen av Skåne eller egentligen hela Skåne. Har gjort ett försök hos Mandelmans men fick vända… Ska göra en vända ner nu i november men då brukar inte folkmassor direkt vara ett problem:-)

  3. Vilka fina bilder det blev! Jag älskar Knäbäckshusen med sin lummighet. Hoppas du kommer in på Glimmingehus en dag för den är full av märkligheter efter sin paranoida ägare.

    • Där ser man! Tyckte Glimmingehus var underbart från utsidan och precis som i mina läroböcker från då jag studerade konstvetenskap. Men märkligheterna inomhus hade jag missat. Får åka tillbaka!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here