Minns ni att jag i somras valde ta hjälp av AirHelp för att få ersättning från RyanAir vid flygförsening? Jag skulle flyga från Skavsta till Bergamo och planet var nästan fem timmar försenat.

Enligt EU:s regelverk så har vi resenärer rätt till €400 när planet är mer än tre timmar försenat, både avgångsflygplats och ankomstflygplats är inom EU samt att sträckan är mer än 1500 kilometer.

Läs mer: Jag hyr in en firma för att hjälpa mig med ersättning vid försenat plan

tbilisi-georgien

AirHelp tar sig an problemet

Jag gör en anmälan till AirHelp, via deras webbformulär den 19 juli. Redan 21 juli får jag ett svar där det står att AirHelp har gjort en snabbedömning av mitt ärende och ”I fall av flygbolag såsom Ryanair skall vi ta en annan inställning på grund av deras motvillighet att samarbeta med oss. Under vanliga omständigheter brukar vi bedöma ett ärende, skicka det till flygbolaget och avvakta deras svar. I fall av Ryanair svarar flygbolaget inte på våra krav. Därför i ditt fall kommer vi att kringgå ärendesinlämningsprocess och vår juristavdelning kommer att ta över ditt ärende utan någon försening.”

OK, bra där AirHelp för att vara lösningsorienterade. Den 31 juli får jag ett nytt mail där jag ska skriva på en fullmakt för att låta Josefin Eriksson representera mig i domstolen. Denna ska skickas till vad som verkar vara Josefins privatadress i Stockholm. Jag anar ugglor i mossen och ringer AirHelp men allt är som det ska vara, så jag skickar in fullmakten. I mailet daterat 21 juli anges det en länk till AirHelps prislista och eftersom jag vet att inget är gratis i denna värld så antar jag att ett ärende där AirHelp representerar mig i domstolen inte heller är detta. Mycket riktigt; att ta ärendet till domstol kostar €100 extra, utöver de €100 som AirHelps redan tar i arvode. Men €200 till mig är bättre än inget, även om AirHelp då får halva min ersättning.

Läs mer om dina rättigheter vid försenat flyg: Konsument Europas hemsida

Men var tar ersättningen vägen?

Den 15 augusti får jag ett mail direkt från RyanAir där de skriver att de ska betala ut min ersättning. Bravo och fest i stugan, men konstigt då jag inte har haft någon dialog med RyanAir tidigare. Jag också har skrivit på att inte ha någon direktdialog med flygbolaget då jag hyrde in AirHelp för att representera mig. RyanAir ber om mitt kontonummer och jag anar igen ugglor i mossen. Dagen efter mailar jag AirHelp och frågor om det kan stämma att RyanAir har kontaktat mig direkt. Jag får inget svar, så jag ringer AirHelp den 22 augusti, efter att ha väntat en vecka. AirHelp svarar att allt är som det ska vara och vad bra att RyanAir vill ge mig ersättning. Och nej, de hann inte ta ärendet till domstolen innan RyanAir beslutade betala ut pengarna. Så där sparade jag €100 genom att AirHelp hotade med rättsliga åtgärder. Halleluja.

Jag skickar mitt kontonummer till AirHelp, som ska förmedla till RyanAir. Sen händer inget. Jag mailar igen AirHelp 22 september. 27 september svarar de mig att jag visst ska skicka mina bankdetaljer direkt till RyanAir i stället för via dem. Jag gör detta på momangen, sen händer inget igen. Den 27 oktober, en månad senare, får jag ett mail från AirHelp som undrar om jag har fått mina pengar; de önskar naturligtvis få sitt arvode för den hjälpen de har gett mig. Jag går in och kollar mitt konto vid namn Semester, och där kom det in 3882 kronor den 3 oktober. Utan att RyanAir informerade mig om utbetalningen och jag har inte superkoll på detta konto.

Så där står vi nu, jag har precis mailat AirHelp att jag har fått mina pengar. Varför det blev så mycket strul med att RyanAir insisterade på att utbetala direkt till mig och varför AirHelp inte verkade känna till hur RyanAir (vanligtvis?) jobbar med ersättningar är en fråga jag undrar över. Jag vet deras affärsmodell är att ersättningen från flygbolaget betalas direkt till dem, de drar bort sitt arvode och utbetalar resterande till kunden.

Vad tyckte jag om AirHelps tjänster?

  • Plus till AirHelp för att de gjorde snabbedömningen av att det inte var värt att försöka göra något ersättningsanspråk hos RyanAir, utan önskade gå direkt till domstol för att spara tid. Jag fick också här mina fördomar bekräftade rörande RyanAir.
  • Plus också för att allt gick ganska snabbt fram till att utbetalningen skulle göras.
  • Minus för att de inte riktigt visst hur de skulle hantera ett ärende mot RyanAir rörande utbetalningen. Jag kan knappast vara enda kunden där flygbolaget var RyanAir. Var mitt ärende ett undantag? På utbetalningsområdet verkade det råda total förvirring och utbetalningen dröjde en månad för att jag inte fick tydligt svar från AirHelp.
  • Minus är att AirHelp inte svarar på mail. Jag förväntar mig att få ett svar inom några dagar; inte att jag får ringa efter en vecka och efterfråga svar. Skärp er!

Men det finns en fortsättning på detta med ersättning vid försenade flyg…

Då jag åkte hem från Zagreb med Austrian Airlines, via en mellanlandning i Wien, så var mitt flyg från Zagreb försenat. Jag missade planet från Wien till Stockholm och fick sova över i Wien. Tio timmars försening, upp klockan 05 och jag missade ett morgonmöte som jag absolut inte fick missa.

Läs mer: Vinregionen Zagorje utanför Zagreb

Jag valde AirHelp för RyanAir-förseningen både får att jag ville testa en firma som hjälper till samt att jag misstänkte att RyanAir skulle vara svår att vinna mot om jag inte anlitade hjälp. Fördomsfullt eller inte. Austrian Airlines, medlemmar av Star Alliance, anser jag vara ett flygbolag där jag är villig att själv försöka få ut ersättning. Överdrivet positiv eller inte.

Jag skickade in min begäran om €400 direkt till Austrian Airlines från hotellet i Wien den 26 september. Sen hände inget… Det går inte att maila till deras feedback-avdelning, de anger endast en postadress i Österrike. Jag skickade mitt ärende också per post under förr-förra veckan. Ska bli spännande att se om något händer. Måste dock kolla upp hur gammalt ett ärende kan vara innan det är för sent att anlita hjälp.

Samtliga foton i artikeln är från Georgien och har inget med texten att göra

Föregående artikelDagsutflykt i Skåne – Mandelmanns trädgårdar, Kiviks musteri, Knäbäckshusen, Simrishamn och Glimmingehus
Nästa artikelLiechtenstein – Våra bästa tips för en dag i minilandet

5 KOMMENTARER

  1. Intressant att läsa hur det är att ta hjälp av ett företag för att få ut ersättningen. Jag krävde ersättning direkt av SAS för två år sedan, 6 x 600 Euro då vi var tre personer som blev väldigt försenad både till USA och hem från USA. Bortsett från att det tog typ sex veckor att få svar från SAS kundtjänst så gick det väldigt snabbt att få pengarna in på kontot när de väl hade svarat på min reklamation. Kan dock tänka mig att det är lite skillnad med tex RyanAir och kanske inte lika lätt att få ut pengarna utan hjälp. Jag har också skrivit om vår upplevelse: http://www.stadtillstrand.se/2017/07/25/ersattning-vid-installtforsenat-flyg/

    • Jag tror också att det är stor skillnad på SAS och RyanAir. Om jag skulle drabbas av en försening med SAS skulle jag definitivt försöka få ut pengarna själv, utan hjälp.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here