Liechtenstein är världens sjätte minste land till ytan och har cirka 38 000 invånare. Jag känner flera som inte räknar in ett land på sin besökta-länder-lista om de inte har spenderat en natt i landet.

För Liechtenstein påstår jag att detta är en helt ointressant diskussion; du hinner med att se landets höjdpunkter inom några timmar.

En Guide Michelinkryddad lunch

Jag ankommer till huvudstaden Vaduz cirka klockan 13, precis i tid för lunch. Valet faller på restaurang Marée, som har en Guide Michelinstjärna och ligger i samma hus som lyxhotellet Parkhotel Sonnenhof.

Vi får ett fönsterbord och utsikten är fantastisk. Efter förrätten kommer chefskocken Hubertus Real förbi vårt bord; han önskar visa fram den nybyggda terrassen vid namn Eagel´s Nest, som nu är stängt för säsongen. Och wow, vilken utsikt! Alltså hela Vaduz och halva Liechtenstein, inklusive det furstliga slottet, från första parkett.

Maten? Klassisk utsökt trerätters med franska influenser. Ljuvligt.

liechenstein-vaduz
liechenstein-vaduz
liechenstein-vaduz
liechenstein-vaduz
liechenstein-vaduz

Det furstliga slottet

Nästa aktivitet är att besöka slottet; jag har ju suktat efter det under hela lunchen. Furst Hans Adam och furstinna Marie Aglaë bor i slottet, så det är tyvärr inte öppet för allmänheten. Men det är absolut värt att ta sig upp dit; inga avstånd er länga i Vaduz, för det är vackert rustikt och utsikten är imponerande. Även när det är mulet.

Liechtenstein är ett land där invånarna respekterar sina kungligheter utan att störa dem och de lever ett avslappnat liv utan livvakter och annan pompa och ståt. När Joel från turistkontoret och jag står framför slottet och han berättar om dess historia, ser jag i ögonvrån att han hälsar på en ensam kvinna iförd fritidskläder. Först när vi sitter i bilen berättar han att det var furstinnan på sin dagliga promenad.

liechenstein-vaduz
liechenstein-vaduz
liechenstein-vaduz

Gatan Mitteldorf

Mitteldorf är vad som är kvar av det gamla Vaduz. Här finns små färgglada hus med rosenträdgårdar och statyer. Mest känt är Rote Haus, vackert beläget ovanför vingårderna.

Läs mer: Med tåg genom Schweiz och Liechtenstein

liechenstein-vaduz
liechenstein-vaduz

Den furstliga vinkällaren Hofkellerei

Fursten äger också en av landets största vingårdar och hans vinkällare Hoffkellerei ligger en kort promenad från stadens centrum. Utanför breder vinrankorna sig ut, majestätiskt med slottet i bakgrunden.

liechenstein-vaduz
liechenstein-vaduz
liechenstein-vaduz
liechenstein-vaduz
liechenstein-vaduz

Vaduz centrum och Landesmuseums skattkammare

Vaduz centrum är inte mycket mer än en gata, där jag finner kyrkan och vad jag minns som riksdagsbyggnaden mest intressant arkitektoniskt. Här ligger också alla Vaduz museer samlade och de är många för en så liten stad. Jag väljer dock att bara besöka skattkammaren på Liechtenstiniches Landesmuseum; där Joel ser till att jag får specialtillstånd att fotografera kronjuvelerna och Fabergéäggen.

liechenstein-vaduz
liechenstein-vaduz
liechenstein-vaduz
liechenstein-vaduz

Das war alles i Vaduz!

Hur Liechtenstein blev Liechtenstein

Det hela började med att en österrikisk prins, Johann Adam von Lichtenstein, köpte de två grevskapen Vaduz och Schellenberg under tidigt 1700-tal. Prins Johann slog ihop de båda och gav dem namnet Liechtenstein. Grevskapet Liechtenstein var länge en provins under Tysk-romerska riket, fram till det blev ett självständigt land 1866.

Dock var det först 1938 som landets monark för första gången valde att bosätta sig i Liechtenstein. Furst Franz Josef II och hans fru Gina flydde Österrike när nazisterna tog över landet. Lämpligt nog ägde de redan ett land att bosätta sig i! Franz Josef och Gina kom till ett mycket fattigt jordbruksland men dels genom att investera egna pengar och dels genom effektiv förvaltning av landets resurser, så är Liechtenstein i dag ett mycket förmöget land med hög levnadsstandard och ett skatteparadis.

Både den avlidna Franz Josef och hans son och nuvarande furste, Hans Adam II, är mycket omtyckta för den vändning av landets ekonomi som de har genomfört. Furstefamiljen äger fortfarande privat mycket mark och industri i landet.

liechenstein-vaduz

Praktisk information

  • Liechtenstein har ingen egen flygplats. Närmaste flygplats är Zürich i Schweiz, därifrån tar det en timme med direkttåg till Sargens och efter det 20 minuter med buss. Både buss och tåg avgår varje halvtimme.
  • Valutan är schweiziske franc. Prisnivån är ungefär samma som i Schweiz.
  • Det finns ett universitet i Vaduz, som givetvis inte kan erbjuda alla möjliga utbildningar. Till exempel juridik studeras lättast i Schweiz eller Österrike, sen går man en halvårig påbyggnad med liechtensteinsk inriktning. På samma sätt utbildas landets poliser i Schweiz och går en påbyggnadskurs i Liechtenstein.
  • Liechtenstein är med i EU, men eftersom landet är så litet och det inte får bli överbefolkat så har det fått dispens från lagen om fri rörlighet för EU-borgare. Av landets totala antal invånare är det endast ett visst statistiskt antal som får utgöras av icke-liechtensteinare. Om någon önskar flytta permanent till landet så avgörs detta av om någon annan icke-liechtensteinare flyttar ut eller dör.
  • Furstefamiljen är en av världens rikaste regenter med en förmögenhet motsvarande cirka 80 miljarder svenska kronor.
  • Liechtenstein är ett land med hög både vinproduktion och vinkonsumtion per capita. Många gör sitt eget vin och det är inte ovanligt med egna vinstockar i trädgården och egen produktion i källaren.
  • Joel, som är anställd på turistkontoret i Liechtenstein, berättar att skattesatsen som dras från lönen är 13% men då brukar de få tillbaka upp till hälften när skatteuppgörelsen kommer. Detta säger han samtidigt som han kör runt mig i sin privata Mustang, modell svart och nyare.

Resan genomfördes i samarbete med Schweiziska turistbyrån,
som också har Liechtenstein inom sitt ansvarsområde.
Text, foton och synpunkter är som alltid mina egna.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelHur fungerade AirHelp för mitt ersättningsärende efter försenat flyg?
Nästa artikelHawaii – Bildkavalkad från Waikiki Beach, Pearl Harbour, Lanikai Beach och Hanauma Bay

12 KOMMENTARER

    • Det finns många vandringar att göra i bergen som både tillhör landet, samt över till Schweiz och Österrike. Finns också en tre länders cykeltur som är ganska känt också.

  1. Jeg har også vært på dagstur i Liechtenstein, og regner det absolutt som et besøkt land. Jeg har jo vært der og opplevd ting der, ruslet rundt og sett severdigheter. Historien kjente jeg imidlertid for dårlig til, så det var fint å lese litt om.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here