Slovenien är ett av Europas mest varierande länder geografiskt, här finns både badorter vid Adriatiska havet och alper. Samt allt emellan. Slovenien är också ett av Europas minsta länder och på 90 minuter når du både havet och bergen från huvudstaden Ljubljana.

Ett land gjort för att roadtrippa i, eller att ha bas i Ljubljana och göra dagsutflykter från. Vi valde sistnämnda, innan vi avslutade med några dagar i Piran.

1. Huvudstaden Ljubljana

Ljubljana är en huvudstad jag verkligen gillade. I den gamla stadskärnan finns en mängd serveringar längs ån, färgglada hus, en rosa kyrka och en mängd trg där torgen egentligen är brostenslagda gator. En borg med skaplig utsikt finns också. Utanför den gamla stadskärnan finns shopping och lite annat smått och gått.

Slovenien har en mycket trevlig och mindre huvudstad, helt enkelt.

Läs mer: Våra fem bästa tips till Ljubljana

slovenien ljubljana
slovenien ljubljana

2. Ravinen Vintgar Gorge i Slovenien

I ravinen Vintar går vi på smala trädäck längst ner i ravinen, precis över vattnet. Dramatiskt och vackert. Det tar ca en halvtimme att gå från ena ingången till andra, sen går man samma rutt tillbaka.

slovenien bled vintgar jasna vrsic

3. Sjön Bled med kyrkan på ön

Om du ser en bild från Slovenien förställer den ofta Lake Bled. Sjön med en liten ö med en kyrka på. Det går att åka ut till kyrkan i liten båt, men vi hoppade detta då vi hade läst att det är finare att stå vid brädden och se ön än att vara på ön och se brädden.

Ovanför sjön ligger Bled slott, som ofta syns i bakgrunden på den klassiska bilden på kyrkan. Slottet är både fint att se nedifrån och det är fin utsikt över sjön från slottet.

slovenien bled vintgar jasna vrsic

Den jugoslaviska generalen Tito hade sitt landställe vid sjön. I dag ligger Café Belvedere här, som serverar fika. Byggnaden i sig är fin med många detaljer från 50-talet och det är underbar utsikt, se bilden ovan.

Om du blir hungrig så satsa i stället på restaurangen Sova. Ett väldigt trevligt ställe, precis vid vattnet. Väldigt god mat för trevlig miljö. Då vi var där var det endast öppet inomhus men det finns en terrass också.

slovenien bled vintgar jasna vrsic
slovenien bled vintgar jasna vrsic

Många tycker att en promenad runt sjön är obligatoriskt. Och detta hade säkert varit både trevligt och fint men vi hann inte. Hade jag varit på roadtrip i Slovenien, i stället för att bo i Ljubljana och göra dagsutflykter, så hade jag nog velat sova över vid Lake Bled.

4. Sjön Jasna med det spegelblanka vattnet

Bled och Jasna är två helt olika sjöar som kompletterar varandra väl. Det känns inte som en upprepning att besöka båda två. Vid Jasna känns allt stilla och lugnt och det är långt färre besökare här. Bergen tronar i bakgrunden och gör det hela komplett, annorlunda än kyrkan och slottet vid Bled.

slovenien bled vintgar jasna vrsic

5. Bergspasset Vrsic 1611 moh

Visste du att det finns alper i Slovenien? De Julianska alperna ligger i norra Slovenien, helt på gränsen till Italien. Vrsic är högsta passet, på 1611 moh. Vägen upp är hårnålsslingrig där varje kurva numreras på en skylt. Vi stannar till vid en stor gräsmatta där slovener äter picknick och bor i sina hembyggda husbilar och på en plats med stenrösen innan vi når passet. Utsikten är WOW.

Läs mer: Ravinen Vintar, sjöarna Bled och Jasna samt Vrsicpasset, som vi besökte på en dagstur  

slovenien bled vintgar jasna vrsic
slovenien bled vintgar jasna vrsic

6. Droppstensgrottan Postonja

Postonja är den största och mest kända droppstensgrottan i Slovenien. Faktiskt så stor att man åker in och ut i små tåg. Denna grotta har lite rykte om sig att vara väldigt turistig och med många besökare. Många besökare stämmer visst men grottan är också stor.

Vi delades in i grupper enligt språk och vi var några fotointreserade som hängde längst bak för oss själva, vilket ingen hade något emot. Förhandsköp av biljett i god tid innan är ett must.

slovenien postonja grotta

7. Slottet Pradjama

Pradjama är slottet som ligger halvvägs insprängt i berget. Jag visste från första sekund jag såg en bild härifrån att hit ville jag. Slottet ligger ett stenkast från Postonja och det går att köpa en kombinerad biljett för båda.

Läs mer: Grottan Postonja och slottet Pradjama, där vi stannade till vid båda på väg från Ljubljana till Piran

slovenien pradjama slott
slovenien pradjama slott

8. Badorten Piran

Piran är en pärla av en bit Italien i Slovenien. Otroligt gullig liten sak. Vi bodde på klassiska Hotel Piran, som vi anser är obligatoriskt när här. Staden är precis lagom för några dagar och den är så gullig att jag fick ont i ögonen.

Jag skulle mer än gärna åka tillbaka. Om jag ska säga något negativt om Piran är det att maten var betydligt godare i Ljubljana. Och om jag ska vara heeelt ärlig var det bara restaurangen vid torget på bilden nedan som hade god mat i hela staden.

Läs mer: Piran – Som i Italien fast i Slovenien

slovenien piran
slovenien piran
slovenien piran

9. Det vi missade – Droppstensgrottan Skocjan

Skocjan är en mindre grotta, som också ligger mellan Ljubljana och Piran. Många anser denna finare och mer autentisk än Postonja men jag har också läst att båda är fina på var sitt sätt. Vi valde till slut Postonja för att den var enklare att få till i kombination med slottet Pradjama. Men hade gärna besökt båda om jag hade haft tid.

10. Det vi missade – Sjön Bohinj

Av samma orsak, gissar jag, som många anser grottan Skocjan är finare än Postonja anser också många att sjön Bohinj är finare än Bled.  

Lake Bohinj är i alla fall inte lika välbesökt som Lake Bled, den ligger både längre från Ljubljana och den ligger omgiven av höga berg med bara en väg in och ut. Och den ligger inte precis vid något annat vi ville se. Så för oss blev Bled det givna valet men med mer tid etc-etc-etc, så hade jag gärna besökt Bohinj också. Men det kändes som om Jasna blev en bra ersättare för Bohinjsjön för oss.

slovenien piran

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelBildbomb från Frognerparken – Min Oslo favorit nr 1
Nästa artikelOscarshall slott i Oslo – Svenska kungens lustslott

4 KOMMENTARER

  1. Vilka bra tips och vackra bilder! Har du några tips om resa och bokning av boende i Ljubljana och Piran? Jag letar med hittar ingen som säljer paket? Köper man biljetter till äventyr på plats? Vet du om det finns saker att göra för barn, ett vattenland eller dyl?

    • Tack så mycket! Vi köpte reguljärbiljetter och bokade hotel via hotels.com. Vi letade inte efter några paket, men jag gissar att detta är svårt att hitta då Slovenien inte är så upparbetat resmål från Sverige.

      De utflykter vi gjorde bokade vi alla innan, på respektive ställes hemsida. Tyvärr har jag ingen koll på saker att göra för barn, men vid vattnet känns det mer som att Portoroz är mer barnvänligt än Piran.

      Trevlig resa!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here