Mellan Sloveniens huvudstad Ljubljana och badorten Piran tar det en och en halvtimme att köra. På vägen ligger flera sevärdheter och självklart vill vi stanna till vid dem. Vi väljer ut droppstensgrottan Postonja och slottet Pradjama, som har byggts in i klippväggen.

Vi har igen anlitat manliga guiden och chauffören Maj för att transportera oss. Vi lämnar hotellet i Ljubljana klockan nio och har biljetter till grottan i Postonja klockan tio.

Postonja droppstensgrotta

Droppstensgrottan i Postonja är den mest kända i Slovenien. Turen tar cirka en och en halv timme och första delen transporteras vi i öppna tåg. Berg- och dalbanekänslan är påtaglig, med undantag av inga höjdskillnader. Besvära dig inte med att fota från tåget, det blir bara suddigt. Efter tio minuter har vi kommit drygt fem kilometer in i grottan och det är dags att kliva av tåget.

slovenien postonja grotta
slovenien postonja grotta

Vi delas nu in i grupper efter språk. Och ja; varje tur omfattar många personer och grupperna är stora. Men jag valde tidigt att låta min grupp gå före och bildade svans tillsammans med två andra fotointresserade asiater. Det är bara en väg att gå och du kan inte gå vilse, så absolut ingen fara med att låta gruppen gå före.

Läs mer: Lake Bled, ravinvandring och Sloveniens högsta bergspass

slovenien postonja grotta
slovenien postonja grotta

Grottan är skapad av floden Pivka och är tillsammans 21 kilometer. Det har hittats inskriptioner som daterar tillbaka till 1500-talet och grottan har alltid varit känd för lokalborna. Postonjagrottan öppnades redan år 1819 för besökande och besöksantalet växte år för år. Den första minijärnvägen för turister öppnades år 1872.

slovenien postonja grotta
slovenien postonja grotta

Under andra världskriget användes grottan som bränsledepå av tyskarna, och när slovenerna vid krigets slut förstörde depån så brann det i grottan i en väcka. När vi åker tåget ut igen ser vi fortfarande sot efter branden.

Predjama slott

Konstigt nog såg jag bild på slottet Predjama första gång för bara några år sen. Samma sekund som jag såg bilden visste jag att jag ville dit. Och kanske är detta vad som gjorde att jag äntligen, efter elva års längtan, lyckades ta mig tillbaka till Slovenien.

Du ser ju själv hur maffigt detta är!

slovenien pradjama slott
slovenien pradjama slott
slovenien pradjama slott

Det nuvarande slottet uppfördes år 1570. Jag tycker största behållningen är den dramatiska placeringen delvis i grottan, dvs utifrån. Men det är intressant också på insidan, där vi tydligt kan se grottväggen som en innervägg. Det finns många små rum att besöka, delvis med utställningsmontrar. Vi avverkade sistnämnda ganska snabbt…

Läs mer: Piran – Den pittoreska badorten

slovenien pradjama slott
slovenien pradjama slott
slovenien pradjama slott

Missa inte att klättra hela vägen upp och vända sig och se utsikten genom öppningen i klippan. Breathtaking men lyckades tyvärr inte fånga på bild.

slovenien pradjama slott
slovenien pradjama slott

Praktisk information

  • Postonjagrottan är populär och under högsäsong måste det köpas biljetter i förväg. Vi köpte kombinationsbiljetter till Postonja och Predjama, vilket kostade $ 38,50.
  • Mycket viktigt är att i Postonja måste vouchern som kom på mail bytas i riktiga biljetter i biljettluckan. Det står också på biljetten att man ska vara på plats tio minuter innan och med detta menas att man ska stå utanför grottans ingång tio minuter innan. Du ska alltså ha varit förbi biljettluckan innan. Vi fick lite brådis kan jag uttrycka det som…  
  • Temperaturen i grottan är cirka 10 grader. Jag hade långbyxor och linne samt tunn jacka över men sandaler på fötterna. Många besökande hade endast kjol och t-shirt och de såg ut att klara sig bra fast det var nog lite kallt. Såg ingen som skakade.
  • Man följer en stig och det finns också trappor att gå upp och ner. Men inget ansträngande och alla klarar rundan. Det finns ett café långt där nere under jorden, ganska lustigt.
  • Om du väljer att gå sist i gruppen så passa på att hinna med ditt tåg. Tågen ut går lika ofta som turerna, dvs varje halvtimme eller timme.
  • I Predjama är det inga tider eller turer att passa. Det är inte mycket mer att se där utöver själva slottet och vi stannade en dryg halvtimme.
  • Det går buss både från Ljubljana och Piran till Postonjagrottorna. Till slottet Predjama går det buss från Postonja under månaderna juli och augusti, denna ingår i biljetten. Det finns ingen offentlig buss till Predjama.
  • Skocjangrottan ligger en bit söder om Postonja. Denna grottan har färre besökare och anses därför av många att vara finare. Vi hade gärna besökt båda eftersom de också är lite olika, men kom till slut fram till att det ville ge oss för kort tid i Piran.
  • Det var ingen av oss som önskade/kunde köra i Slovenien, så vi hyrde chaufför. Detta är ganska dyrt och inte helt enkelt att hitta. Vi hittade manliga guiden och chauffören Maj via Maries AirBnB-värd. Maj är en mycket skicklig chaufför och en kunnig guide; rekommenderar. Vi betalde €150 för utflykten med start i Ljubljana och drop off i Piran, med bagage med. Maj nås via Instagramkontot Centurion Boutique Travel.

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelEuropas länder – Mitt första, längsta, kortaste och senaste
Nästa artikelAtt åka på konferensresor utomlands

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here