Vår andra dag i Ljubljana, och första utflyktsdag, går resan till sjön Bled, ravinen Vingar Gorge, vidare till sjön Jasna och slutgiltige hårnålskurvorna upp till bergspasset Vrsic. Vi åker nordväst från Ljubljana och naturfokuset är påtagligt.

Ravinen Vintgar Gorge

Vi hämtas på hotellet av vår manliga chaufför Maj klockan nio på morgonen. Det tar ungefär en timme att åka till dagens första aktivitet, som är en vandring i ravinen Vintgar Gorge, där gorge betyder ravin. Det finns flera raviner i Slovenien, men detta är den mest lättillgängliga, bara tio minuter från Lake Bled. Och givetvis den mest populära.

Detta är en promenad utan höjdskillnader, på uppbyggda trädäck längs ravinväggarna. Alltid längst ner i ravinen och ibland med bergsväggen hängande över oss. Ibland byter vi sida och korsar floden längst ner i ravinen. Jag vet innan vilken föga utmaning detta är och har på mig ett par sandaler. Men erkänner att sämskskinn kanske inte var det smartaste då det är ganska blött på trädäcken. Men jag skrattar ganska mycket åt de som kommer med vandringskängor och värsta färgglada friluftsmunderingen. 100% onödigt.

Man går ungefär en halvtimme, innan leden slutar vid en stor fors, och man vänder och går tillbaka. Jag skulle jämföra detta med en söndagspromenad och alla klarar att gå den timmen vandringen tar. Nu låter det kanske som jag sågar vandringen, men så är det ej. Det är väldigt fint i Vintgar Gorge, jag vill bara vara tydlig med hur enkel den är.

Lake Bled med kyrkan på ön

Nu är det dags att åka tillbaka till Lake Bled. Vi börjar med att åka till Bled Castle, som ligger vackert högt över sjön. Egentligen hade vi tänkt att bara se slottet utifrån, men guiden Maj rekommenderar oss att gå in. Och eftersom han känns som en guide att lita på så gör vi så. Och det var bra, för både slottet i sig och utsikten var absolut värt sina €10.

Läs mer: Min Balkan rundresa – Sex länder på 18 dagar – Ja, avstånden är små

Vi fortsätter sen, med bil, till Café Belvedere som ligger på andra sidan sjön. När det begav sig var detta general Titos landställe och det är också känt som Tito´s Tea Room. Tito i sig är väl ingen höjdare, men stället är fantastiskt. Interiören är fortfarande original från när stället uppfördes 1943. Vi hade planerat lunch här, men de serverade bara fika den tidpunkten vi var där. Så vi fick åka vidare.

Maj säger han känner till ett utmärkt ställe med fantastisk mat och jag frågar om det heter Sova. Han ser ut som en fågelholk innan han stammar fram ett ja och jag skrattar. Jag har nämligen läst om detta som ett av toppenställen vid Lake Bled. Vi promenerar dit, vilket tar ungefär tio minuter och ger oss underbar utsikt över både ön och slottet.

Läs mer: Zagorje-regionen i norra Kroatien – Vin och SPA

Och vi blir absolut inte besvikna. Både Marie och jag tar laxen, som ser ut som ett konstverk av en skog; med grönsaker nerstuckna i potatismostoppar som träd. Viveca tar en skaldjurspasta, som hon pratar om resterande del av semestern som det godaste hon ätit på evigheter.

Lake Jasna med det kristallklara vattnet

Nästa stopp är också en sjö, eller två om jag ska vara petig. Lake Jasna är dubbelsjön där ena delen är floden som utvidgar sig och andra en riktig insjö. Vattnet i floden är turkost mot de vita stenarna vid stranden. Och iskallt… Men väldigt vackert. Vid insjön har det precis byggts upp en gigantisk terrass och fast vi nästan precis har ätit lunch måste vi ha en glass. Utsikten är magnifik med de snöklädda bergen som speglar sig i vattnet. Även om jag inte vill lämna solstolen och utsikten måste vi åka vidare.

Bergspasset Vrsic 1611 moh

För vi vill ju upp i bergen också! Det är ju dit vi är på väg; dagens sista destination. Vrsic är det högsta passet i de Julianska alperna, med 1611 moh. Vägen upp består av 28 hårnålskurvor; roligt numrerade i varje kurva. Vi stannar till vid ett picknickställe där vi kan se klippan som ser ut att innehålla en kvinnas ansikte och blir mållösa över utsikten och bergen. Fast jag är norska och har sett mycket vackert i mitt liv…. Lyckas tyvärr inte fånga kvinnoansiktet på bild men det är precis över de två träden med synliga trädstammar.

Nästa stopp är där alla sten-på-stentornen är byggda och jag klättrar runt mellan tornen och försöker inte riva ner något. Slutligen försätter vi en bit förbi passet och kommer till en utsiktsplats. Marie får fota två storvuxna killar i full motorcykelmundering. Och motorcyklisterna är många. Maj springer till snön för att ta en selfie att skicka till sin dotter.

Jag njuter mest av utsikten. Men medan vi står här uppe så kommer molnen in och solen försvinner. På en sekund går det från att vara kyligt till iskallt och mina tår fryser i sandalerna.

Det är dags att vända och åka samma väg tillbaka till Ljubljana.

Praktiska tips för Lake Bled

Enligt Google Maps tar det en och en halv timme att åka från Ljubljana till Vrsic utan stopp; mao inte långt från huvudstad till landets högsta bergspass. Men med ett lugnt tempo tog vår utflykt åtta timmar.

Det var ingen av oss som önskade/kunde köra i Slovenien, så vi hyrde chaufför. Detta är ganska dyrt och inte helt enkelt att hitta. Vi hittade manliga guiden och chauffören Maj via Maries AirBnB-värd. Maj är en mycket skicklig chaufför och en kunnig guide; rekommenderar. Vi betalde €200 för utflykten, och Maj nås via Instagramkontot Centurion Boutique Travel.

Det går att fortsätta över Vrsic också men vägen tillbaka till Ljubljana skulle då ta mer än dubbelt så lång tid.

Vi valde bort Lake Bohinj, som av många, inklusive vår guide, anses som vackraste sjön i Slovenien. Detta för att man måste köra fram och tillbaka samma väg till Lake Bohinj; eftersom bergen är i vägen för att fortsätta vidare. Så för oss blev det att välja mellan bergspasset Vrisic och sjön Bohinj. Nästa gång…

Vintgar Gorge öppnar klockan 08 på morgonen och stänger klockan 19 under sommarmånaderna. Det är många andra där, så det rekommenderas att vara på plats så tidigt eller sent som möjligt. Vi var där klockan 10 och vi var långt i från ensamma men gick inte i kö.

Vintgar Gorge är som sagt den mest tillgängliga ravinen men inte den jag hade valt om jag hade mer tid. Andra och mindre besökta alternativ är Tolmin Gorge eller Mostnica Gorge, men också mer svårtillgängliga.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelHur jag planerar mina resor
Nästa artikelHur jag får plats med hela necessären i en sminkväska

2 KOMMENTARER

  1. Åh, det ser verkligen helt fantastiskt ut! Slovenien är allra högst upp på min önskelista över länder att besöka just nu och jag blev ju inte direkt mindre sugen efter att ha läst det här. Bra med tips på guide/chaufför också, det är något jag också skulle vilja använda mig av när jag väl kommer dit.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here