Planering är A och O, enligt mig, för att få en vällyckad resa. Det finns inget värre än att komma hem och få veta att man har missat höjdpunkten för att man inte kände till den. Eller att det fantastiska komplexet eller butiken tre mil utanför stan är stängt måndagar, vilket man upptäcker när man står där.

Här kommer en beskrivning av hur jag planerar mina resor. Ordningen nedan är en sorts mix av kronologi under min planering och vad som är viktigast för mig.

Resebloggar

Jag följer i dagsläget 30 bloggar i Bloglovin. Dessa följer jag både för att få inspiration till nya resmål samt för att göra min reseplanering efter när det är dags att åka. Av dessa 30 är det några som jag vet gillar samma som jag och vars planering och val av ställen och aktiviteter jag vet jag kan lita på till 100%.

Jag brukar minnas vilka som har skrivit om de olika ställen och när jag har bokat samma destination så gräver jag fram min mentala lista över bloggar att lusläsa. När jag börjar min planering utgår jag utgå från dessa resebloggare och bildar mig en uppfattning av vad jag vill göra.  

Under planeringsfasen brukar jag spamma hårt i kommentarsfältet på de bloggar jag utgår från. Så det är alltså en komplimang för den som får 20 frågor från mig till ett gammalt inlägg.

Lonely Planets resehandböcker

Lonely Planet använder jag som en dubbelkoll av den planering jag har gjort genom andra resebloggar, så att jag inte missar något och för att bekräfta att mina val är de bästa.

Jag har sen jag började resa använt Lonely Planets resehandböcker och ser ingen orsak att sluta göra detta. Jag gillar ofta att göra dagsutflykter och rundresor och deras sektion ”Travel to and from x” är oslagbar. De är också bra på att lista sevärdheter.

Jag har ett gäng gamla böcker i min bokhylla men sen många år tillbaka köper jag endast pdf-er. £2.99 för ett kapitel/område och ca £12.99 för hela boken. Jag printar alltid, sen går jag bananas med markeringspennan. Jag bär alltid det printade häftet i plastficka i väskan på semestern, så kan jag enkelt ta fram och se vad jag vill göra.   

Trip Advisor reseforum

Jag gillar som sagt att göra dagsutflykter men vägrar följa med på grupputflykter. Vallas runt, lyssna till en guide som babblar och följa någon annans schema. Nej tack.

Jag åker ofta lokalbuss men har blivit mer och mer lat och hyr ofta en chaufför. Jag gillar att ha utflykterna organiserade innan jag åker. Oftast hittar jag en förare via Trip Advisors reseforum, det finns nästan alltid en tråd där olika chaufförer rekommenderas och kontaktuppgifter finns. Finns det inte redan en tråd så skapar jag den själv.  

Ibland ställer jag också en och annat fråga om någon sevärdhet eller aktivitet, oftast om jag måste välja mellan två. ”Vilken är finast av x och y?”

Google Maps

Jag märker alltid ut allt av intresse på Google Maps, detta gör jag så fort jag hittar något intressant. Gult betyder aktiviteter eller sevärdheter, grönt betyder butiker och rosa betyder hotell, restauranger, caféer och barer.

På plats använder jag flitigt markeringarna i Google Maps ofta och älskar gratis roaming i Europa.

Googla

Jag brukar också googla om det är något särskilt jag letar efter. Oftast är mina sökord bästa att göra etc, t ex ”To do Oxford” eller ”Best restaurant Krakow”. Av någon anledning googlar jag oftast på engelska. Resultatet brukar ofta vara listor eller guider och det gillar man ju för att hitta det rätta.

Four Square restaurangapp

För att hitta restauranger använder jag appen Four Square. Det var Maxime som först kom i kontakt med denna då hon bodde i New York och där använder ”alla” den.

Jag föredrar Four Square framför Trip Advisor då jag tycker betygsättningenarna som görs där lyfter fler unika små bakgatepärlor än turistrestaurangerna på stora torget. Tyvärr tenderar Trip Advisor att göra sistnämnda. Bästa exemplet på hur lite kompatibel Trip Advisor och jag är var i Mostar i Bosnien där den största restaurangen i stan, med inkastare och servitriser utklädda i traditionella dräkter, hade fått högsta betyget i stan medan små fantastiska grillrestauranger i bakgatorna inte ens kom med på topp tio.

Vill man äta på de riktigt populära restaurangerna så är det ofta att boka månader innan som gäller.

Vagabond resetidning

Jag brukar i vanliga fall köpa Vagabond när det finns någon artikel på omslaget som tilltalar mig extra, vilket brukar bli en gång eller två per år. Men när jag i julklappsleken hemma hos Johnny fick en tidning med erbjudande om sju nummer för 199 kr så nappade jag. Men tror nog jag kommer återgå till att köpa de tidningar med teman som intresserar mig när prenumerationen går ut.

Ja, jag gillar planering för den som undrar. Men har du något nytt och bättre tips för min planering så säg till. I kommentarsfältet, såklart.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelTre pampiga slott på tre öar
Nästa artikelLake Bled, Vintgar Gorge och Vrsic-passet – En dagsutflykt från Ljubljana

6 KOMMENTARER

 1. Spennende å lese hvordan du planlegger! Kjenner meg igjen i mye av det. Selv liker jeg å finne inspirasjon og tips i andre reiseblogger, og forumene til lonely planet og tripadvisor. Dessuten elsker jeg også å se på kart over områdene jeg skal til og søke opp de ulike stedene og attraksjonene på Google. Siden jeg også liker litt spesielle steder/attraksjoner bruker jeg også å søke opp reisemålet på denne siden (https://www.atlasobscura.com) for å se om det dukker opp noe ekstra spennende.

  • Atlas Obscura er best! Jeg fikk faktiskt boken i julepresang av sösteren min og hennes davärende mann for noen år siden. Ble såpååå glad, og bruker også bla i den når jeg skal noe sted. Eller sjekke på siden på nettet, er jo oftest ved PC-en jeg planlegegr reisene mine.

 2. Ja hittar man en blogg, svensk eller engelskspråkig som gjort den resa man vill göra, då är man ju förstås i sjunde himlen. Jag tycker dock inte att jag hittar de så ofta.
  Lonely Planet är ju given, särskilt de där toppaktiviteterna,dels för landet eller staden boken handlar om och dels per region. Så man inte missar något.
  Men på vissa resmål som tex Dolomiterna förra sommaren och Schweiz nu kan det vara allra bäst att inte göra alltför bestämda planer utan fråga och rådgöra på plats. Även om det tär på kontrollbehovet! 🙂

  • Nej, det är inte så ofta jag hittar en blogg för resmålet. om det inte är så att jag i utgångspunkten hittade destinationen via en blogg, då minns hjärnan precis vilken blogg jag ska gå tillbaka till om jag bokar. Det gäller att minnas det viktiga… Jag känner ofta att jag inte riktigt kan lita på de på plats. Ofta förstår de inte vilka upplevelser jag är ute efter och rekommenderar en ”inhemsk” restaurang med liveband och servitriser utklädda i folkdräkter. Bara för att de tror alla turister gillar detta. Men kanske ska jobba mer med att släppa kontrollbehovet. Kanske…

 3. Oj vad du är välorganiserad 😀

  Jag brukar planera vad jag vill se, men brukar jag lyckas med knappt en tredjedel av det jag tänkte från början 😛 Oftast för att jag hittar andra, oplanerade saker att sysselsätta mig med 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here