Strax innan jul var jag hemma hos Johnny på julmys. Utöver givetvis Johnny var resebloggarna Christian, Katarina och Sofia också där. Johnny bor i Norsborg och från min lägenhet på Östermalm tar det 46 minuter med tunnelbanan, inklusive byte på Slussen.

På Slussen har Katarina och jag stämt träff på perrongen. Katarina kommer springande samma sekund som dörrarna stängs, efter att det har varit stopp på gröna linjen och hon har suttit fast i tunneln. På Axelsbergs station kliver också Sofia på tåget, efter att ha fått tydliga instruktioner om att det är mitt i tåget som gäller.  

Ser du hur mina kläder matchar Johnnys lägenhet?

Röda linjen från början till slut

Jag är generellt fascinerad både av miljonprogramsområden (och har en utbildning inom stadsplanering) och förortsrestauranger. Jag har varit i många Stockholmsförorter tidigare, som flertalet andra inte har varit i, men det är premiär till Norsborg.  

När vi kommer fram till Johnny får vi ringa och han kommer ner, tydligen har inte hans hus porttelefon. Christian hann med tunnelbanan innan, och kom i tid, mao redan på plats.  

När man bjuds hem till Johnny tackar man helt enkelt ja  

Det är premiär också för hemma hos Johnny. Jag har varit bjuden till olika tillställningar hemma hos honom tidigare men det har alltid krockat med någon resa. Dock har jag hört talas om Johnnys hem och vet att jag vill uppleva det. Så denna gång var jag inte sen om att tacka ja.  

Katarina har beskrivit lägenheten som ett museum. Det är absolut det mest maximalistiska bebodda hemmet jag har varit i och absolut inte så olikt några museumslägenheter jag har besökt. Ett verkligt kuriosakabinett, kanske?

Precis som jag är Johnny ursprungligen från Norge och det finns både en norsk flagga och norska bakpulverburkar, som jag minns dem från min uppväxt, i hyllan. Detta i kombination med gamla sovjetiska artefakter; Johnny har en utbildning i ryska och en fascination för tidigare Sovjetstater. Och han jobbar som färdledare i dito nuvarande länder, så han är ofta där och kan köpa med sig souvenirer hem. På detta blommor och böcker samt en köksassistent från 1950-talet.

Mest magiskt är i alla fall badrummet. Jag har på riktigt aldrig sett något liknande i mitt liv. Det måste finnas minst 50 krukväxter i det ifs stora badrummet och jag förstår inte hur Johnny får plats i duschen. Det jag dock förstår är att krukorna i duschen knappast behöver vattnas då detta sköts automatiskt.  

Gin från alla världshörn och tågtidning 

Som sig hör och bör så har Johnny kockelerat. Vi äter spenatsoppa, kronärtskocka, grillat bröd med ost och annat jag inte minns på porslin liknande min mormors. Och dricker bubbel från kristallglas, får man inte glömma.  

Vi äter i köket men efter middagen förflyttar vi oss till salongen. Salongen känns som rätt sätt att beskriva Johnnys vardagsrum! Bakom soffan hänger väggprydnaden med en vävd Lenin på. Johnny trollar fram några flaskor från det öppna barskåpet i bokhyllan bredvid John Blund och vi dricker GT på både sri lankesisk och norsk gin. Med Johnny är aldrig något tråkigt. Och jag som inte visste att det fanns norsk gin får lära mig något nytt.  

Läs mer: Mina drömmars tågresor

Sen leker vi julklappslek och jag får Sofias julklapp och hon min. Sofia har köpt två resetidningar, varav den ena är Vagabonds tågspecial. Jag ger henne lakritsgodis. Juldagen går jag bananas bland tågresorna i tidningen och plockar också fram ett gammalt Vagabond jag redan har hemma med klassiska tågresor. Plötsligt har en artikel om tågresor jag vill göra nästan skrivit sig själv.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelVåra 12 bästa tips att göra i Buenos Aires
Nästa artikelVåra 10 bästa tips för Hong Kong

8 KOMMENTARER

  1. Åh, så intressant och fascinerande att ta del av den här rapporten och rundturen hos Johnny. Särskilt wow för växterna i badrummet! Vi har också växter i våra badrum (några få bara) men jag flyttar ut dem då och då så att de ska få sol. Här verkar de klara sig ändå, så häftigt! Förstår att ni hade en jättemysig kväll.

  2. Åh vilken fantastisk lägenhet!
    En fråga som snabbt uppstår – hur långt tid tar det för Johnny att vattna sina blommor, från första till sista blomman? 😀 Och dricker han Gin samtidigt? 😛

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here