Precis innan jul var jag på julmys hos Johnny, som äger resebloggen Johnnybajdzjan. Utöver jag så var också Katarina/Äntligen vilse, Christian/Mat- och resebloggen och Sofia/Fantasiresor på plats. Vi hade en julklappslek där jag vann två tidningar; varav den ena var Vagabonds specialtidning om tågresor.

Temat var mitt i prick för mig; jag gillar tågresor utöver det vanliga. Detta fick mig också att gräva fram ett gammalt Vagabond jag hade hemma med et långt reportage om världens bästa tågresor. Så spenderade jag flera timmar på soffan under juldagen med att läsa, drömma och planera.

Detta är tågresorna som just nu står längst upp på min lista och som det känns rimligt att planera för. Självklart vore det kul att åka på safarilyxtåget Rovos Rail i södra Afrika, men med priser upp mot 100 000 kronor blir det lite saftigt för mig.

schweiz-andermatt-stmoritz
Schweiz

Transsibiriska järnvägen från Moskva via Mongoliet till Peking

Detta är en klassiker och troligtvis den tågresan flest drömmer om att göra. Jag kallar också rutten som slutar i Beijing för Transsibiriska järnvägen eftersom alla gör detta, fast den formellt heter Transmongoliska järnvägen. Transsibiriska järnvägen går egentligen från Moskva genom Sibirien och slutar i Vladivostok.

Resan börjar i Moskva och sen är det upp till varje resenär om man vill åka hela sträckan på en gång, som tar sex dagar, eller stanna undervägs och kliva av. Ska man stanna till så måste biljetten bokas för detta när den köps.

Foto från Pixabay

Vanliga ställen att stanna i är Irkutsk i Ryssland och Ulan Bator i Mongoliet. I sistnämnda bor man ofta en natt i en jurta på den mongoliska stäppen.

Det finns två- eller fyrapersonskupéer att välja mellan på tåget. Det stora problemet är att det inte finns dusch ombord på tågen och för mig som lider an manisk hygien (inte att förväxla med bacillskräck, som jag inte har) så har jag svårt för att inte duscha varje morgon. Från Moskva till Irkutsk är det fyra nätter…

Men jag ser nu att journalisten och fotografen som skrev i Vagabonds tågspecialnummer stannade till i staden Tiumen, halvvägs mellan Moskva och Irkutsk. Så jag och mitt maniska duschande ser ett ljus i Transsibiriska järnvägstunneln med detta.

Läs mer hos Renates reiser, som åkte hela rutten utan att stanna eller hos Fantasiresor, som är den som köpte tidningarna jag vann och därmed är orsaken till denna artikel.

Yurt på den mongoliska stäppen. Foto från Pixabay.

California Zaphyr från Chicago till San Francisco i USA

Många, inklusive jag, drömmer om att åka Route 66 från Chicago till Los Angeles i USA. Varför inte åka tåg ungefär samma sträcka? Jag vill!

Rutten är 329 mil lång och tar 51 timmar att åka. Det första tåget rullade i 1949 och passerar genom sju delstater. Utöver Chicago och San Francisco är de största städerna Denver och Salt Lake City, men jag hade satsat mer på att stoppa på de bondigaste ställen i Iowa och Utah. Plus att jag självklart måste stoppa i varje delstat jag inte redan har varit i. En biljett kostar cirka 1200 kronor, men det är lite oklart om den tillåter stopp.

Läs mer: Amtraks hemsida

Foto från Pixabay

Nilgir Mountain Railway från Metupalayam till Ooty i Indien

I tågspecialnumret jag vann hittade jag en ny tågresa som jag inte kände till, men som jag nu absolut vill göra. Den är ett bergståg i Indien som går upp till orten Ooty på Nilgirplatån, där Nilgir betyder blå bergen.

Det första tåget började köra år 1899 och den 46 kilometer långa banan går nästan uteslutande uppför. De 80 år gamla träpanelade vagnarna skjuts uppför, de dras inte, av ett ånglok. Det är så brant att tåget behöver hjälp av ett kugghjul för att ta sig upp; samma teknik som berg- och dalbanorna på tivolit.

Sri Lanka

Resan tar fem timmar, vilket betyder att det inte går snabbt. Tar du i stället bilen så tar det en timme och 30 minuter. Uppe på Nilgirplatån är det teodling som gäller; och jag älskar teodlingar. Jag har besökt detta både i Munnar i Kerala i Indien och på Sri Lanka. Jag åker då och då till Bangalore på jobbresor och jag ser att bussen från Bangalore till Metupalayam tar cirka fyra timmar. Det är givet vad jag ska göra nästa gång jag ska till Indien!

Sen 2005 är tågresan från Metupalayam till Ooty klassat som ett av UNESCO:s världsarv.

Men jag har också gjort några häftiga och drömmiga tågresor

Glacier Express i Schweiz

Hästen 2017 åkte jag runt i Schweiz en vecka med tåg. Jag åkta bland annat den kända Glacier Express mellan Zermatt och St Moritz, vilket på alla sätt lever upp till sitt namn som en av världens vackraste tågresor.

Läs mer: Glacier Express mellan Zermatt och St Moritz

schweiz-stmoritz-lichtenstein

Flåmsbanen i Norge

Flåmsbanan i Norge, mellan stationerna Myrdal på berget som en del av Bergensbanan och Flåm vid fjorden, var också en särdeles häftig upplevelse. Sträckan är 20 kilometer och har lika många tunnlar. Lutningen är 55 promille, vilket gör den till den näst brantaste tågbanan i världen. Maxime och jag åkte Flåmsbanan i 2014.

Läs mer: Flåmsbanan i Norge

Visst är tågresor det nya svarta? Vilka resor drömmer du om?


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelJul- och nyårsledighet i Sörmland och Åre
Nästa artikelÄnnu en lista om resor

14 KOMMENTARER

 1. Jag kan verkligen rekommendera California Zephyr. Skrev också ett inlägg om tågresor häromdagen där jag bland annat hade med just det tåget. För mig tog dock resan 60 timmar… mitt ute i Nevadas öken hade rälsen gått sönder så tåget stod still mellan två kullar (alltså noll utsikt) i sex timmar medan vi väntade på att en helikopter skulle flyga in med ny räls. Den gången åkte vi sträckan utan att stanna på vägen men jag har även rest runt i USA med tågluffarkort vilket är smidigt om man vill göra stopp på vägen. Själv drömmer jag just nu om att resa runt med tåg i Italien.

 2. I år blir det tåg! Det nya (hel)svarta är väl dock tågresor utan inslag av långa flygtransporter!? Så tänker jag som är beredd att ändra mitt resbeteende och inte enbart prata om miljön.

 3. Jeg elsker å reise med tog! Her var det jammen mye inspirasjon! 🙂 Å bo i en yurt er noe jeg har så utrolig lyst til! Spennende! 🙂 Og jeg visste ikke at man kunne gjøre Route 66 via tog. Så utrolig kult! 🙂 Skal definitivt sørge for å få kjørt mer tog i 2019, altså. 🙂

 4. Jaa..absolut..med över 40000 i fb-gruppen Tågsemester..
  ..den där i USA är jag särskilt sugen på :-).
  Liite tåg blir det nog i sommar.. ska till Köpenhamn o sedan direkt till Leksand vid midsommar.. skulle vilja köpa biljetter nuuu..
  O sen i juli från Prag till Katowice (det är 3x Rammstein-konserter :-)). Har bokat flyget till Prag, men inte hemresan från Katowice..lr resan mellan..funderar på tåg.. får se.. men man kan ju inte planera..

  • Ja, tycker absolutt du ska satsa på tåg mellan Prag och Katowice. En av de andra artiklarna i tåg-Vagabond var just i Øst-Europa och minns Polen var med. Verkade sååå fint.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here