Hong Kong är helt enkelt en stad som både Maxime och jag föll djupt för. Här finns skyskrapor och storstadskänsla som i New York, bra shopping som i Tokyo och högklassiga restauranger. Men det som gör Hong Kong unikt är storstadspulsen i kombination med den kinesiska småskaligheten och alla enklare dim sum-restauranger och buddisttempel.

På tre dagar hann vi precis med att göra lite av varje och allt vi hade planerat. Men jag skulle gärna åka tillbaka och djupdyka ner i stadens själ.

Nedan hittar du våra bästa tips för vilka aktiviteter, sevärdheter och restauranger som är de bästa och som du inte får missa. Sista tipset är av den praktiska sorten; om visum, valuta, växling etc.

hong-kong-dag1

1. Utsikt över stan från baren Ozone på Ritz-Carlton

Ritz-Carlton ligger på våningarna 103 till 118 i byggnaden International Commerce Center i västra Kowloon. På 118 våningen ligger baren Ozone, som Maxime och jag besökte och där vi tyckte utsikten var fantastisk.

Läs mer hos 4000 mil: Afternoon Tea på Café 103

På 103 våningen ligger Café 103, som bland annat erbjuder afternoon tea. Om du i stället föredrar bara utsikt och ingen servering, samt kö, så ligger Sky 100 Obervation Deck på 100 våningen och inträdet är HK$ 159, vilket är ungefär det samma i svenska kronor. Och samma som ett glas vin kostar på Ozone… Your choice.

Vi var på Ozone dag 3

2. Lokal mat i Central och Soho

Hong Kong kryllar av restauranger i alla prisklasser. Men är vi i Kina så vill vi äta kinesiskt och eftersom bästa restaurangutbudet för detta är i områden Central och SoHo så åt vi nästan alla våra måltider där. Vi år dim sum på Dim Sum Square andra kvällen, nudelsoppa på Guide Michelinlistade Tsim Chai Kee första kvällen och lunch på Dragon Market tredje dagen. Gemensamt för alla tre är att allt kostade en dryg hundralapp för båda. Dragon Market blev favoriten.

Ställen vi hade på vår lista men som vi inte hann med är Maxim´s Palace och Lin Heung Tea House.

Vi utforskade Central och SoHo alla tre dagar; dag 1dag 2dag 3

3. Parken Nan Lian Garden och nunneklosteret Chi Lin

Både parken och klostret är väldigt vackra och absolut värt de cirka 40 minuterna på tunnelbanan från Central. Vi tycker alltid det är roligt att besöka en park i storstaden och kombinationen buddistiska tempel och skyskrapor i bakgrunden var något särskilt. Missa inte nunneklostret Chi Lin, som hänger ihop med parken.

Vi var i Nan Lian Garden och och Chi Lin dag 3

4. Bo i Central och Soho och åka Central Mid-Levels Escalators

För oss var det 200% rätt val att bo i stadsdelen Central. Här hade vi gångavstånd till alla restauranger och annat och det är väldigt skönt att bara kunna gå hem på kvällen. Ville vi till SoHo var det bara att åka en rulltrappa eller två med Central Mid-Levels Escalators. Vi hade också gångavstånd både till färjan till Macao och till Star Ferry till ”fastlandet” Kowloon. Skulle vi åka tunnelbana så hade vi dubbelstationen Central/Hong Kong Station inom gångavstånd.

Vi åkte rulltrappor alla tre dagar; dag 1dag 2dag 3
Läs mer om hotell i inlägget från dag 1

5. Dagsutflykt till Macao

Jag har ärligt talat lite svårt att veta vad jag tycker om Macao. Jag älskar tanken på att besöka en annan självständig stat som ligger bara en timme bort. Själva Macao var helt OK, men inget stort att skriva hem om. Väldigt mycket andra människor och väldigt turistigt. Vi såg bara huvudattraktionerna på halvön som heter Macau Pennisula men skippade både kasino-området och hela ön Taipa Island.

Vi var i Macao dag 2

macao
macao

6. Promenaden Tsim Sha Tsui och Symphony of Lights

Promenaden Tsim Sha Tsui börjar precis där Star Ferry-båtarna lägger till i stadsdelen Kowloon. Det är fint att promenera här och se över vattnet till Hong Kong Island på ena sidan och Kowloons skyskrapor på andra sidan. Det är också på en läktare nära Star Ferrypieren där man best ser ljud- och ljusshowen Symphony of Lights. Men showen i sig var inte kul, det är nästan lika bra att se skyskraporna någon timme innan eller efter om du har svårt att tima in showen klockan 20.

Vi såg och hörde Symphony of Lights dag 2

hong-kong-dag2
hong-kong-dag2

7. Äta på Temple Market

Är marknader och märkeskopior din kopp te så vill du utforska både Ladies Market och Temple Market i stadsdelen Kowloon. Vi åkte till Temple Market en kväll för att äta middag och hittade några restauranger länga gatan där marknaden ligger som serverade väldigt god mat. Själva marknaden avverkade vi på fem minuter.

Vi var på Temple Market dag 3

8. Om du har tid, men inte en nödvändighet

Victoria Peak

Vår första aktivitet första dagen var att åka bergbanan upp till Victoria Peak för att se staden ovanifrån. Kön för att ta sig upp är alltid lång; ibland timmar, men det går också att ta taxi eller buss upp. Utsikten är fin när man först är där uppe. Men när vi sista dagen var på Ritz-Carltons takbar på 118 våningen så kände vi att utsikten var minst lika fin, om inte finare, därifrån. Så har du begränsad med tid så är vårt råd att satsa på utsikt från takbaren Ozone i stället; se tips nummer 1.

Vi var på Victoria Peak dag 1

Båtarna Star Ferry mellan Hong Kong Island och Kowloon

Det är absolut trevligt att åka de gamla båtarna mellan de två stadsdelarna och det är fint att se skyskraporna på båda sidor när du är på vattnet. Så om du har möjlighet ska du absolut göra det. Men det går också tunnelbanor under vattnet och det jag menar säga är att du inte ska gå av tunnelbanan för att åka båt i stället och sen gå på tunnelbanan igen. Men vi tyckte Star Ferry var roligt och vi åkte den två gångar.

Vi åkte Star Ferry dag 2

hong-kong-dag2

9. Det vi inte hann med men som vi gör nästa gång

Tian Tan Big Buddha

Big Buddha är, som namnet säger, en enorm buddha, och den är en del av tempelkomplexet Po Lin. Big Buddha ligger på ön Lantau, dit man enklast, och roligast, åker linbana. Vi stod i valet och kvalat mellan Victoria Peak och Ttian Tan Buddha. Hade vi visst att vi skulle tycka utsikten var finare från takbaren Ozone än från Victoria Peak så hade vi valt att åka till Big Buddha i stället.

Läs mer hos Ready for Takeoff: Tian Tan Big Buddha

Bild lånad från Wikipedia

Stränder

Hong Kong är inte mest känd för stränderna, men det finns absolut vackra paradisstränder för den som åker en bit utanför stan. Av de fyra nedan så hade definitivt Lo So Singh Beach varit mitt förstaval, beroende på färdmedel och tidsåtgång.

Läs mer hos Runway to Adventures: Hong Kongs bästa stränder

  • Repulse Bay – Ligger på södra Hong Kong Island och det tar en knapp timme med tunnelbana och buss.
  • Big Wave Bay – Ligger på västra Hong Kong Island och det tar ca två timmar med buss.
  • Shek O Beach – Ligger på sydöstra Hong Kong Island och det tar en och en halv timme med tunnelbana och buss.
  • Lo So Shing Beach – Ligger på Lamma Island och det tar cirka 40 minuter med båt.
Bild på Lo So Shing Beach, lånad från Wikipedia

Disneyland

Hann och hann; vi skulle ha ganska många dagar i Hong Kong innan vi skulle prioritera Disneyland. Men om detta är din grej så ligger Disneyland Hong Kong också på ön Lantau och du åker enklast tunnelbana dit. Dagskort för vuxna kostar HK$ 550 och för barn 400.

hong-kong-dag3

10. Några praktiska tips om Hong Kong

Visum

Skandinaver behöver inte visum till Hong Kong för resa intill 90 dagar. Det samma gäller till Macao. Planerar du att ta en avstickare till Kina så kommer du behöva visum för detta.

Bästa tid att resa

Temperaturmässigt är april och maj samt september och oktober att föredra, beroende på temperaturen. Dock ska man inte sticka under en stol att det ofta regnar i Hong Kong. Det regnar mest under sommarmånaderna, då det också kan bli upp till 35 grader. Under vintern är det ofta ner mot 10 grader.

I slutet av oktober hade vi behagliga 23 till 24 grader och inget regn alls; helt perfekt. Hade vi haft mer tid en våra tre dagar så hade vi garanterat bokat ett hotell med pool och lagt in en dag vid poolen. Eller åkt till en strand.

hong-kong-dag1

Valuta och betalning

Eftersom Hong Kong är en självständig region i Kina så har de också sin egen valuta; Hong Kong dollar. Vi räknande slarvigt att en HK$ var lika med en svensk krona, men kolla upp om du vill vara säker. Det fungerar bra att betala med kort många ställen men det är alltid bra att ha lite kontanter också; vi var på restauranger som inte tok kort. Och för att köpa en vattenflaska på gatan, vilket är billigaste stället, behöver du också kontanter.

Har vi missat något eller har du en fråga? Använd kommentarsfältet nedan.

Föregående artikelEn resa till Johnnybajdzjan – Nästan i Långtbortistan
Nästa artikelSköna söndag på Sturebadet i Stockholm

4 KOMMENTARER

  1. Har drömt om Hong Kong länge och sitter just nu och försöker bestämma mig för om jag ska använda våra Eurobonuspoäng och boka in en resa på höstlovet. Blev ju ännu lite mer sugen nu efter att ha läst dina tips!

    • Det tycker jag absolut att du ska göra! Då är det lite kyligare än när vi var där men antar fortfarande möjligt att sitta utomhus. Och HK är en toppenstad, hoppas det framgår hur mycket vi tyckte om staden.

    • Jag skrev inlägget för ett tag sen och då kändes det som att Victoria Peak blev lite tårta på Ozone-tårtan. Men när jag nu kollar på foton av Maxime och utsikten så tänker jag att det var nog värt det i alla fall.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here