Dag två i Hong Kong beger vi oss till Macao. Precis som Hong Kong är Macao ett självständigt område men formellt en del av Kina. Vi har hört blandat om staden men vi samlar på länder och skulle ångra oss i fall vi inte åker. På kvällen blir det Kowloon och ljusshowen Symphony of Lights.

Frukost på The Cupping Room

Vi har vaknat tidigt och hänger på låset när frukoststället The Cupping Room öppnar, precis i hörnet av vår gata Wellington och rulltrapporna. Det är Maxime som har varit på Four Square och letat; tydligen är det inte helt lätt att hitta icke-kinesisk frukost. Vi tar in var sin avokadomacka med pocherad ägg och delar en chiapudding.

Vi får tre regelrätta konstverk på bordet och chiapuddingen är den finaste rätt jag har sett i mitt liv. Vi betalar motsvarande drygt 500 kronor för frukosten, så det är apdyrt och det dyraste vi äter under hela resan. Smakar det, så kostar det!

Mot Macao

Sen påbörjar vi den 15 minuter långa promenaden till Macao Ferry Terminal. Vi fattar inte riktigt grejen, men uppe i gångtunnlarna så breder stora folkmassor ut sig. På golvet. De sitter i grupper på kartonger på marken, och några bygger också staket runt sin lilla grupp. De äter mat, stickar och umgås. Det ser precis ut som en helgpicknick i parken, med det undantaget att de sitter inomhus i en gångtunnel mitt i stan och vi andra passerar 30 centimeter från dem. Kan någon förklara för oss?

Vi köper båtbiljetter på plats; färjan som går om tio minuter är full så vi får biljetter till den som går om 20 minuter. Händer detta så ställer man sig i standby-kön för första båten, vilket vi gjorde, och kom med den och fick två fönsterplatser. Glöm för guds skuld inte passet; det är passkontroll innan du får gå på färjan i Hong Kong.

Läs mer: Dag 1 i Hong Kong med utsikt från Victoria Peak, områden Central och SoHo och Guide Michelin-rekommenderad nudelsoppa.

I Macao

Solen skiner också i Macao och vi beslutar oss för att gå in till stan, vilket tar en dryg halvtimme och vi går längs vattnet. Vårt första stopp är området kring kyrkan St Lazarus, som ska ha vackra byggnader från då Macao var portugisisk koloni. Vi hittar inte riktigt de fina husen men vi hittar kyrkogården Cemiterio de Sao Maguel Arcnajo, som vi älskade.

Tålamodet tar slut och vi tar oss till Macaos sevärdhet nummer ett; The Ruins of the Church of St Paul. Ruin betyder här att fasaden är mer eller mindre intakt men att inget finns bakom. Placeringen är majestätiskt längst upp vid en trappa. Precis bredvid St Pauls ligger en park i olika terrasser och går du hela vägen upp så når du fortet Monte. Här får du en fantastisk utsikt över Macao, och kasinot Grand Lissabons enorma skylpturskylt, och verkligen värt att gå upp.

Vi går sen gatan ner mot Macaos sevärdhet nummer två; torget Largo de Sao Domingos med kyrkan St Dominic runt knuten. Vi och en miljon andra människor känns det som går samma gata. Vi går i kö och överallt finns butiker som säljer samma grejer. Vi når först kyrkan, som är vacker och väldigt gul, sen torget. Och ja, den portugisiska prägeln är väldig tydlig och vittnar om kolonialtiden. Vi kollar i några affärer, men sen har vi fått nog av Macao och alla andra turister och vill hem till Hong Kong.

Men först lunch. Jag har hittat restaurangen Tou Tou Koi på TripAdvisor, den ska vara genuin kinesiskt, vilket inte är helt enkelt att hitta i Macao. Vi kommer dit, får dra en kölapp och köa någon halvtimme medan vi spanar in all aktivitet i fisk- och skaldjursakvariet precis framför oss. Det kommer säljare in med fulla hinkar, gissningsvis direkt från båten, som hälls i och det fiskas upp när något beställs. Vi får ett bord på övervåningen och beställer in alldeles för mycket, men väldigt god, mat.

Sen vill vi ha en taxi till båten men det är inte helt enkelt att stoppa någon på gatan. Vi börjar gå men ser plötsligt en taxikön på andra sidan gatan och är vid färjan på tio minuter. Egentligen ville vi åka buss över den nya bron mellan Hong Kong och Macao, som öppnade bara dagar innan vi var där, men vi lyckades inte hitta information om någon buss. Nästa gång….

Åka Star Ferry

Vi är tillbaka i Hong Kong strax innan klockan 17 och går direkt från ena piren till andra. Vi vill åka de kända Star Ferrys över till stadsdelen Kowloon. Vi köper en pollett, släpper ner den i automaten, går på på nedre däck och hänger ut och kollar hela tiden.

Tsim Sha Tsui East Promenade

När vi går av färjan går vi direkt mot höger och kommer in på promenaden Tsim Sha Tsui East och möts av det kända klocktornet. Det är här man bäst ser showen Symphony of Lights när det börjar klockan 20 men redan nu är det många på plats. Vi kollar in alla som väntar och ser på solnergången över Hong Kong Island.

Kowloon

Sen går vi en sväng upp i stadsdelen Kowloon och stora shoppinggatan Nathan Road. Här är det igen en miljon andra människor samt neon och affärer. Vi kollar på lite koreanska skönhetsprodukter, sen hittar Maxime ett snabbmatsställe på ett hörn som säljer våfflor formade som som små kulor och som hon har tjatat om sen vi såg dem på Victoria Peak dagen innan. Hennes lycka är total. Vi går lite i smågatorna, där stämningen är lugnare.

Symphony of Lights

Vi beger oss till ljus- och ljudshowen Symphony of Lights, som man ser bäst från läktaren vid Tsim Sha Tsui East Promenade. Det är många på plats, mestadels asiater, men när någon går lyckas vi snabbt få platser på första parkett. Showen i sig är bra men för mig var det lika bra att se skyskraporna spegla sig i vattnet innan och efter. Vi åker Star Ferry tillbaka igen till Hong Kong Island.

Middag på Dim Sum Square

Vi har flera dim sum restauranger i Central på vår lista, men valet faller på den som 4000 mil rekommenderar. Lite längre att gå än vad det ser ut att vara på kartan, men roligt att se mer av stan. Vi är ganska sena och får veta att vi måste skynda oss och beställa innan de stänger. Vi väljer fyra rätter och beställer var sin Cola.

Två rätter kommer inom kort, som smakar fantastiskt, sen dröjer det och restaurangen blir tommare och tommare. När vi till slut frågar när våra två sista rätter kommer så får vi veta de har missats och köket är stängt. Vårrullarna får de fram efter några minuter och helt ensamma kvar får vi äta dem medan personalen städar runt oss. Den fjärde rätten ser vi aldrig men betalar inte heller för den.

Gatukonst i Central och SoHo

Efter middagen går vi en sväng och kollar lite igen och vi springer på det ena gatukonstverket efter det andra. Vi kollar också in bar- och restauranggatorna i dag, söndag, är det absolut mindre aktivitet än kvällen innan. Hem till hotellet och sova!

Föregående artikelThe Glacier Express i Schweiz – En av världens vackraste tågresor
Nästa artikelHur jag gör med mina värdesaker på stranden när jag reser solo

2 KOMMENTARER

  1. Fina bilder från min favoritstad! Folkmassorna du såg är mestadels filippinska och indonesiska kvinnor som arbetar som hembiträden. Jag antar att det var en söndag du såg dem?! Det är deras enda lediga dag i veckan, då träffar de andra från sina hemländer och sitter och pratar på gatorna. Vill du veta mer rekommenderar jag att se ett reportage som heter: Metropolerna bakom kulisserna, HongKong
    https://urplay.se/program/208331-metropoler-bakom-kulisserna-hongkong

    • Självklart var det en söndag, tack för förtydligandet. Men i alla fall lustigt att träffas där i stället för i en park. Men det är kanske tillgängligheten som är det essentiella här, inte miljön.

      Ska definitivt kolla reportaget du länkade till.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here