Det kan vara en utmaning att bada när man reser solo eller är själv på stranden. För hur ska man göra med värdesakerna och pengarna? Inte vill man åka utan mobilen och plånboken till stranden och inte vill man heller bli bestulen.

Jag minns fortfarande hur jag i timmar låg och svettades på stranden i Indien år 2004. Jag gick till stranden före mina tre vänner, som bara skulle dricka upp kaffet först. Ja tjäna, bara kaffet först. Två och en halv timme senare kom de; då hade de gått förbi marknaden på vägen. Jag var nästan helt själv på hela stranden och det var ungefär tio strandförsäljare som cirkulerade runt mig. Inte chans att jag vågade gå ut i vattnet och lämna mina värdesaker åt sitt öde.

grekland-santorini-pyrgos

En idé tar form i min hjärna…

Nu är jag 14 år klokare sen 2004 och då jag skulle åka själv till Santorini i somras så insåg jag att jag var tvungen att ha en strategi för badandet. Det går ju självklart att chansa eller att bara snabbt doppa sig men jag gillar att ligga och flyta på rygg i evigheter när jag badar.

… nämligen en vattentät bag att ta med i vattnet

Jag började tänka på alla dry bags som jag har sett andra ha, alltså vattentäta bagar. Stora och klumpiga har alla varit, men det måste ju finnas mindre modeller också. Tänkte jag. Efter lite googlande visade det sig att XXL hade en enliters dry bag för någon hundralapp. Taget!

I bagen stoppade jag ner min lilla reseplånbok med kort och euros, min iPhone och min kompaktkamera! Jag kunde ligga i vattnet och flyta på rygg i evigheter och slappna av utan att oroa mig för att bli bestulen.

Utomordentligt nöjd med min lösning.

Uppdatering: Efter att läst en av kommentarerna nedan så fick jag lite panik i fall min dry bag inte skulle vara 100% vattentät. Jag har nu köpt en till vattentät liten påse som jag lägger dry bagen i. Den nya går dessutom att hänga runt halsen, så både dubbelt så säker och behöver inte hålla i. Köpte också denna på XXL.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelDag 2 i Hong Kong – Utflykt till Macao, promenaden Tsim Sha Tsui och dim sum till middag
Nästa artikelÖknen i Oman – Wahiba Sands och oasen Wadi Bani Khalid

25 KOMMENTARER

 1. Jag använder också en mindre drybag för mina värdesaker när jag är i vattnet. Dock har jag faktiskt varit med om att det har läckt in litegrann när jag doppat den (var ju tvungen att testa haha). Det var dock en av de tunnare drybagsen som finns. Har i andra modeller också som är i väldigt tjockt material och de har aldrig läckt in. Men verkligen supersmidigt att använda drybags!!

  • Den jag har är ju också tunnare modellen. Även om det gick bra på Santorini, så blir det kanske att köra dubbla påsar nästa gång. Som jag skriver i annan kommentar så hade XXL en annan modell i lagom storlek som går att hänga runt nacken, vilket kanske är smart.

 2. Oj så smart! Jag har alltid varit lite skeptisk till att drybags verkligen funkar, så kul att höra att det funkar som de ska. Personligen så har alltid försökt packa ner mina värdesaker i typ en tom chipspåse eller liknade, så att de ligger öppet gömda.

  • Jag hade varit på många båtturer i Asien, där guiden tog allas kameror i en stor dry bag. Så jag visste att det skulle fungera. Men det kändes helt klart skakigt första gången jag gick i.

 3. Bra grej! Jag gjorde till och med en forsränning (inkl. vattenfall) med min mobil i en sådan dry bag, fastknäppt i flytvästen! Raftingguiden var skeptisk: ”Are you expecting any important calls?” men min plan var att plocka fram den och fota i någon lugn passage 🙂 Det gjorde jag, men proffsfotografens bilder blev bättre…

  • Nu har jag en undervattenskamera, men innan den så hade jag en vattentät påse att hänga runt halsen för min iPhone som jag då fotade under vatten med. Fungerade hyfsat OK, men sen blev mobilen större och då blev påsen för liten. Passade då på att köpa undervattenskameran i stället.

   • Hej Lena,
    får jag fråga vilken undervattenskamera du använder?
    Använder du den hela tiden, eller annan kamera på land? Jag är ute efter en allround kamera för resande bruk, men har inte riktigt hittat någon som passar. Jag släpar idag runt på en tegelsten vid namn canon 5D mark II.

    • Hej

     Min undervattenskamera är en riktig billig liten rackare, som jag aldrig skulle använda för andra bilder. Jag skulle vilja kalla den en kamera för en 10-åring, sim råkar vara vattentät. Så kan tyvärr inte hjälpa dig. https://www.ladiesabroad.se/2018/05/kameror.html

     Håller med om att mindre kameror/icke-tegelstenar är bra. Och känns lite jobbigt med egen undervattenskamera också. Men den får jag bara gilla.

 4. Vilken smart grej, perfekt för småsaker! Vet inte om jag skulle våga med systemkameran, men den har jag ju sällan med till stranden ändå. Definitivt något för nästa resa, även om man reser ihop med någon är det ju nice att kunna bada ihop med!

  • Just det; glömde att skriva detta med att bada ihop med resesällskapet. Tänkte på det men glömde sen. Är ju mycket roligare att bara tillsammans. Jag känner också lite _hjälp_ kring att ta med systemkameran, men kanske köpa dubbla dy bags? Så dyra är de ju inte.

 5. Alltså flyter dessa också i vattnet? Tänkte att om man har modell lite större för systemkamera m.m. så vill man ju inte plaska omkring med den vikten. Men det där ska jag definitivt kolla in, som ju oftast reser solo!!

  • Funkade absolut för mig, inte en droppe i bagen någon gång. Men när jag skulle tvätta den när jag kom hem så läste jag något ansvarsfrånskrivande text på tvättlappen om att de inte garanterade användningen. Men det antar jag att står på alla drybags, så att tillverkaren inte kan stämmas i fall den läcker pga en reva eller fel sätt att stänga e.l.

  • Jag var lite feg såhär första gången, så jag testade bara med lilla kameran. Men behöver definitivt en större också, så att jag kan få plats med systemkameran också. Men bevisad en bra lösning när vi är flera som gör samma.

 6. Väldigt smart! jag har en större drybag för kajaking etc. men har aldrig tänkt på en liten. Dock brukar jag be någon vakta mina grejer om jag är själv men blir ju jobbigt på en nästan ödestrand.

  • Både stor och liten! Jag har också ofta frågat någon om de kan vakta, men då badar jag i alla fall inte så länge som jag egentligen vill göra. Och är det en ödestrand blir det ju svårt, som med bara jag och alla säljare i Indien. Fanns absolut ingen att fråga där.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here