Jag tänkte viga denna artikeln till att visa upp den kamerautrustning jag använder på mina resor. Jag har inte alltid med alla kameror och objektiv men detta är vad jag har i min ägo.

Min stora kamera Sony A6000

För mig är det viktigt med en liten och lätt kamera som jag kan ha i handväskan. Så det som är min stora kamera är liknade som många kollegor har som sin lilla kamera….

Kameran är en spegellös systemkamera från Sony, modell A6000. Jag köpte den för drygt tre är sen, då spegellösa kompakta systemkameror var ganska nytt på marknaden, och utbudet var mindre än i dag. Jag varnades vid köp för att utbudet för objektiv är dåligt för Sonykameror, vilket stämmer. Men där och då fanns det inte så många att välja mellan och jag har lärt mig att tycka om min A6000. Den passar perfekt i min hand, vilket jag tycker är viktigt.

kameror-ladiesabroad

Objektiv till min Sony A6000

Jag har tre olika objektiv till min systemkamera:

 • Sigma 30 mm f/1,4
 • Sony 16 mm f/2,8
 • Sony 55-210 mm f/4,5-6,3

30 mm-objektivet älskar jag att använda och det har en stor och fin bländare som också räddar mörkare situationer. Jag använder oftast detta objektivet. Om jag ska säga något negativt så är det att det gör min kamera större och tyngre än vad jag uppskattar. Men om jag vill ha bilden fin så får jag lida pin. Mitt minsta objektiv är ett praktiskt litet 16 mm-objektiv, som jag oftast använder vid landskapsfoto och i stadsmiljöer när jag vill fånga hela byggnader. Teleobjektivet 55-210 mm är ganska nytt och det har jag endast använt på Färöarna, där det fungerade utmärkt på fåren.

Jag tycker som sagt mycket om båda mina fasta objekt, utmaningen är när jag behöver byta mellan dem. Det blir tyvärr flera byten per dag än det jag trodde när jag köpte två fasta objektiv och i bland är det en utmaning att växla på ett säkert sätt.

kameror-ladiesabroad

Min lilla kamera Sony RX100 III

Då jag var på Jamaica i januari i år så höll jag på med en massa objektivbyten på stranden. En av nackdelarna med två fasta objektiv… Jag försökte verkligen vara försiktig men lyckades få sand på kamerans sensor. Inte bra. Alls. En dyr, och onödig, rengöring senare så är min stora kamera back on track. Men jag insåg att jag behöver en enklare kamera med zoom att ha på stranden och när det regnar etc.

Valet föll på kompaktkameran Sony RX1000, som flera fotografer jag ser upp till för sin fina bildkvalitet använder. Det är också enkelt med två kameror från samma tillverkare och jag har ställt in båda så de fungerar likadant. RX1000 finns i modell I till IV, där den enklaste kostar runt 3000 kronor och den mest avancerade runt 10 000 kronor. Mitt val föll på mittenmodellen, III, som ger fina foton men som är sämre på film än IV:an. Och jag filmar inte så värst mycket.

kameror-ladiesabroad

Min undervattenskamera Nikon Coolpix S33

Jag har en mycket enkel kamera för att använda under vatten. I julklapp för drygt två år sen önskade jag mig och fick en gul Nikon Coolpix S33. Det finns både bättre och snyggare vattentäta kameror, men eftersom jag visste att jag inte skulle komma att använda den så mycket så föll valet på denna modellen. Den kostade då cirka en tusenlapp.

Kvaliteten på foton blir helt OK, men det krävs lite extra kärlek under redigeringen för att få bort brus och annat smått och gott.

kameror-ladiesabroad

Min mobil iPhone 6s

Jag har under senaste halvåret tappat mer och mer intresset för Instagram. Men tidigare fotade jag flertalet instagramfoton med min iPhone då jag aldrig lyckades får till WIFI-uppkopplingen från min Sony systemkamera.

Jag har jobbmobil, vilket betyder att det levereras en standardmodell valt av min arbetsgivare. Vilket inte alltid en den nyaste och vi är fortfarande kvar på modellen 6/6s. Nu säger rykten att vi ska uppgradera i maj men vilken modell det blir är osäkert. Hade jag själv fått välja så hade det blivit en iPhone 8 Plus eller iPhone X, som har det de kallar portträttläge, vilket betyder möjlighet för kort skärpedjup och snyggt suddig bakgrund.

kameror-ladiesabroad

Hur tänker du när du väljer kamera och objektiv? Vad är viktigast? Har du några toppentips generellt kring foto?

Tack till JeanetteKatarina och Sofia for hjälp med foto och styling av kameror och tillbehör. Ljuset var långt ifrån det bästa, så detta var vad vi fick till.

Föregående artikelFotobuffén Lissabon
Nästa artikelGatukonst i Buenos Aires

9 KOMMENTARER

 1. Alltid intressant att läsa vad för kameror ni använder på resor.

  Under den analoga tiden var jag Nikon-fantast. Sedan gjorde jag ett stort research 2015 innan jag bytte till ett digitalt kamerasystem. Fastnade för Fujifilm och köpte en X-T1 med tre objektiv. Det är ju lite att släpa på men tar underbara bilder under de flesta ljusförhållanden. Sedan har vi alltid med vår lilla Canon S95 samt en iPhone. Funderar på att köpa ett andra kamerahus till fujisystemet så man slipper byta objektiv. Men då blir det ju ännu mer att släpa på. Vi får se när man kan börja att resa igen.

  • Jag tycker också det är kul att läsa, och prata, om kameror andra använder.

   Jag vet flera som har Fujifilm och är nöjda med kvaliteten. Dock klarar några över att det är svårt med de manuella inställningarna, att de måste in i menyerna och att det inte finns rattar. Mitt Sony a6000 kamerahus gick ju sönder på Svalbard. Jag funderade då på att byta till Fujifilm men jag gillar mina tre objektiv, som jag då hade fått skrota. Funderade också på att uppgradera Sony kamerahuset. Men sen såg jag att Elgiganten hade jätterea på mitt befintliga kamerahus, det var nästan halva priset. Och eftersom jag egentligen var nöjd med det, fast modellen är äldre, så sköt jag på hela beslutet med att byta märke och köpte hos Elgiganten. Så nå får jag väga fördelar och nackdelar med ny kamera och objektiv ytterligare några år.

 2. Hei Lena! Er det fortsatt disse kameraene du bruker? Synes bildene dine er så fine og skarpe, og nå er jeg på utkikk etter et nytt (og mindre, men likevel bra) kamera selv.

  • Hei. Ja, fortsatt samme kameraer. Oftest det ”större” kameraet men tar iblant med meg kun det lille kameraet, gjorde det f eks til Santorini i fjor og mange av hotellbesökene. Jeg tror ifs at det er den större Sigma-linsen som gjör susen på det store kamerat, er så fornöyd med den. Dessverre er sjelden de linsene som fölger med kameraene bra, så verdt å satse på en seperat med större blenderåpning/lavere f-tall. Jeg synes f1,4 gir veldig bra bilder også når det er mörkt. Men kan også si at jeg er veldig fornöyd med det lille kameraet, og både Panasonic og Lumix har også bra kompaktkameraer nå.

   Kom spontant på en annen ting, som jeg ikke visste fra begynnelsen. Har du gått over till Gutenberg? Går du i så fall inn og endrer alle bilder (i hver eneste blokk) till ”Full störrelse”? Om du ikke gjör det så blir de uskarpe; helt ulogiskt blir de uskarpe når de forminskes. Jeg visste ikke dette, og satt for en stund siden og gjorde om dette i ett 30-tall innlegg med 20 bilder i hvert inlegg…

 3. Ja du, det är bara att bita i det sura äpplet och släpa med sig, tycker jag. Objektivbyte är hemska grejer, samtidigt finns ju knappast något objektiv som funkar för allt. Och ett sådant objektiv eller sådan kamera kommer nog aldrig finnas för då skulle ju alla köpa den och kamera- och objektivproducenterna gå i konkurs. Nu släpar jag med mig två kameror, och filma gör jag med min iPhone.

  • Ja, det är ju tyvärr släpa som gäller. I bland när jag har bara ett objektiv med så slutar det ju alltid med att jag svär. Och det är ju inte bra att bli arg heller….

 4. Det ständiga dilemmat med att släpa på prylar. Har en Canon EOS 7D idag, sedan 2009. Den är bökig att släpa på och filmar ganska dåligt. Har en Sony RX10ii vid sidan om som filmar bättre men som inte ger mig den stillbildskvalitet jag vill ha. Min Samsung S8-mobil filmar helt okej men har taskig kvalitet i dunkelt ljus.

  Så. Jag vill ha en kamera som grejar allt. Tror dock inte att den existerar…

  • Jag skulle önska att jag kunde svara att Fujifilm grejar allt då jag är en inbiten Fuji-älskare, men titta på Panasonic Lumix GX8 med ett eller ett par Leica-objektiv till. Där har du superkvalitet på både film och foto. Jag är motvilligt tokkär i min :)).

   • Motvilligt tokkär! Ännu ett nytt och bra begrepp, jfr fotobuffét i förra inlägget. Men hur kom du ens på att köpa en Panasonic från början? Gissar du hörde mycket bra om den, men från att höra till att faktiskt köpa är ju oftast ett stort steg. För mig i alla fall.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here