Vårt direktplan till Hong Kong landar enligt schema klockan 07:30. Efter att ha passerat passkontrollen, och kommit över besvikelsen att inte få stämpel i passet, sätter Maxime och jag oss på tåget in till stan. Vi har bara handbagage och går den korta promenaden från tåget till hotellet. 

Vi är tidiga och rummet är inte klart än. Men vi gör incheckningsproceduren och byter om till shorts och linne på toaletten. Vi har bara tre dagar i stan, så har vi gjort grundlig research kring vad vi vill göra och se. Och äta. Kalendern visar sista helgen i oktober och vädret är fortfarande perfekt i Hong Kong.

Vår första kinesiska lunch

Vår första aktivitet är att åka linbanan upp till Victoria Peak för att se stan ovanifrån. På väg till linbanan passerar vi flera restauranger, en av de ser sådär lockande ut att vi går in och beställer var sin portion nudlar.

Victoria Peak

När vi är framme vid bergbanan upp till Victoria Peak är klockan strax efter 12 och vi tycker redan det är lång kö. Men när vi kommer ner igen förstår vi vad lång kö betyder… Då köas det i serpentinformation under en viadukt på andra sidan gatan, plus där vi köade. Vi är i alla fall på väg upp efter en halvtimme och lär känna ett trevligt österrikiskt par i kön som är i Hong Kong för tredje gången. Ja tack till alla tips.

Väl uppe så möts vi av en shopping mall som vi passerar snabbt för att ta oss hela vägen upp till utsiktsplattformen. Vi kommer snabbt lära oss att i Hong Kong finns det shopping malls vid alla sevärdheter. Utsikten är trevlig och vi njuter och fotar. Men om man inte vill promenera uppe på kullen är det inte så mycket att göra utöver att kolla på utsikten. Efter en knapp timme åker vi ner igen.

Hotellet Butterfly on Wellington

Vi är nämligen trötta nu och en timme eller två i horisontalläge är vad vi längtar efter. Strax efter incheckningstiden klockan 15 så kliver vi in på vårt rum och ungefär 15 minuter senare sover vi båda två.

Vi ville initialt ha ett hotell med pool för att kunna sola någon timme eller två men vi ville också att hotellet skulle ha det perfekta läget. Det är våra kollegor på 4000 mil som rekommenderar Butterfly on Wellington, utan att ha bott där själv, men de har kollat läge och pris efter sin Hong Kongresa. Och vi hittar inget bättre, så fjärilen blir vårt val.

Alla säger att det viktigaste i Hong Kong är att bo nära en tunnelbana och vi kollar på flera andra hotell i andra delar av Hong Kong Island med pool. I Central och Soho är det svårt att hitta hotell med solmöjligheter, om man inte vill bo på Mandarin Oriental och dess likar. Men vi vill bo in the middle of the middle, och kommer överens om att lämna detta med pool för våra tre dagar. Vilket är helt rätt beslut då vi kan gå till allt kvällstid och har en miljon restauranger och barer runt knuten.

Central, SoHo och Central Mid-Levels Escalators

Två timmar sömn och dusch senare är det dags att utforska vårt lokalområde. Central är området där vi bor och bara ett stenkast söder om oss ligger Hollywood Road och söder om den ligger området SoHo. Fascinerande att varje stad i sitt mest hippa område har en gata som börjar med bokstäverna Ho och att hippa området ligger söder om Ho-gatan, så att man kan ha sitt SoHo.

Central Mid-Levels Escalators är en evig lång konstruktion av rulltrappor som börjar i norra Central och går söderut till området som heter just Mid-Levels. Rulltrapporna är en sevärdhet i sig och nu vill vi åka dessa! De börjar en gata norr om vårt hotell så vi åkte kort redan på morgonen men nu åker vi all the way up. Det är som en helt egen värld här inne; vi åker runt tio meter över marknivån och kollar rakt in butiker som har sitt skyltfönster på tredje våningen. Överallt finns det människor och överallt finns det restauranger.

Central Mid-Levels Escalators går ner, dvs norrut mot Central, mellan klockan 8 och 10 på morgonen. I övrigt transporterar den Hong Kongborna uppåt och söderut. Där rulltrapporna slutar i Central fortsätter de i gångtunnlar några våningar över marken. Hong Kong är en stad där man effektivast förflyttar sig över markplan och vi ska under de kommande dagarna bli experter på de olika gångbroarna.

Guide Michelinrekommenderat nudelsoppa

Vi har under dagen spottat det lilla stället Tsim Chai Kee, på vår gata. Med lång kö och Guide Michelinklistermärke i fönstret så blir detta vårt val för middag. I Hong Kong får man ofta dela bord på enklare restauranger och vi delar bord med två killar. Som båda kollar ner i var sin mobil och knappast pratar med varandra. Menyn är ganska enkel; nudelsoppa med kyckling, räkordumplings eller biff. Eller två av ingredienserna eller alla tre. Jag tar kyckling och räkor och Maxime biff och räkor och vi är absolut nöjda med vårt val.

Skyskrapor och IFC Mall Roof Garden

Efter middagen vill vi utforska Central och SoHo mer. Vi vill se skyskrapor och neon. Vi åker rulltrappan norrut och fortsätter på gångbroarna, med siktet inställt på hamnen så vi kan se över till fastlandet och stadsdelen Kowloons skyskrapor. Vi passerar över den trafikerade gatan Des Voex Road Central, där tvåvåningsspårvagnarna med det underbara namnet Ding-Ding Trams kör. Vi går och går och går och är mitt bland alla skyskrapor; uppe på gångbroarna och nere på gatorna. Näsan uppåt hela tiden och båda utbryter var och varannan minut Jag älskar skyskrapor.

Det är Maxime som har hittat takbaren IFC Mall Rooftop Garden på Four Square, där IFC står för International Finance Center. Mallen är hopbyggd med de två tornen IFC1 och IFC2 och hotellet Four Seasons. På fjärde våningen ligger Roof Garden, vilket inte låter så högt. Men det är perfekt utsikt både över till Kowloon och till de närliggande skyskraporna på Hong Kong Island.

Det är en riktig park på taket, ganska stor och det finns flera restauranger och barer men också promenadytor och bänkar där många sitter.  Vi går igen runt och njuter innan vi sätter oss på en av barerna med bästa utsikten mot Kowloon.

Sen är det dags att tänka på reträtten. Vi går på gångbroarna och åker rulltrapporna en bit upp i SoHo igen. Där går vi runt och spanar in restauranger och gatukommersen. Sen går vi hem till vårt rum på 22 våningen och somnar igen.

Föregående artikelHur jag hinner resa så mycket – Mina fem bästa tips
Nästa artikelEl Espanol och El Federal i Buenos Aires – Två restauranger vi gillade

10 KOMMENTARER

 1. Hej! Jag är nyfiken på hur du tänker vg klimatfrågan och dess koppling till flygande? Mvh Gudrun Wicander

  • Jag tänker så att flygtrafik är så mycket mer än persontrafik. Till exempel så fraktas också varor med flyg, till exempel snittblommor och snabblevererade paket från utlandet, t ex kläder. Jag köper aldrig snittblommor, väljer alltid bort expressleverans när jag beställer varor (oftast hudvård och kläder) från utlandet och beställer svenskproducerade varor i den grad det går.

   Jag väljer också bort färsk exotisk frukt hemma och äter heller mer av dessa när jag är i länder där frukterna växer, då dessa också är fraktade till Skandinavien med flyg. Företaget jag jobbar för har också en resepolicy som medför mycket digitala möten och vi har en tydlig lista över vilka svenska destinationer det inte är tillåtet att flyga till i tjänsten.

   Jag anammar mycket av det tänk som Resa medvetet skriver om i detta inlägg https://resamedvetet.se/minska-flygens-utslapp-utan-att-sjalv-flyga-mindre/, dvs att jag fokuserar i första hand på att minska flygens miljöpåverkan genom andra aktiviteter än att själv sluta flyga. Jag hoppas också framgent på mer miljövänligt bränsle.

   Och jag blir också nyfiken på dig; hur tänker du kring flygande?

   • Tack för uttömmande svar, Lena!
    Jag kan uppleva det svårt ibland att försvara mitt privata flygande inför vissa personer som mycket tydligt deklarerar sin åsikt att de fullständigt slutat flyga för sitt nöjes skull! Jag tycker ditt resonemang är bra och ’köper’ dina argument! Det primära är att man reflekterar över denna fråga och inte är naiv och pinsamt aningslös.
    Tack för en bra och givande blogg!

    • Det är många sim glömmer bort/inte vet/väljer bortse från att personflygandet långt ifrån är det enda flygandet. De deklarerar tydligt att de själv inte flyger, men tar inte med alla andra handlingar de gör som bidrar till flygandet. Jag tycker det är viktigt att belysa allt flygande.

     Och vad roligt att höra att du gillar bloggen, det gör mig glad!

 2. Härliga bilder. Då jag var i HK i februari i år vandrade jag upp till och ner ifrån Victoria Peak. Det var också en upplevelse.

  Tyckte också att det var oerhört mycket folk överallt.

  • Att vandra; vilken bra aktivitet. Är man lite latare så kan man ju åka upp och vandra ner. Vi hade ju bara tre dagar, så för oss gällde det att maxa varje timme. Mao så utgick vandringar. Och vad roligt att du gillade bilderna.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here