Det är dags att låta er få veta lite mer om mina resevanor! Vi börjar med Europa, för någon uppdelning måste jag göra. Favoritlandet, första landet jag besökte, flest gångar i landet och självklart favoritlandet.

Första landet i Europa?

Sverige, självklart! Bodde ju i Oslo till jag var 18 år, så Sverige räkas som annat land. Har frågat både min mamma och min pappa men ingen minns exakt. Min pappa gissar dock på Strömstad; från Oslo är det bara drygt 90 minuter med bil och vi åkte dit stup i kvarten då jag var barn.

Läs mer: Min första semester – Geilo i Norge
Läs mer: I Danmark och Tyskland som femåring

Thorsskogs slott utanför Göteborg

Senaste landet i Europa?

Mitt senaste europeiska landet att pricka av blev Moldavien. Kanske inte det mest kända och kanske inte längst upp på så mångas lista. Men nu kan jag stolt säga att jag har varit där.

moldavien chateau vartely
Från en riktigt trevlig vingård i Moldavien

Sista landet i Europa?

Jag har inte varit i Andorra, Irland, Luxemburg, San Marino och Slovakien. I övrigt har jag varit i alla land, också de som bara en en pyttedel av sin yta i Europa som Georgien och Azerbajdzjan.

Jag har nyligen bokat en resa till Luxemburg, så det landet kan jag räkna bort. Av de fyra som då återstår är två ministater; Andorra och San Marino, så statistiskt borde det bli en av dessa två. Dock kan jag fortfarande varken själv fatta eller förklara varför jag inte har varit i Irland, så ni ska se att Irland kommer bli mitt sista europeiska land att åka till.

georgien-military-highway
Georgien

Rörande självstyrande territorier som inte är egna länder finns Grönland och Kosovo på min rader.

Flesta landet i Europa?

I Oslo känns det mycket vanligare att åka till London än vad det är i Stockholm. Flygresan är ju också kortare. Jag var flera gångar i London innan jag som 18-åring flyttade till Sverige och de tio åren jag bodde heltid i Oslo runt 2000-talet var jag där ca en gång per år. Jag hade också flera väninnor som pluggade både i London och Edinburgh och har hälsat på många gångar. Och de tolv senaste månaderna har jag varit både i Bath/Cardiff, Oxford/London och Cornwall.

Sen har vi Italien, som jag också har besökt flera gångar som barn med mina föräldrar, och som jag har besökt varje år sen 2010. Något år mitt i där hann jag faktiskt med tre resor också; varav två av dem inom tre månader.

Svårt, jag vet faktiskt inte vilket land som vinner. Men i Italien har jag mycket större spridning på ställen jag har besökt; eftersom 80 % av resorna till Storbritannien har gått till London. Kanske jag borde utropa Italien till vinnare, beroende på den geografiska spridningen.

uk-england-bath-roman
Bath i England

Bästa landet i Europa?

Italien, utan tvekan. Känns som det landet har allt. Godaste maten, vackra berg i norra delen, en massa fantastisk arkitektur att njuta av i dag och också där mycket av den arkitektur jag älskar växte fram, trevligt klimat och ett vackert språk jag inte förstår.

Jag trodde jag var klar nu men så kom också på; alla snygga och välklädda personer, alla vackra kläder, landskapet i Toscana och cypresserna. Alla småbyar på landsbygden. Och prosecco. ?

Drömmer om två nya italienska städer och områden under 2020, får se om de blir av.

italien-capri
Världens godaste mat i Europas bästa land

Men Rumänien, eller mer specifikt Transsylvanien, var också en kandidat. Älskade det området. Och Färöarna, fast det är ju inte ett land. Omslagsbilden är från Färöarna.

Längsta landet i Europa?

Jag räknar bort alla två veckors charterresor till Sicilien, Gardasjön, Halkidiki och Lesbos i Grekland, Mallorca, tre gångar till Cypern etc som jag var på som barn.

Vinnaren blir nog då Paris år 2012. Detta var mitt första lägenhetsbyte via HomeExchange och Maxime och jag bodde två veckor i en lägenhet vid Canal St Martin. Det är något eget med att vara så länge i en storstad och vi hade två underbara veckor där vi utforskade varje vrå av staden i det lugnaste tempot.

Maxime i Antibes med sin farmor

Kortaste landet i Europa?

Antingen Vatikanstaten eller Lichtenstein. Både skulle jag uppskatta till tre timmar. Tycker dock att Liechtenstein vinner denna tävling då det är geografiskt större än Vatikanstaten.

liechtenstein-vaduz
Vaduz i Liechtenstein

Nästa landet i Europa?

Ovan har det varit mycket historia i svaren. Som en avslutande bonus slänger jag med svar på en fråga om framtiden också.

Min nästa resa till ett europeiskt land är till Malaga i Spanien över nyår. Jag åker med två väninnor och stannar i en vecka. På plats finns fin lägenhet i centrala Malaga, en lång lista över restauranger och vinbarer att besöka, lista över dagsutflykter för hyrbilen och biljetter till Alhambra. För själva nyårsafton har vi än så länge inga konkreta planer, men det oroar ingen av oss än.

Retiro-parken i Madrid

Samma lista med andra svar

Jag har tyvärr inte kommit på denna lista själv. Den skapades av 4000 mil men har besvarats av många andra resebloggare. Som vanligt gällande listor är jag sen på bollen, så de andras listor är lite äldre.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelVictoriafallen – Våra 10 bästa tips för din resa till världens största vattenfall
Nästa artikelDroppstensgrottan Postonja och slottet Pradjama

6 KOMMENTARER

  1. Har varit i både Andorra och San Marino. Andorra var otroligt vackert och sagolikt, var där under sommaren och jag kan tänka mig att det är ännu mysigare under vintern. San Marino var också häftigt, godaste pizzan finns där, tror att det kan ha varit lika bra pizza som i Napoli. Jag och killen åkte på en mikrostat resa genom Europa och det var det häftigaste jag har gjort. Började i Lichtenstein, Monaco, Andorra, Vatikanstaten och sist San marino. Men jag skulle nog säga att Andorra var min favorit även roligt att det är ett taxfree land men naturen var oslagbar. Minns att jag stötte på ett svenskt äldrepar som vart lite chockade över att se andra unga svenskar just i Andorra. Älskar o resa och jag älskar din blogg av alla resebloggar för att du vågar upptäcka platser som inte finns på allas bucketlist. Keep up!

    • Tack så otroligt mycket, vad snällt sagt! Visst är de lite udda ställen de bästa?

      Jag har någon diffus plan om att vid något tillfälle kombinera San Marino med Rimini, som jag också tror är fint om man väljer rätt ställe. Lägger detta med pizza på minnet. Andorra är jag sååå sugen på och har kollat upp flera gångar, men verkar vara svårt med offentlig transport dit. Tänker tillsammans med Girona. Är mer för alplandskap under sommaren än vintern, så blir nog sommar för mig.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here