Maxime och hennes sambo Jonas firade mellandagarna i Bruksvallarna och nyår i Vemdalen. Min pappas fru May Wenche är från norska Röros och de firade jul och nyår där. Mellan de två orterna är det bara en timme och 20 minuter med bil och Maxime och Jonas åkte självklart på en dagstur till Röros för att hälsa på. 

Jag instruerade Maxime att fota mycket och här kommer några av de foton hon tog. Vi har också tagit med lite information om Röros, samt våra bästa tips för hur att åka dit.

Röros är en idyllisk liten stad med en tidigare koppargruva, upptagen på UNESCO:s världsarvslista för sin unika miljö. Gruvan stängdes 1977 och hade då varit operativ i 333 är. Stadens höjdpunkter är, enligt mig, träkyrkan från 1784 och de ca 2000 trähusen i max två våningar. Antingen i glada färger eller med mörkbruna tjärastrukna fasader.

Maxime och jag var och hälsade på sommaren 2003 och vi var då också nere i den tidigare gruvan, vilket var en upplevelse.

Läs mer: Vårt sommarbesök i Röros år 2003

Utöver att vara en idyllisk och pittoresk stad är Röros också känt för två andra saker. Staden innehar rekordet som Norges kallaste och 1914 uppmättes temperaturen till -50,4 grader. Min pappa uttrycker om sommartemperaturen att det är inte så jättevarmt då heller. När jag googlar lite nu läser jag att det inte är ovanligt med nattfrost i juli…

Den andra saken staden är känt för är sin årliga marknad varje år i februari; Rørosmartnan. Till denna kommer varje år ca 80 000 besökare, huvudsakligen från Norge men också många från Jämtland.

Läs mer: Vår guide till hemstaden Oslo

De flesta svenskar har sett Röros i TV-serien om Pippi. Samtliga utomhusscener, och de är många, i de två avsnitten Pippi i den första snön samt Pippis jul är inspelade i staden.

Att resa till Röros

Staden ligger 1,5 timmar med bil från Bruksvallarna, Ramundberget och Tänndalen. Från Funäsdalen tar det en timme och ca två timmar från Vemdalen.

Från Östersund kan du åka tåg i fyra timmar till Trondheim, för att byta tåg och åka två ytterligare timmar. Med bil tar resan fyra timmar.

SAS har två direktflighter per dag från Stockholm till Trondheim flygplats, därefter tre timmer med tåg eller bil.

Tåg från Oslo tar ca fem timmar och att köra tar ungefär det samma. Det går också direktflyg från Gardermoen, som tar en knapp timme.


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelRestauranger i förorten – Babas Burger, Palmyra kebab och R-Asia buffé
Nästa artikelAlhambra – En pärla av ett palats i Andalusien

8 KOMMENTARER

  1. Hur magiskt? dit åker jag gärna på en utflykt. Såg en bekant som var där på julmarknad och det såg urmysigt ut även om julen just nu känns långt borta.

  2. Igår satt jag och streamade hela den norska serien Hjem till jul som finns på Netflix. Tyckte jag kände igen omgivningarna när jag såg dina bilder nu, och jomenvisst, den verkar vara inspelad där. 🙂 Ser verkligen mysigt ut där och kan verkligen rekommendera serien med! 🙂

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here