En troligtvis otippad och oväntad sida vid mig är att jag älskar förortsrestauranger! Kanske inte helt vanligt bland mina grannar på Östermalm. Men kontraster gör livet roligare.

Jag har lyckats smitta flera vänner med samma intresse, så då och då lämnar vi Stockholms innerstad och letar efter nya kulinariska förortsupplevelser. Alltid en lördag eller söndag. Antingen tar vi någons bil och går en promenad i aktuell förort, eller så promenerar vi hemifrån till restaurangen för att åka kommunalt hem.

Hör kommer tre tips på bra ställen jag har besökt senaste tiden.

Babas Burger i Högdalen

Babas Burger ligger mitt i Högdalens centrum och ett stenkast från tunnelbanan.

På menyn finns nio hamburgare samt en kycklingburgare, en haloumiburgare, en vegetarisk och en vegansk variant. Bakom kassan steks burgarna på en öppen häll och vi ser hur ett gäng köttfärsbollar förvandlas till burgare. Burgarna har roliga namn som Moose is Loose (som är med kyckling ???) och Dimegirl och Helt seriöst.

Jag har smakat både kyckling och haloumi, varav jag för halloumiburgaren valde en Dimegirl, som i vanliga fall innehåller kött, men som kunde tillagas med haloumi. Älskar när detta går, för ofta är tillbehöret på de icke-köttiga burgarna lite tråkigare.

Jag har båda gångarna bytt ut pommesen med sötpotatispommes, som kostar lite extra, och druckit chokladmilkshake till. Ska jag äta hamburgare vill jag gå all in.

Lokalen har båda gångar varit så gott som fullsatt men vi har fått bord på en gång. Interiören går i stilen amerikansk diner. Utöver Högdalen finns Babas Burger också i Kista, Nacka forum och Heron city.

En hamburgare med pommes kostar mellan 95 och 110 kronor.

?-station Högdalen, gröna linjen. 19 minuters resa från stan.

Palmyra kebab i Årsta

Palmyras kebab ligger mitt i Årsta centrum, nära Folkets hus.

På sin hemsida säger de ”stora portioner och galet gott”. Båda stämmer. Jag äter alltid kycklingtallrik med pommes, men andra storsäljare är självklart vanligt kebabkött, shish kebab och falafel. De har också en populär friterad kyckling som jag flera gångar har bestämt mig för att prova men har alltid fegat ut i sista sekunden.

Det bästa med Palmya är att man själv tar sallad, tomater, lök och peperoni samt olika såser från ett enormt salladsbord. Alla grönsaker är superfräscha och det städas hela tiden så det inte blir geggigt eller äckligt.

Rörande lokalens utformning finns det lite mer att önska men man kommer till Palmyra för maten och inte för miljön. Och ja; portionerna är enorma och jag brukar alltid fråga efter en låda och tar med hälften hem.  

Jag har åkt bil till Årsta och gått en promenad längs Årstaviken för att arbeta upp hungern ordentligt; väldigt roligt att se Tanto etc från andra sidan. Andra gånger har vi utgått från Hornstull och promenerat över Årstabron för att äta och åka tvärbanan hem igen.

En kebabtallrik kostar ca 120 kronor och en kebab i bröd ca 80 kronor. Stor varning för stängt fredagar.

?-hållplats Valla torg, tvärbanan. Eller ?-hållplats Årsta torg, buss 160. Båda avgår från T-Gullmarsplan eller T-Liljeholmen. 20 minuters resa från stan.

R-Asia i Solna centrum

R-Asia ligger i Solna centrum men med ingång från utsidan och ett fåtal meter från tunnelbanan.

Här serveras helger och vardagskvällar asiatisk och mongolisk buffé. Mija och jag kommer dit en lördag cirka klockan 15 och får vänta tio minuter på bord. Men bara en halvtimme senare är kön lång, så bordbokning rekommenderas.  

Det ingår både asiatisk buffé och mongolisk buffé. Jag körde tre turer på asiatiska buffén, gillar lite på tallriken så inte de olika rätterna flyter i varandra, och fick tyvärr inte plats i magen för den mongoliska. Den asiatiska innehåll stort utbud av dumplings, soppor, åtta wokrätter med kött och fisk samt en helstekt lax. Utöver detta finns också friterade jätteräkor, kyckling, fläsk etc. Pekingankan var fantastisk och var med på alla mina tre tallrikar. Till efterrätten smakade jag på glassen och en chokladmuffins men hade mest plats för smågodis.  

Ryktet säger att när kinesiska ambassadören har officiella besök tar han sina gäster till R-Asias chambre separée. Bra betyg! Helgbuffén kostar 189 kronor, vilket jag tycker är ett kap givet hur gott det är. Nästa gång tänker jag få plats med mongoliska buffén också.

Vi hittade inte jättemånga promenadmöjligheter i närheten av Solna centrum, så det blev en runda runt Kungsholmen innan maten.

?-station Solna centrum, blå linjen. Nio minuters resa från stan.

Detta är tre av mina favorit förortsrestauranger i Stockholm. Har jag missat din favorit? Låt mig få veta i kommentarsfältet, vill gärna ha fler utflyktsmål.

Läs mer: Bruncher och luncher i Stockholm


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att inte missa nya artiklar!

Föregående artikelFyra länder och fem sidor passtämplar
Nästa artikelRöros – Den idylliska kopparstaden i Norge

2 KOMMENTARER

  1. Hej Lena !
    Tack för alltid lika givande och trevliga rapporteringar. Har du testat det Arroganta Svinet ?
    Hälsningar Heléne

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here