Det är tre punkter som är viktiga när man vill ta sig in i Vatikanen:

  1. Gå dit så sent som möjligt på dagen. Köerna på morgonen är flera kilometer och det tar flera timmar att köa. Vi var där första gång på morgonen och köerna är inte bara skrämselspropaganda man läser på nätet, de finns på riktigt. Vatikanen stänger kl 18 och sista insläpp är kl 16. Vi förhandsbeställde biljetter till kl 15 nästa dag (sista möjliga tidpunkt) men det var ingen kö när vi kom dit, så detta vara €4 bortkastat per person. Så någon gång mellan 15 och 16 är perfekt. Peterskyrkan är öppen till kl 19 så ta den efter Vatikanen.
  2. Vatikanen är stängt på söndagar. Undantaget är sista söndagen per månad när det är gratis att gå in men då är det så mycket folk att man vill inte vara där.
  3. När du väl är inne se till att på en gång efter ingången ta den vägen som är märkt med short cut. Det är så stort där inne och så mycket folk (beräkna att gå i kö hela tiden, även om det inte är kö utanför) och det är egentligen bara två grejer man vill se i alla fall. Sen tillkommer en tredje grej vare sig man vill eller inte.
Målet med att besöka Vatikanen borde vara att se Sixtinska kapellet med Adams skapelse samt två av de fyra rum som går under namnet Stanze di Raffaello; Rafaels rum. På väg dit passerar man en mängd vackra rum och vackrast är nästan alltid taken. Man går i lagom takt så det är inte alls svårt att hinna med att se vad man önskar se. Det tar 15-20 minuter att komma till Rafaels rum så lägg inte för mycket energi på de första rummen. Missa dock inte Rafaels rum, det finns en short cut där man lätt kan göra så.

När man kommer till Rafaels rum så är det rum nummer tre och fyra som är de intressanta rummen. Rum nummer tre; Stanza della Segnatura omfattar bland annat den kända målningen Skolan i Aten som visar Platon och Aristoteles diskuterades på en trappa.

Skolan i Aten

Det sista av Rafaels rum är rummet Stanza dell’Incendio med bilden Branden i Borgo som visar en större brand i stadsdelen Borgo nära Peterskyrkan och som påven Leo IV enligt släckte genom å göra korsets täcken! Well-well. Men målningen är fin.

Följ sen short cut-skyltarna till Sixtinska kapellet. 

Branden i Borgo
I Sixtinska kapellet måste man vara tyst och det är inte tillåtet att fota. Här finns Vatikanens mest kända målning Adams skapelse av Michelangelo. Som faktiskt är ganska liten och bara en av 10-12 liknande målningar i taket.

Bild lånad från Wikipedia
Adams skapelse
Bild lånad från Wikipedia

På en av kortsidorna i kapellen finns målningen Yttersta domen, också målad av Michelangelo men 22 år efter att han målade taket. 

Yttersta domen
Bild lånad från Wikipedia

Och nu; ut så fort som möjligt. Ta gärna en espresso eller annat krutstärkt kaffe för att vakna till innan man går loss på Peterskyrkan runt hörnet. Eller varför inte en pizza inne på Vatikanmusséet??????

Föregående artikelRavello
Nästa artikelPeterskyrkan

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here