Peterskyrkan påbörjades tidigt 1500-tal och det tog mer än 150 år innan den stod färdig. Alla de stora Rombaserade arkitekterna under perioden var på något sätt inblandade; Bramante ritade den originala planen, sen kom Rafael, Antonio da Sangallo och Michelangelo som tog över som 72-åring och var den som gjorde kupolen och satte starkast prägel på kyrkan. Efter Michelangelos död tog Giacomo della Porta över och till sist var det Carlo Maderno som slutförde fasaden.

Peterskyrkan är hela 187 meter lång och ytan är tillsammans mer än 1500 kvadratmeter. Det är vad man kallar en stor byggnad!!! Interiört är höjdpunkterna den nämnda kupolen, Michelangelos pietà (jungfru Maria håller den döda Jesus) samt Berninis 30-meters baldakin vid altaren med skruvade pelare.

Berninis enorma baldakin

Michelangelos pietà som han gjorde 25 år gammal
och som var det enda arbete han signerade

Michelangelos kupol som han gjorde 72 år gammal

I Peterskyrkan finns det också ett monument över Sveriges drottning Kristina som abdikerade, konverterade till katolicismen och flyttade till Rom 1655.
Kön för att ta sig in i kyrkan var halvlång när vi kom dit ca klockan 17 efter att ha börjat i Vatikanen men det är en effektiv kö och den rörde sig snabbt. På 15 minuter var vi inne. Se till att inte ha för kort kjol eller shorts eller bara axlar, då släpps man nämligen inte in.
Föregående artikelVatikanen
Nästa artikelPetersplatsen i Rom

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here