Japp, det lutande tornet i Pisa lutar verkligen. Närmre bestämt fem grader från centrumlinjen, vilket utgör fyra meter. Tillsammans med Il Duomo i Florens och Colusseum i Rom så utgör det lutande tornet i Pisa Italy´s Big Three.

Tornet är domen i Pisas klockstapel och påbörjades 1173. Ett decennium senare stoppades arbetet då tornet redan hade börjat luta. Det hindrade dock inte staden från att 100 år senare göra ett nytt försök; stadens mest erfarna hantverkare och murare kallades in för att räta upp tornet och fortsätta bygget. Det framkom mycket snabbt att alla försök till att räta upp tornet misslyckades men man valde i alla fall att fortsätta bygga på det mer och mer lutande tornet. När tornet stod färdig 1360 var det redan ökänt som det lutande tornet.

Reduktion av tornets lutning

Sent 1980-tal var lutningen 4,5 meter från centrumlinjen och varje år ökade lutningen med 1 millimeter. Under åren 1990 till 2001 stängdes därför tornet för att förstärka grunden för att motverka att lutningen blev för stor. När tornet öppnade igen så hade lutningen reducerats med 43 centimeter till ca 4 meter.

Det lutande tornet i PisaDet lutande tornet i Pisa

Att besöka det lutande tornet

Tornet är 56 meter högt och har 296 trappsteg. För att kom upp i tornet; boka biljetter online i tid. Vi köpte våra biljetter ca tio dagar innan och då fanns det bara mycket tidiga eller sena biljetter att köpa. Och ingen vill besöka Pisa utan att ha varit uppe i det lutande tornet!

Det lutande tornet i Pisa är en av Italiens mest kända sevärdheter men utöver tornet med den tillhörande kyrkan, som självklart heter Il Duomo, och baptisteriet har inte Pisa mycket att bjuda på av sevärdheter. Dock är antalet turister som besöker staden högt men de flesta kommer på dagsutflykt från Florens eller besöker staden i samband med att de flyger till Pisa för att besöka Toscana. Pisa är en studentstad och stadens restauranger och barer är i hög grad anpassad studenterna.

Pisa Pisa Pisa

Föregående artikelGryteknuten och kanotpaddling i västra Norge
Nästa artikelHolmenkollen och Frognerseteren i Oslo

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here