För ett tag sen såg jag en fråga i en FB-grupp om resor. Frågan löd ungefär Kommer du att boka om de resor som ställdes in pga coronaviruset? För mig är det självklara svaret ja på denna fråga. Det är ju så att jag önskade att åka någonstans för att uppleva något, sen bokade jag en resa dit. Inte så att jag ville resa någonstans, vilket ställe som, sen valde jag en destination på måfå och var kvittade.

Det har faktiskt i stället blivit så att jag nu i stället är ännu mer sugen på att göra just den resa som jag fick inställd. Jag har haft mycket tid att tänka på resor senaste nio månaderna, och mindre tid att genomföra dem, så längtan har blivit ännu större. Och då är det lätt att längta till det som var väldigt nära tidigare men som inte blev av.

Här är de resor jag planerar boka om så fort det bara går, dvs när jag är vaccinerad och gränserna har öppnats.

Bild av Engin Akyurt från Pixabay

Kazakstan och Kirgizistan

Detta var den första resan jag fick inställd pga coronavirusets härjning. Jag har i många år drömt om att besöka Centralasien, dvs Turkmenistan, Tadjikistan, Uzbekistan, Kazakstan och Kirgizistan, men inte fått ihop det. I fjol kom jag på att lösningen var att dela upp i flera resor, så jag inte behöver vara borta så länge. Jag övertalade Hanne att hänga på till Kazakstan och Kirgizistan. Vi hittade en chaufför som skulle köra oss runt och efter massa research och 28 mail fram och tillbaka var allt planerat i minsta detalj.

Jag längtar så mycket efter denna resa, jag tror den kommer att bjuda på fantastiska naturupplevelser. Hanne och jag var båda så ivriga att vi tidigare i höstas enades om att boka om och åka i juni nästa år men vi hann inte med att boka biljetter innan andra vågen slog till. Nu får vi se om vi kan hålla fast vid början av juni.

Bild av jacqueline macou från Pixabay

Brasilien

Den 11 mars fyller mina båda vänner Lotta och Mads år. 2020 hade vi en dubbel agenda när de firades hemma hos Lotta och Niklas, där också Viveca var med. Vi skulle nämligen enas om de sista detaljerna inför Brasilienresan i september 2020. Jag mailade resebyrån nästa morgon och sa att det blev som de hade föreslagit. Vi trodde att september var långt bort och då skulle allt vara lugnt. Som tur var hann inte resebyrån boka innan vi alla insåg att det inte var läge att göra så.

Jag känner mig väldigt snuvad på denna resa, vi hade så bra planer för storstaden Rio, djur och ranch i Pantanal, Iguassufallen och sist solsemester. Vi hoppas fortfarande på september 2021 och alla fem är fortfarande lika taggade.

BIld av christian-mts0 från Pixabay

Namibia

Jag har länge velat åka till Namibia och har gjort ganska bra generell research kring ställen jag vill till. Safari i Etosha och sanddynerna i Sossusvlei och lite mitt mellan de två. Jag har sett många andra göra overlandresor i Afrika och gillar att man får uppleva mycket. Men ogillar extremt mycket detta med att sova på busstak och i tält. Och matlag.

Olika resor till Afrika är det jag har googlat mest året 2020, av en händelse hittade jag en firma som erbjuder overlandresor där man bor på lodge och standarden är högre. Kostar också självklart mer. Men jag känner att detta kan vara möjlig lösning för en rundresa utan att köra själv eller att bli ruinerad genom att hyra chaufför för bara en person. Plan B med overland på lodge om jag inte får med någon till Namibia.

Tanzania och Kenya är möjliga alternativ till Namibia. Längtar jättemycket till Afrika.

Bild av katja från Pixabay

Burma, Thailand och Laos

Burma och Laos är den senaste (och förhoppningsvis sista) resa jag har fått inställd pga coronaviruset. Jag skulle varit borta tre veckor under jul och nyår. Tanken var att börja med några dagar på Mekongfloden i Laos, för att senare ta mig till Chiang Rai i Thailand och sen vidare till Burma. I Burma skulle det bli rundresa till de kända sevärdheterna och avslutningsvis strandsemester.

Jag hann aldrig med att detaljplanera innan resan ställdes in, men jag vet precis vilka ställen jag vill till i Burma. Jag vet jag kommer att älska Burma, med alla kupoler och stupas som på bilden nedan.

Bild av LoggaWiggler från Pixabay

Grönland

Grönland har också stått på min lista sen länge och längtan blev ännu stärkare efter att ha varit på Färöarna 2018. Fjordar fyllda med flytande ljusblåa isblock, färgglada hus och flera UNESCO-sevärdheter. Ja, tack. Jag hade ganska långt gångna planer för en resa sommaren 2020, jag googlade som en galning under våren. Men bokade inget och sen blev det ju för sent. Jag ger inte upp och sommaren 2021 vill jag till Grönland.  

Svalbard blev ifs ett mycket bra substitut. Men gjorde också längtan till Grönland ännu större…

Bild av Thomas Ritter från Pixabay

Berätta hur du tänker; kommer du att boka om de resor du fick inställda? Eller har det tåget/de tågen gått? Jag är nyfiken på hur andra resonerar.

Såhär glad var jag förresten den 27 februari, när jag fortfarande trodde att 2020 skulle bli mitt reseår i Asiens tecken. Det blev inte riktigt så…


Omslagsbild av h kama från Pixabay

Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelVenedig – Bästa 6 restauranger och godaste maten
Nästa artikelEllery Beach House på Lidingö – Stockholm

10 KOMMENTARER

 1. Själv fick jag ju bara jobbresor inställd (vår- och höstresor till Pakistan, Volgakryssning, Transsibiriska och lite till). Men vi får se vilka privatresor det kan bli i år. Kanske ett par korta. En under sommaren och en till hösten.

  Om du köper biljett till Brasilien, kolla upp Pantanal bara. Det var ju stora skogsbränder där nyligen!

  • Oj, hade missat bränderna i Pantanal. Tack för tipset, vill ju inte komma till ett utbränt ställe utan djur.

   Självklart tråkigt för oss som har fått privata resor inställda, men täkter svårare när resorna är jobb. Då är det ju ens försörjning som försvinner. Fattar självklart att det blir olika resor när det är jobb och när det är privat, så kanske tråkigare för upplevelsens skuld med privata resor som ställs in, men måste vara jobbigt att inte ha pengar som kommer in också. Jag har bara haft fasta anställningar själv, så har ingen erfarenhet av att bli av med alla jobb, men tänker det måste vara jobbigt.

   • I Rio borde man definitivt inte missa botaniska trädgården, förvånansvärt bra spaning på små djur mitt i stan! Det är inte så mycket en trädgård som ett litet stycke bevarad regnskog. Likaledes är naturen på sockertoppen fantastisk. Ta en liten promenad runt berget och inte bara på utsiktsplatsen!

    Petropolis, den brasilianska kejsarens sommarstad är ett annat fantastisk ställe som passar sig för en dagsutflykt. Jag hoppas verkligen ni kommer iväg, Brasilien är fantastiskt!

    • Tack massor för tips, hade ingen aning om att det finns regnskog mitt i Rio. Spännande! Lägger absolut på minnet. Vi hoppades ju på att komma iväg i september i år men oddsen blir sämre och sämre, känns det som.

 2. Jag hann bara boka en resa ifjol, men jag funderar på att boka nya resor först när det verkar funka och blir tillräckligt smidigt att resa. När vi fått bukt med Covid-19 en gång för alla helt enkelt. Men drömma och fantasiplanera kan man ju göra under tiden 😊 Vart nästa resa går beror ju också på i vilken årstid vi befinner oss när vi får klartecken. Jag tycker inte om att spekulera så mycket på förhand om när coronan kan tänkas vara borta/hanterbar.

  • Jag hade ju väldigt många resor bokade i fjol, sen blev det ju bara att drömma och planera kvar. Utöver detta med att vara vaccinerad vill jag ju inte gärna bära munskydd på resorna. Så jag ska nog avvakta utvecklingen både på det egna området, dvs vaccin, och hur miunskyddskravet ser ut i de länder jag vill resa till.

 3. Jag kommer nog boka om dem, men det kommer inte bli de första resorna jag gör. Hade tänkt fem veckor i Australien, får se när det går att ordna med jobbet igen… Två utlandsvistelser var inte privata resor så de kommer inte bli av. 🙁 Sen hade jag planerat att åka till Helsingfors, St Petersburg och Bukarest. Men tror inte det är de städerna jag kommer vara sugen på när jag kan resa igen. Tror det mer kommer bli typ Rom eller Madrid då. Men vem vet.

  • Precis, jobbresor blir troligtvis inte av igen. Och jag brukade alltid boka upp en privat förlängning av jobbresan, så den delen försvinner också. Förstår precis vad du menar med att det ska passa också; fem veckor ledigt passade kan just du men inte säkert att det går att få till i år.

   Men intressant detta med att du säger att du troligtvis inte kommer vara sugen på Helsingfors, St Petersburg och Bukarest, utan i stället Rom och Madrid. Har detta med corona och säkerhet att göra eller mer att du vill till mer ”lättsamma” och varmare ställen när du kan börja resa igen?

   • Rom och Madrid har legat högt upp på listan också, men Bukarest-resan var jättebillig när jag bokade den och hittade inga flyg som passade och inte var skitdyra till Madrid eller Rom. Så det var egentligen anledningen till att jag bokade den. Helsingfors och St Petersburg hade jag tänkt göra som en resa över en vecka och då krävs det lite mer planering. Det är svårt att veta när och vad man ska planera nu. 🙁 Men absolut att jag generellt känner att jag bara vill ut och njuta av värme och spansk eller italiensk atmosfär också. När det kommer till resor utanför Europa känner jag mig dock lite osäker på säkerheten, känns som mina planer på resa till Brasilien och Sri Lanka har flyttats fram ytterligare några år… I alla fall till man har lite mer koll på hur det är där efter allt. Speciellt när vi snackar soloresor.

  • Bukarest är fantastiskt! Det var nog den staden i Europa som överraskat mest positivt! Fantastisk arkitektur, trevliga människor, man får besöka folkets palats (värt en resa i sig!) och mängder med prisvärd och god rumänskt vin och mat! Rekommenderas varmt

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here