Venedig är ett fantastiskt ställe med en helt unik känsla. Jag älskar Venedig. Men staden är också ökänd för dyr och dålig mat. Som det ofta blir när många turister samlas på ett och samma ställe. Men förtvivla inte, det går att hitta riktigt god mat också i Venedig. Och trevliga små barer finns det också att hitta.

Det viktigaste tipset gällande Venedig är precis som alla andra ställen; håll dig undan de värsta turistråken. I Venedig betyder detta huvudsakligen Markusplatsen, men också andra större torg. Gå in i gränderna är grejen, och det är precis vad jag har gjort och som jag tipsar om här. Nedan hittar du min guide för bra restauranger, mysiga barer och billig glass.

Jag var i Venedig utanför turistsäsong och under coronavirusets framfart, vilket gjorde det lätt för mig att se vilka ställen italienarna själva valde.

Restauranger i Venedig

1000 Gourmet Venezia – Extremt populär pizzeria med moderna gourmetpizzor, finns också i Neapel. Lokalerna är lite mer i lunchstil än middag, anser jag. Bokning är ett must. Jag hade bokning för lunch men var inte så sugen på pizza, så när jag passerade Osteria Del Lovo gick jag dit i stället. 1000 Gourmet Pizza har två våningar, jag gick förbi flera gånger och såg ingen uteservering.

Osteria del Lovo – Här gick jag förbi av en tillfällighet och det såg trevligt ut, så jag spontangick in för lunch och åt en pasta som var väldigt god. Var nästan fullsatt både till lunch och middag. Ingen uteservering.

Osteria Bancogiro – Här drack jag bara en aperitivo i form av en aperol spritz med tilltugg. Men maten som kom in vid grannborden såg ljuvlig ut och jag såg att de som åt var nöjda. Var på toaletten och det var väldigt trevligt inomhus också. Osterian får bra omdömen online, så vågar mig på att rekommendera utan att själv ha ätit. Låt dig inte skrämma av närheten till Rialtobron, detta är på den mindre turistifierade sidan. Stor uteservering.

Trattoria Tre Spiedi – Jag hade bestämt mig för att äta här, baserad på att jag mindes att jag läste om detta ställe hos Fantasydining för något år sen och la på minnet. Jag var ju i Venedig utanför säsong och tyvärr var det stängt söndagar när jag kom dit. Ingen uteservering vad jag kunde se, möjligtvis några bord i gränden.

Trattoria Ca´Dolfin – Jag hade ingen plan B när Tre Spiedi var stängd men mindes att jag hade gått förbi ett trevligt ställe bara precis innan. Jag gick tillbaka och frågade men det var tyvärr fullt minst två timmar framöver. Det var väldigt inbjudande inomhus och doftade ljuvligt, så jag rekommenderar utan att ha testat pga 4,5 på Google och ligger i skrivande stund som nummer sex i hela Venedig på TripAdvisor. Behöver jag säga att bokning är en nödvändighet? Pytteliten uteservering.

Ristorante al Corner – Ligger i närheten av både Tre Spedi och Ca´Dolfin. Nu började jag att bli allvarligt hungrig och jag gissar kyparen såg desperationen i mina ögon för de fixade fram ett bord fast det var fullt och kö. Pastan var väldigt god och servicen bra. Jag tog en tiramisu, den var god men inte fantastisk. Det finns en liten uteservering med fyra-fem bord.

Läs mer: Markusplatsen under vatten

En bacaro – En venedisk bar

En bacaro i Venezia är en bar där man traditionellt njuter av en ombra, dvs ett litet glas vin, och tillhörande cicchetto, dvs något lite att äta. Cicchetto är ofta skivad baguette med olika sorters skinka, ost eller fisk på; inte olika spanska pinxos. Och de senaste åren har ombran kanske mer och mer bytts ut med en spritz.

Mest känd i Sverige är aperol spritz, men Italien brukar man också dricka campari spritz, limoncello spritz och sambuca spritz. Även om den vanligaste är aperol, också bland italienarna.  

Dessa bacari finns lite överallt i Venedig och många av dem är riktigt trevliga. Jag brukade alltid sätta mig om jag passerade en som såg lockande ut och hade ledigt bord i solen. Dock en liten varning för cicchetti; de är väldigt goda men många ställen kostar en styck €3. Så det blir lätt dyrt att äta sig mätt på dessa, då de inte är jättestora.

Läs mer: Våra bästa tips för vad att se och göra i Venedig

Ett stort torg med flera bacari och en uppsjö av trevliga utomhusbord är Campo Cesare Battristi Gia´de la Bella Vienna, i stadsdelen San Polo. Osteria Bancogiro ligger också här.

Glass i Venedig

Avslutningsvis vill jag nämna att glass, eller italienska namnet gelato som ju låter lite roligare än glass, är billigt i Venedig jämfört med många andra ställen i Italien. Jag beställer alltid minsta bägaren och i Venedig betalade jag ca € 1,50 för denna. Både i Florens och Rom kostade samma storlek nästan det dubbla.

Att alltid ta minsta storleken är ett av mina bästa gelato-trick. Om jag efter middagen blir sugen igen kan jag ta en till!


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelCaféet Älskade traditioner i Stockholm – Våfflor i alla former och smaker
Nästa artikel2021 Here I come! – Hit vill jag resa när jag är vaccinerad och gränserna har öppnats

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here