Jag vet inte hur jag har lyckats. Men jag hade fram till nyligen inte hört talas om caféet Älskade traditioner på Söder i Stockholm. Det var efter att jag hade varit på Sthlm Brunch Club, och pratade lyrisk om världens godaste milkshake, att någon frågade om jag hade provat den på Älskade traditioner. Och det hade jag ju inte.   

Dags att ändra på detta.

Våfflor och freakshakes

Älskade traditioners grej är våfflor. Matiga våfflor och söta våfflor. De matiga delas igen in i wraffles, som är som en sandwich men där brödet är ersatt av en våffla och serveras i plastkorg och äts med händerna. Det andra alternativet är open waffels som är en våffla med fyllningen ovanpå, serverad på tallrik och äts med bestick.

Den som vill gå all in beställer också en freakshake. Dvs en milkshake toppad med valfri bakelse, grädde och godis ovanpå.

Guldbro och kö

Jag är ute och promenerar på Skeppsbron i höstsolen när jag kommer på att jag inte än har gått på guldbron än. Måste genast åtgärdas. Jag hör av mig till Viveca, som bor på Söder, och bestämmer lunch. Några minuter senare kommer jag på att detta är dagen vi ska gå till Älskade traditioner. Och så blir det.

Det går inte att boka bord, det är att köa som gäller. Och hösten 2020 betyder det att köa på gatan. Vi är på plats 14.30 och det är bara ett sällskap före oss. Dock har vi lite otur och får i alla fall vänta en dryg halvtimme.

Spicy Corn Chicken Wraffle och Shake it like Elvis

Både Viveca och jag har gått olika timmespromenader innan, då är det tillåtet att äta en kaloribomb av en brunch.

Vi beställer var sin Spicy Corn Chicken Wraffle, med kryddig sambal oelek-kyckling, vitlökssås, silverlök och jalapeños. Till detta tar Viveca en Swedish Fika Freakshake, med kaffesmak och toppad med en kanelbulle, och jag tar en Shake it like Elvis med chokladsmak samt chokladdonut och godisband ovanpå.

En wraffle serveras med en vaffelhalva över och en under, som igen är delad i två bitar att äta med händerna. Den har goda smaker och mycket kyckling men kunde gärna varit lite mer spicy för min del. Plus för perfekt förhållande mellan protein, grönsaker och sås. Jag ogillar både torr mat och mat som är dränkt i sås. Portionen är väl tilltagen och jag fick lämna hälften av sista halvan.

Våra shakes ser alldeles underbara ut! Detta älskar jag. More is more och less is bore! Dock måste jag erkänna att jag tyckte cookie-shaken på Sthlm Brunch Club var godare med mer distinkt smak på shaken i sig. Att jag inte gillar donuts får jag bara skylla mig själv för. Viveca får en fantastisk saffransbulle, i stället för den utlovade kanelvarianten, på sin shake men också här blir det lite lägre poäng för själva shaken än hos konkurrenten.

Jag hade velat testa brownievåfflan med salt kolaglass till efterrätt men det fanns absolut ingen plats kvar i min magsäck. Ett tips, om ni är två, är att ta en wraffle och en söt våffla att dela på. Jag ska definitivt göra så nästa gång.

För nu när jag har upptäckt Älskade traditioner så kommer jag att återvända.

Hitta till Älskade traditioner och öppettider

Älskade traditioner har öppet 11 till 18 på vardagar och 10 till 18 på helger.  Var beredd på kö på helgerna, det är tydligen alltid kö då. Det var så även när vi gick vid 16.30-tiden.

Adressen är Södermannagatan 42, ett diagonalt kvarter från Nytorget.

Läs mer: Brunch på Jacqueline´s
Läs mer: Brunch på Sthlm Brunch Club
Läs mer: Italiensk brunch på Trattorian
Läs mer: Brunch på Hotell Kung Karls bakficka
Läs mer: Brunch på Hotell Rival
Läs mer: Brunch på East
Läs mer: Lunch på tre finfina förortsrestauranger


Följ Ladies Abroad på Facebook och Bloglovin för att läsa alla nya artiklar.

Föregående artikelÅrssammanfattning av reseåret 2020
Nästa artikelVenedig – Bästa 6 restauranger och godaste maten

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here